Νέα επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο

Περαιτέρω επιδείνωση σημείωσε τον Οκτώβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση του τελευταίου επταμήνου και εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της πραγματικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Δείκτης υποχώρησε τον περασμένο μήνα στις 101 μονάδες, έναντι 101,3 μονάδων τον Σεπτέμβριο, 105,2 μονάδων τον Αύγουστο και 105,3 μονάδων τον Ιούλιο.

Όπως είναι προφανές, η αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί το καλοκαίρι,

ενόψει της ολοκλήρωσης του 3ου Μνημονίου, εξανεμίστηκε στη συνέχεια, εξαιτίας της έντονης αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι αναταράξεις στην Ιταλία και την Τουρκία, η διατήρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε υψηλά επίπεδα και η αβεβαιότητα γύρω από την έκβαση των διαβουλεύσεων κυβέρνησης-δανειστών για τις συντάξεις και τον προϋπολογισμό του 2019.

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο συγκεντρώνει και αποστέλλει στην Κομισιόν τα στοιχεία για την Ελλάδα, χτυπά «καμπανάκι» για την επιδείνωση του Οικονομικού Κλίματος, καθώς συνιστά προμήνυμα ότι η κυβερνητική πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% φέτος είναι υπεραισιόδοξη.

«Ο δείκτης αποτελεί και την πρώτη ένδειξη για το πώς θα κινηθεί το ΑΕΠ (εν προκειμένω το 3ο τρίμηνο). Η κυβέρνηση έχει στηρίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επιτάχυνση του ΑΕΠ το β' εξάμηνο τους στόχους για τον προϋπολογισμό του 2019, αλλά και τις υπόλοιπες ελληνικές επιδιώξεις αναφορικά με τις συντάξεις, τα αντίμετρα και τη διαδικασία προσέλκυσης επενδύσεων», σημειώνουν οι αναλυτές του Ιδρύματος.

Το ΙΟΒΕ διαπιστώνει ότι «η ελληνική αγορά συνεχίζει να μην μπορεί να "κεφαλαιοποιήσει" τα αποτελέσματα της εξόδου από τα Μνημόνια και ουσιαστικά "διαψεύδεται", μέσα από τις απαντήσεις της ίδιας της αγοράς, ο ισχυρισμός ότι έχει δημιουργηθεί κλίμα ανάκτησης εμπιστοσύνης».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τον περασμένο μήνα, μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν οι κλάδοι του λιανεμπορίου (ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε στις 16,4 μονάδες από 21 τον Σεπτέμβριο) και της βιομηχανίας (ο δείκτης κατρακύλησε στις -3,4 μονάδες από 0,3 τον Σεπτέμβριο). Οριακή βελτίωση κατεγράφη στους κλάδους των υπηρεσιών (10,7 μονάδες, από 10,5 τον Σεπτέμβριο) και των κατασκευών (-51,4 μονάδες, από -54,5 τον Σεπτέμβριο), ενώ η αποφυγή μεγαλύτερης πτώσης του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος απετράπη χάρη στην ισχυρή στήριξη των καταναλωτών, που ανέβασαν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 3,5 ετών (-38,3 μονάδες, από -44,9 τον Σεπτέμβριο).

Για την αντίθεση αυτή, το ΙΟΒΕ σχολιάζει: «Η ολοκλήρωση του προγράμματος, το καλοκαίρι, φαίνεται πως έχει επηρεάσει θετικά τις προσδοκίες των νοικοκυριών που φαίνεται να αναμένουν βελτίωση της θέσης τους σχετικά με το παρελθόν, τάση άλλωστε που συμβαδίζει με τη σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας και τη μεγέθυνση της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά όμως, οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, και ιδιαίτερα του επιχειρηματικού τομέα, δεν έχουν βελτιωθεί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Η αβεβαιότητα που δημιουργείται για τους μελλοντικούς όρους χρηματοδότησης της οικονομίας και των επιχειρήσεων εκτός του προγράμματος, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο επιδείνωσης στο διεθνές περιβάλλον, οδηγεί σημαντικούς τομείς της οικονομίας σε χαμηλές προσδοκίες για το αμέσως επόμενο διάστημα».

Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση διευρύνεται, ενώ και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνεται, με το δείκτη στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μην μεταβάλλεται

- στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά, όπως και –περισσότερο- εκείνες για την απασχόληση

- στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται ελαφρά, εξέλιξη η οποία όμως αντισταθμίζεται από τις επιδεινούμενες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, αλλά και την άνοδο του δείκτη αποθεμάτων

- στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αποδυναμώνονται, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της βελτιώνονται

- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών βελτιώνονται αισθητά, όπως και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και οι προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας και η πρόθεση για αποταμίευση.

Επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος επιδεινώνεται και τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, τόσο στην Ε.Ε. (κατά 0,8 μον., στις 110,4 μον.) όσο και στην Ευρωζώνη (κατά 1,0 μον., στις 109,8) μονάδες.

Συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη, οι σχετικοί δείκτες μειώνονται τον Οκτώβριο στη βιομηχανία (-1,7), τις υπηρεσίες (-1,1) και κυρίως στο λιανικό εμπόριο (-3,2) και παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητοι στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (+0,2) και τις Κατασκευές (-0,3).

Σε επίπεδο των μεγαλύτερων χωρών, ο δείκτης επιδεινώνεται στην Γερμανία (-1,3), την Ολλανδία (-1,3), την Ιταλία (-0,9) και την Γαλλία (-1,2) και βελτιώνεται στην Ισπανία (+1,9).

Στην Ε.Ε., οι ελαφρώς λιγότερο επιδεινούμενες προσδοκίες προκύπτουν ως αποτέλεσμα της σχετικής σταθερότητας του κλίματος στο Ην Βασίλειο (+0,2) και της μικρή επιδείνωσής του στην Πολωνία (-0,9).

Σε τομεακό επίπεδο δεικτών, καταγράφεται μικρότερη υποχώρησή τους στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, ενώ σταθερότητα σημειώνεται στις κατασκευές και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στους σχετικούς δείκτες, όπως και στην Ευρωζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα