Ν. Καραμούζης: Επιστροφή καταθέσεων 25 δισ. στη διετία

Κάλεσμα στην ελληνική οικονομική ελίτ απηύθυνε ο πρόεδρος της Eurobank κ. Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας σε εκδήλωση του ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics. Παράλληλα έκανε λόγο για επιστροφή καταθέσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα, σε μία περίοδο 18 - 24 μηνών. Εξ αυτών τα 10 δισ. αφορούν καταθέσεις λιανικής τραπεζικής, τα 10 δισ. καταθέσεις επιχειρήσεων και πέντε δισ.

επιστροφή κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα στην ομιλία του με θέμα «Μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να αναστήσουν την πραγματική οικονομία;», τόνισε ότι «πέραν της πολιτικής ηγεσίας, η επιτυχία απαιτεί ηγεσία, κινητικότητα και δέσμευση από την ελληνική οικονομική ελίτ ώστε να είναι ενεργοί σε:

- μια καινούργια εποχή εθνικής και εταιρικής και κοινωνικής υπευθυνότητας
- στην ανάσταση ιδιωτικών επενδύσεων
- να εγκρίνουν δίκαιους φόρους και να προχωρήσουν πρωτοβουλίες
- να μοιραστούν τα κόστη και τα βάρη
- να διανείμουν και να μεταλλάξουν τον σημερινό εθνικό πεσιμισμό σε μια νέα εποχή εθνικής αυτοπεποίθησης.

«Η κεντρική ερώτηση στην πρόκληση για να επιστρέψει η Ελλάδα σε διατηρήσιμη ανάπτυξη σχετίζεται με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ικανότητα του συστήματος να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία», υπογράμμισε.

Η ικανότητα αυτή όπως πρόσθεσε θα βασιστεί στο βαθμό της επιτυχίας σε τρεις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, όπως την χαμηλή κερδοφορία, την σφιχτή ρευστότητα και το τεράστιο στοκ των τραπεζικών ανοιγμάτων (NPE's) και μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL's).

Ο πρόεδρος της Eurobank προχώρησε επίσης σε λεπτομερή ανάλυση της σημερινής εικόνας της Ελλάδας (χρέος προς την ΕΕ, τραπεζικά δάνεια κλπ).

Επισυνάπτεται η ομιλία του κ. Καραμούζη στην αγγλική γλώσσα:

Keywords
Τυχαία Θέματα