Να κάνουν υπομονή;

Υπό τις παρούσες συνθήκες υπάρχει ένα μόνο σενάριο για την επιστροφή της χώρας στην οικονομική και κοινωνική ομαλότητα: Η Ελλάδα ανακοινώνει τον Απρίλιο πρωτογενές πλεόνασμα και ζητά να ενεργοποιηθεί η συμφωνία για το χρέος που έγινε στο Εurogroup τον Νοέμβριο 2012. Η Ευρωζώνη δεν αντιδρά και ξεκινούν διαπραγματεύσεις που οδηγούν κάποια στιγμή στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 σε αναδιάρθρωση

του χρέους με την έκδοση νέων ομολόγων 50ετούς διάρκειας και μείωση των επιτοκίων.
Αυτός είναι ο στόχος και καλώς κακώς αυτή τη στιγμή είναι η μοναδική λογική επιλογή της χώρας. Μετά από την ισοπεδωτική πορεία τεσσάρων ετών δραματικής ύφεσης που κατέστρεψε και ταπείνωσε εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες, υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία θα αρχίσει να σταθεροποιείται το 2014 και θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη το 2015. Οι θετικές προσδοκίες όμως για το 2014 δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα για τους πολίτες. Στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ προβλέπει για τον επόμενο χρόνο οριακή ύφεση (0,4%) και ανεργία πάνω από το 27% η οποία θα υποχωρήσει 26,6% το 2015.

Το βάρος της κρίσης το σήκωσε κυρίως ο ιδιωτικός τομέας, με 1,4 εκατ. ανέργους και αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών. Το σήκωσαν μισθωτοί και συνταξιούχοι που κλήθηκαν να πληρώσουν δυσβάσταχτους επιπλέον φόρους, καθώς ήταν και παραμένουν οι βασικοί τροφοδότες των δημοσίων εσόδων. Το σήκωσαν και οι δημόσιοι υπάλληλοι με περικοπές μισθών. Γενικότερα όλες οι επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες –άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο- δέχθηκαν τα πυρά των δραματικών επιπτώσεων της κρίσης.

Οι αντιπρόσωποι μας στο κοινοβούλιο ωστόσο δεν δείχνουν να έχουν συναίσθηση της δραματικής κατάστασης. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι δεν δέχθηκαν να κόψουν τους μισθούς των περίπου 8.500 ευρώ μηνιαίως που εισπράττουν μαζί με τις αμοιβές επιτροπών, τα επιδόματα κλπ. Συμβολικά έστω, θα μπορούσαν να μειώσουν τους μισθούς τους πχ κατά 200 ευρώ, για τα μάτια του κόσμου, ώστε να δείξουν ότι συμπάσχουν.

Οι βουλευτές όμως ενδιαφέρονται μόνον για την καλοπέραση τους και την πολιτική τους επιβίωση. Αυτό αποδείχτηκε και από την εξέγερση που έκαναν για να σώσουν τους αγρότες από τους φόρους των ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που ανακοινώθηκαν στις 15 Νοεμβρίου, το τρίτο τρίμηνο του 2013 οι τιμές των νέων διαμερισμάτων (έως 5 ετών) υποχώρησαν κατά 10,4% και των παλαιών κατά 8,4%. Συνολικά στη χώρα, το γ τρίμηνο έγιναν μόλις 4.200 συναλλαγές ακινήτων, έναντι 5,9 χιλιάδων και 4,9 χιλιάδων αντίστοιχα το α και β τρίμηνο. Την ώρα δηλαδή που τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφουν την κατάρρευση της αγοράς οι βουλευτές ενδιαφέρονται να εξαιρέσουν τους αγρότες, χωρίς να τους ενδιαφέρει ποιος θα σηκώσει το βάρος.

Όταν η πολιτική εξουσία ακολουθεί αυτήν τη προκλητική και ανάλγητη στάση, πως να πειστούν οι πολίτες να συνεχίσουν να υπομένουν τις ίδιες δραματικές συνθήκες και το 2014;

Blogger Αλέξανδρος Κασιμάτης
Keywords
Τυχαία Θέματα