Μυτιληναίος: Προσφορές 600 εκατ. ευρώ με 2 φορές κάλυψη πριν την λήξη των εγγραφών

Προσφορές ρεκόρ έχουν δεχθεί οι ανάδοχοι της έκδοσης του 5ετους ομολογιακού της Μυτιληναίος, καθώς μέχρι τώρα έχουν ήδη υποβληθεί προσφορές ύψους 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές. Δηλαδή, ήδη η έκδοση υπερκαλύπτεται κατά 2 φορές πριν από την αυριανή λήξη των εγγραφών.

Η εταιρεία εκδίδει ομολογιακό ύψους 300 εκατ. ευρώ μ' ένα επιτόκιο που ξεκίνησε με ένα εύρος μεταξύ 3%-3,5% αλλά τώρα κινείται κοντά στην

περιοχή του 3% μεταξύ 3,1-3,2%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στις χρηματιστηριακές οι πελάτες έκαναν αιτήσεις για ποσά 200 χιλ. ευρώ ώστε να λάβουν τελικά 100 χιλ. ευρώ.

Η υψηλή ζήτηση του ομολόγου αποδεικνύει την εμπιστοσύνη προς μια εξαγωγική εταιρεία, αλλά και την "δίψα" των καταθετών για αποδόσεις καθώς οι τραπεζικές καταθέσεις δεν αποδίδουν περισσότερο από 0,30%.

Ένα μεγάλο πλήθος επενδυτών αισθάνεται σιγουριά με τις ομολογιακές εκδόσεις καθώς απολαμβάνει υψηλές αποδόσεις σ' ένα προϊόν το οποίο μπορεί να ρευστοποιήσει με κεφαλαιακά κέρδη αλλά και να εισπράξει για την περίοδο τους δεδουλευμένους τόκους – όπως έχει δείξει η αγορά. Τα 300 εκατ. ευρώ που είναι ο στόχος άντλησης, θα αξιοποιηθούν ως εξής:

-236 εκατ. ευρώ ή το 80% της έκδοσης θα αναχρηματοδοτήσουν μακροπρόθεσμες ενυπόθηκες δανειακές υποχρεώσεις

-29,5 εκατ. ευρώ ή το 10% της έκδοσης θα χρησιμοποιηθεί για κεφάλαιο κίνησης

-29,5 εκατ. ευρώ ή 10% της έκδοσης θα κατευθυνθούν σε αναχρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων.

Η ομολογιακή έκδοση ανοίγει όμως πιστωτικές γραμμές ύψους 1,4 δισ. ευρώ, και όπως αναφέρει το ενημερωτικό η εταιρεία θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 751 εκατ. ευρώ. H έκδοση ολοκληρώνεται αύριο το απόγευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα