Μυστήριο με «ύποπτο πακέτο» 658 εκατ. ευρώ... δια πάσαν χρήσιν

του Κωστή Πλάντζου

Υπερπλεόνασμα 1,019 δισ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους που έθεσε τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση, εμφανίζει στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Ωστόσο οι στόχοι φαίνεται πως ήταν μάλλον υποεκτιμημένοι για τις αρχές του έτους, καθώς η κυβέρνηση προέβλεπε:

- Καθαρά έσοδα μόλις 7,488 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν εισπραχθεί 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον, δηλαδή 8,918 δισ. ευρώ. Τελικώς εισπράχθηκαν 7,831 δισ. ευρώ

Με τον τρόπο αυτό,

η κυβέρνηση εμφανίζει υπέρβαση έναντι των στόχων 343 εκατ. ευρώ, αφήνοντας όμως «τα δύσκολα» για μετά –και ιδίως στο β΄εξάμηνο όπου θα πέσουν μαζεμένες οι πληρωμές όλων των φόρων της χρονιάς. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση προϋπολόγιζε έσοδα 7,5 δισ. σε 2 μήνες, ενώ σε 12 μήνες πρέπει να εισπράξει 53 δισ. ευρώ -παρότι μάλιστα ο μήνας Ιανουάριος εμπεριείχε και πληρωμές ΕΝΦΙΑ του 2018.

- Πληρωμές για Κρατικές δαπάνες 9,534 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι είχαν πληρωθεί 2,1 δισ. ευρώ λιγότερα, δηλαδή 7,393 δισ. ευρώ. Τελικώς δαπανήθηκαν 8,965 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερα από πέρυσι, αλλά λιγότερα από τον στόχο για το 2019.

Και αυτό παρότι στο δίμηνο αυτό το δημόσιο πλήρωσε και 789 εκατ. ευρώ περισσότερα από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Άλλα 330 εκατ. ευρώ πλ΄ρηωσε επιπλέον και για πρόσθετες αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων.

«Κάβα» 3 δισ. ευρώ

Ωστόσο, τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού αποκαλύπτουν και ότι η κυβέρνηση φύλαξε «κάβα» ένα κονδύλι 658 εκατ. ευρώ, το οποίο εντόπισε ήδη η Κομισιόν και προκαλεί ανησυχίες στις Βρυξέλλες, που ζητούν να διαγραφεί ή, αλλιώς, να προστεθεί στο έλλειμμα. Επί της ουσίας, όπως διαφάνηκε και στην έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε στην δημοσιότητα στα τέλη Φεβρουαρίου, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προεκλογικούς σκοπούς.

Πρόκειται για ένα κονδύλι 982 εκατ. ευρώ που η Κομισιόν ενέκρινε να φυλαχθεί εκτάκτως, για να πληρωθούν στις αρχές του 2019 εφάπαξ τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, αν και κανονικά οι πληρωμές επιβαρύνουν το 2018. Τελικώς όμως, όμως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών, από το κονδύλι αυτό δόθηκαν μόλις 324 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα άλλα 658 εκατομμύρια περίσσεψαν.

Συνολικά μαζί με αυτά μάλιστα, η κυβέρνηση έχει κρατήσει «κάβα» σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ (2,967 δισ. για την ακρίβεια) σαν κονδύλια «υπό κατανομή», δηλαδή δεν έχει αποσαφηνισθεί πού τελικώς θα δοθούν, αν και η Κομισιόν πιέζει για να διαγραφούν ή να δηλωθεί πώς θα δαπανηθούν, για να τα καταμετρήσει στο έλλειμμα του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα