Ναυάγησε η νέα απόπειρα των Ρεπουμπλικάνων να ξηλώσουν το Obamacare

Τρίτη και φαρμακερή για μια από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η νέα προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να ανατρέψουν το Obamacare στη Γερουσία, έπεσε στο κενό. Μάλιστα, πιθανότατα πρόκειται για την τελευταία απόπειρα να καταργήσουν το σύστημα φαρμακοϊατρικής περίθαλψης που εισήγαγε ο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς την Κυριακή εκπνέουν οι ρυθμίσεις για ψήφιση νομοσχεδίων με πλειοψηφία 50 εδρών.

Η εξέλιξη αυτή που ήρθε μετά την άρνηση τριών γερουσιαστών της πλειοψηφίας

να στηρίξουν το σχέδιο Τραμπ, εγείρει νέα ερωτήματα για τη δυνατότητα του κόμματος να προωθήσει την ατζέντα του προέδρου.

Ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δεν κατόρθωσε καν να καταθέσει το επίμαχο νομοσχέδιο για ψηφοφορία, αφού την τελευταία εβδομάδα τέσσερις γερουσιαστές του κόμματος εξέφρασαν ανοιχτά την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν.

Μετά τον Τζον Μακέιν και τον Ραντ Πολ, η Σούζαν Κόλινς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κι αυτή αντιτίθεται στο σχέδιο νόμου, με μια σκληρή ανακοίνωσή της, στην οποία έκανε λόγο για ένα προχειροφτιαγμένο νομοσχέδιο, που θα είχε βαριές συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς.

Η Κόλινς κατέληξε σε αυτή την απόφαση παρότι οι εισηγητές του νέου σχεδίου νόμου, ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ και ο Μπιλ Κάσιντι, της προσέφεραν ευνοϊκές ρυθμίσεις για το Μέιν—την πολιτεία της—και την Αλάσκα.

Ο κ. Μακόνελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα προσπάθεια αποκαθήλωσης του Obamacare στο μέλλον, όμως παραδέχτηκε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πλέον πρέπει να αφοσιωθούν στην άλλη μεγάλη νομοθετική τους προσπάθεια, που είναι η μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα.

Η αντικατάσταση του Obamacare χωρίς τη συναίνεση των Δημοκρατικών θα καταστεί πολύ πιο δύσκολη από την Κυριακή, οπότε αρχίζει το νέο οικονομικό έτος στις ΗΠΑ και επανέρχεται σε ισχύ ο κανόνας που επιτρέπει στους Δημοκρατικούς να ασκούν το αποκαλούμενο «φιλιμπούστερ», που σημαίνει ότι για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου θα απαιτείται πλειοψηφία 60 εδρών. Η Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν το σώμα με 52 μόλις έδρες.

Το νέο ναυάγιο στη Γερουσία μπορεί να επιδεινώσει τις σχέσεις ανάμεσα στον κ. Μακόνελ και τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος έχει επικρίνει έντονα την αδυναμία των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το Obamacare.

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με κάποιους γερουσιαστές», είπε ο κ. Τραμπ. «Είμαστε απογοητευμένοι με ορισμένους αποκαλούμενους Ρεπουμπλικάνους».

Keywords
Τυχαία Θέματα