Ναυάγησαν τα σχέδια του Maduro για εξαγωγή 20 τόνων χρυσού από τη Βενεζουέλα

Τέλος έλαβαν τα σχέδια του καθεστώτος του Nicolas Maduro να παραδώσει 20 τόνους χρυσού της Βενεζουέλας στο εξωτερικό, καθώς η αυξανόμενη διεθνής πίεση για να εξασφαλισθεί η διατήρηση των σκληρών περιουσιακών στοιχείων της χώρας έφερε αναταραχές στους εμπλεκόμενους στη συναλλαγή, σύμφωνα πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

Οι ράβδοι χρυσού, αξίας περίπου 850 εκατομμυρίων δολαρίων, ζυγίστηκαν και χωρίστηκαν σε θησαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζας

για μεταφορά, αλλά δεν θα αποσταλούν σύντομα, δήλωσε η πηγή. Η τράπεζα έχει μετατραπεί ήσυχα σε ένα μικρόκοσμο της κρίσης: Ορισμένοι υπάλληλοι, φοβούμενοι ότι θα επηρεαστούν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και ήδη βεβαρημένοι από την ασυνήθιστη οικονομική κατάρρευση, έχουν αρχίσει να αγνοούν τις παραγγελίες, ωθώντας την ανώτερη διοίκηση να τις εξαφανίσει.

Το ναυάγιο της αποστολής των 20 τόνων χρυσού έρχεται μόλις μία εβδομάδα αφότου η Τράπεζα της Αγγλίας αρνήθηκε το αίτημα των αξιωματούχων του Maduro να κάνουν ανάληψη του χρυσού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκεται αποθηκευμένος εκεί. Ενώ ο προορισμός του χρυσού και η φύση των συναλλαγών δεν είναι γνωστά με βεβαιότητα, είναι ασυνήθιστο για μια χώρα να στέλνει έξω τέτοια τεράστια ποσά. Και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι ματαιωμένες συμφωνίες αποτελούν μέρος της προσπάθειας του αυταρχικού καθεστώτος να λεηλατήσει τη χώρα στις τελευταίες ημέρες της εξουσίας του.

"Οι ΗΠΑ εργάζονται για να εξασφαλίσουν ότι τα οφέλη από τους πόρους της Βενεζουέλας δεν υποβαθμίζονται από τον Maduro και τους συντρόφους του", δήλωσε ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας John Bolton σε ένα tweet αυτήν την εβδομάδα.

Ο χρυσός που βρίσκεται στο Καράκας και στο Λονδίνο είναι μια σημαντική πηγή πλούτου για μια χώρα που έχει βυθιστεί σε ακραία φτώχεια κάτω από τη σοσιαλιστική κυριαρχία του Maduro. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, μειώνονται στα μόλις 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αποτελούν βασικό μέρος της σκληρής μάχης για τον έλεγχο των οικονομικών της Βενεζουέλας μεταξύ Maduro και Juan Guaido, ηγέτης της Εθνικής Συνέλευσης που προσπαθεί να πάρει την εξουσία με την υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Την Πέμπτη, ο γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπι, ανέφερε σε ένα ότι η Noor Capital των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι η χρηματοοικονομική εταιρεία που διεξήγαγε τη χρυσή συναλλαγή με τις αρχές της Βενεζουέλας. Ο ίδιος συνέχισε να προειδοποιεί την εταιρεία ότι τόσο η ίδια όσο και κάθε αεροπορική εταιρεία που προσλαμβάνει για να πάρει το χρυσό θα υπόκεινται στις κυρώσεις που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εντείνει τις τελευταίες ημέρες.

Η Noor Capital δήλωσε στην ιστοσελίδα της ότι "δεν εμπλέκεται σε παράνομες ή απαγορευμένες συναλλαγές" και απέχει από τη διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με τη Βενεζουέλα έως ότου η κατάσταση "σταθεροποιηθεί". Η εταιρεία ανέφερε ότι αγόρασε νομίμως τρεις τόνους χρυσού από την κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, αλλά από τότε δεν έχει πραγματοποιήσει αγορές.

Ένα φορτηγό αεροσκάφος της εταιρείας E-Cargo, με έδρα τη Μόσχα, προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας στις 30 Ιανουαρίου, πυροδοτώντας εικασίες ότι ήταν το αεροπλάνο που θα απομακρύνει το χρυσό. Έφτασε αφού έφυγε από τη Μόσχα στις 29 Ιανουαρίου και σταμάτησε στο Ντουμπάι, την Καζαμπλάνκα και το Πράσινο Ακρωτήριο, σύμφωνα με στοιχεία του flightradar24.com.

Ο χρυσός έχει αποτελέσει για πολλά χρόνια ένα ασυνήθιστα μεγάλο κομμάτι των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Βενεζουέλας. Ο Hugo Chavez, ο πρώην σοσιαλιστής ηγέτης και σύμβουλος του Maduro, μετέτρεψε ένα μεγάλο μέρος του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας σε χρυσό εν μέρει λόγω της περιφρόνησής του για το δολάριο ΗΠΑ. Το 2011, ο Chavez διέταξε τον επαναπατρισμό χρυσών ράβδων αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Τράπεζα της Αγγλίας και άλλα ξένα ιδρύματα. Καθώς η Βενεζουέλα έπεσε βαθύτερα στην οικονομική κρίση χρόνια αργότερα, όμως, ο Maduro πούλησε πολλά από αυτά για να αυξήσει τα χρήματα που χρειάστηκε απελπισμένα για τις εισαγωγές και για να προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αποφύγει την αδυναμία του να πληρώσει το εξωτερικό χρέος της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα