Ν. Στέρτζον: Η Βρετανία δεν έχει σαφή στρατηγική διαπραγμάτευσης για το Brexit

Η στάση διαπραγμάτευσης της Βρετανίδας πρωθυπουργού αναφορικά με το Brexit δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη, όπως τουλάχιστον εκτίμησε η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Ν. Στέρτζον, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο πολιτικοί.

«Αυτή τη στιγμή έχω την αίσθηση ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική διαπραγμάτευσης», υποστήριξε η κυρία Στέρτζον, μετά τη συνάντηση με την κυρία Μέι και προσέθεσε ότι «δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω για τη στρατηγική της Βρετανίας απ' ότι γνώριζα πριν υπάρξει αυτή η συνάντηση».

Άλλωστε όλες οι ημί-αυτόνομες

κυβερνήσεις σε Εδιμβούργο, Κάρντιφ και Μπέλφαστ έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την καταστροφή που θα φέρει το Brexit στις οικονομίες τους, με την κυρία Μέι να επιθυμεί μία συμφωνία με την Ε.Ε. που θα οδηγήσει σε μείωση των μεταναστευτικών ροών αλλά διατήρηση της συμμετοχής της Βρετανίας στην κοινή αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι Σκοτία και Β. Ιρλανδία (η μόνη βρετανική περιοχή που έχει σύνορα με κράτος-μέλος της Ε.Ε.) ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ένωση, ενώ η κυβέρνηση της Σκοτίας υποστηρίζει ότι η απόφαση για το Brexit της δίνει το δικαίωμα να προχωρήσει σε ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της.

«Θα είμαι ειλικρινής, υπήρχε αρκετή σύγχυση στη συνάντηση», ξεκαθάρισε η πρωθυπουργός της Σκοτίας.

Η κυρία Στέρτζον έχει υποστηρίξει την ιδέα ότι η Σκοτία μπορεί να προχωρήσει σε μία ειδική συμφωνία με την Ε.Ε. και να διατηρήσει την πρόσβαση στην κοινή αγορά. Αυτή η ιδέα απορρίπτεται από τη βρετανική κυβέρνηση, όπως ξεκαθάρισε η Έλεν Μπόουερ, εκπρόσωπος Τύπου της κυρίας Μέι.

«Η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί την έξοδο από την Ε.Ε. ως κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισε η κυρία Μπόουερ και προσέθεσε «η διατήρηση κοινής θέσης θα προστατεύσει τα συμφέροντα του συνόλου του Ηνωμένου Βασιλείου».

Keywords
Τυχαία Θέματα