Νέα αύξηση στις τιμές πετρελαίου «βλέπει» η Fitch

Στην εκτόξευση και σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου Brent στα 90 δολάρια ανά βαρέλι - από την τωρινή του τιμή στα 80 δολάρια - ενδέχεται να οδηγήσει η περαιτέρω υποχώρηση της παραγωγής σε Ιράν και Βενεζουέλα, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, οι επικείμενες κυρώσεις εναντίον του Ιράν από τις ΗΠΑ έχουν ήδη προκαλέσει μείωση της παραγωγής κατά 350 χιλιάδες βαρέλια

ημερησίως τον Σεπτέμβριο 2018.

Ο οίκος εκτιμά ότι η υποχώρηση αναμένεται να συνεχιστεί, ακόμη και πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Σε ό,τι αφορά στη Βενεζουέλα, η παραγωγή τον Σεπτέμβριο ανήλθε σε 700 εκατομμύρια bpd, καθώς η οικονομική και πολιτική κρίση εξακολουθεί να παρακμάζει τη βιομηχανία πετρελαίου της χώρας.

«Προβλέπουμε ότι η συνολική μείωση της παραγωγής σε Ιράν και Βενεζουέλα να φθάσει τα 2 εκατομμύρια bpd, ή και περισσότερο. Δεν αποκλείουμε ένα σενάριο αύξησης και σταθεροποίησης των τιμών στα 90 δολάρια ανά βαρέλι. Ωστόσο, οι τιμές πετρελαίου ενδέχεται να μειωθούν αν οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ καταφέρουν να καλύψουν τις απώλειες», σημειώνεται στην έκθεση.

Ο ρυθμός ανάπτυξης των σχιστολιθικών πετρωμάτων στις ΗΠΑ θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στο επίπεδο τιμών πετρελαίου.

Η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας αναμένει η παραγωγή αργού πετρελαίου να αυξηθεί κατά περίπου 2 εκατομμύρια mbpd το 2018, ποσό που θα υπερβεί την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, συμπληρώνει η Fitch.

Keywords
Τυχαία Θέματα