Μυρτώ και Σεμέλη Παυλίνη (NUTS ‘N NUTS): Οι νεαρές κυρίες των φιστικιών

Του Κώστα Τσαούση

Για να είμαι ειλικρινής, όταν στις συσκευασίες ελληνικής παραγωγής προϊόντων διαβάζω αναφορές στο ροζ αλάτι Ιμαλαΐων αρχίζω και τρέχω! Στην περίπτωση, όμως, των δύο νέων γυναικών που αποφάσισαν να ασχοληθούν με ένα καινούριο παραγωγικό-εμπορικό concept γύρω από το κελυφωτό φιστίκι κοντοστάθηκα και άρχισα να το ψάχνω…

Το ένα στοιχείο που κίνησε το ενδιαφέρον μου ήδη το ανέφερα. Η ηλικία τους. Η Μυρτώ στα 27 και η αδελφή της η Σεμέλη στα 25. Οι δυο τους ίδρυσαν τον Οκτώβριο του 2014 τη

NUTS ‘N NUTS - μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ξηρών καρπών και πιο συγκεκριμένα στην παραγωγή και εμπορία του κελυφωτού φιστικιού.

Το δεύτερο και πιο καθοριστικό στοιχείο για να αποσπάσουν την προσοχή μου ήταν η προσήλωσή τους στην οικογενειακή παράδοση, που σήμερα τροφοδοτείται από τον δυναμισμό τους και παράγει καινοτόμα προϊόντα που στηρίζονται σε μια πρώτη ύλη, η οποία παράγεται λίγη ώρα απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, κάπου 30 χιλιόμετρα μακριά. Η Μυρτώ και η Σεμέλη Παυλίνη συνεχίζουν την καλλιέργεια του οικογενειακού κτήματος με τις φιστικιές στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Ναι, σωστά διαβάσατε. Στην Αττική υπάρχουν ακόμη καλλιέργειες. Πρωτογενής παραγωγή που δίνει εισόδημα και συμβάλλει στη δημιουργία προϊόντων ανώτερης ποιότητας από κάθε άποψη. Στην περίπτωσή μας, οι έννοιες της καινοτομίας και της εξωστρέφειας δεν είναι κουβέντες του αέρα και βρίσκουν το πρακτικό τους περιεχόμενο αλλά και πρόσφορο έδαφος εφαρμογής.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Οι δύο αδελφές δεν γεννήθηκαν και δεν μεγάλωσαν στο χωράφι. Σπούδασαν και έζησαν σε μία από τις μητροπόλεις του χρήματος και του κεφαλαίου στον κόσμο, στο πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό Λονδίνο (εξ ου και το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων πάνω στα φιστίκια του Μαρκόπουλου). Η Μυρτώ, η μεγαλύτερη από τις δύο, σπούδασε Διεθνές Μanagement στο Κing's College και η μικρότερη αδελφή της, η Σεμέλη, Μarketing and Communications στο Westminster.

Ας τους δώσουμε, όμως, τον λόγο και ας ακούσουμε τη μικρή τους ιστορία μέσα από τις απαντήσεις τους: «Είχαμε πάντα όνειρο να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας και να δουλέψουμε μαζί. Η κατάσταση στην Ελλάδα μάς ώθησε να εκμεταλλευτούμε την οικογενειακή παράδοση γύρω από την καλλιέργεια της φιστικιάς που μετράει πάνω από 60 χρόνια και να προωθήσουμε το προϊόν μας τυποποιημένο. Ετσι επιστρέψαμε στην Ελλάδα και αρχίσαμε την έρευνα αγοράς... Η περαιτέρω ευαισθητοποίηση γύρω από την ελληνική γαστρονομία, καθώς και ο αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων που ασχολούνται πλέον με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο για να υλοποιήσουμε την ιδέα μας. Προσπαθούμε να επαναπροσδιορίσουμε τους ελληνικούς ξηρούς καρπούς αισθητικά και ποιοτικά, δημιουργώντας μια συσκευασία που ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και προωθώντας έτσι την ελληνική γαστρονομία.

Η γκάμα της ΝUTS ‘N NUTS αποτελείται από μια σειρά τριών προϊόντων, τα οποία είναι βραβευμένα από τα βρετανικά Great Taste Awards 2015. Η βράβευση ήρθε για εμάς πολύ γρήγορα - με την πρώτη μας συμμετοχή στα βραβεία γεύσης. Στοχεύουμε σε premium ποιότητα. Με γήινο χρωματισμό στις συσκευασίες της ΝUTS ‘N NUTS, θα βρείτε φιστίκι ωμό, φιστίκι ψημένο και αλατισμένο και φιστίκι ψημένο σε φυσικό χυμό λεμόνι και αλατισμένο με αλάτι Ιμαλαΐων. Το τελευταίο προστέθηκε φέτος στον κατάλογό μας - η πρωτότυπη χρήση του λεμονιού στο ψήσιμο κάνει το προϊόν 100% φυσικό, ενώ το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων δίνει μια διαφορετική γευστική νότα στο προϊόν σε σχέση με τα συνηθισμένα φιστίκια».

Ας δούμε, όμως, και κάποιες λεπτομέρειες που αξίζουν τον κόπο και έχουν νόημα για την ιστορία των δύο νέων γυναικών επιχειρηματιών. Η καλλιέργεια και η επιλογή των καρπών μέχρι στιγμής γίνονται στα οικογενειακά κτήματα στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, τα οποία παλαιότερα καλλιεργούσε ο παππούς τους. Οπως λένε οι ίδιες: «Προσέχουμε πολύ τις συνθήκες καλλιέργειας και συγκομιδής καθώς και την ποιότητα και την εμφάνιση των καρπών. Μετά από σχολαστική χειροδιαλογή, επιλέγουμε μόνο εξαιρετικής ποιότητας φιστίκια, με ανοιχτό άσπρο κέλυφος, ζωντανό πράσινο χρώμα στην ψίχα και γλυκιά γεύση».

Από την παραγωγή στην κατανάλωση και από τη στήριξη της τοπικής παραγωγής στην εξυπηρέτηση του νέου στόχου, της εξωστρέφειας.

Από τη συζήτησή μας κράτησα δύο μεγάλες κουβέντες που τεκμηριώνονται από έργα και επιδόσεις: α) «Στόχος μας είναι να μπορεί κανείς να βρίσκει τα προϊόντα μας σε όλη την Ελλάδα, σε πολλές χώρες του εξωτερικού και μέσω e-shop. Διαρκώς ψάχνουμε και συζητάμε νέες συνεργασίες για να μεγαλώσουμε το δίκτυό μας και αναζητάμε νέες ιδέες για να εξελίξουμε την επιχείρησή μας. Ταξιδεύουμε πολύ πηγαίνοντας σε εκθέσεις στο εξωτερικό. Επόμενη στάση μας είναι η έκθεση ISM στην Κολονία στο τέλος Ιανουαρίου. Ηδη κάνουμε εξαγωγές σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβακία, Λιθουανία, Αμερική, Χονγκ Κονγκ και Αυστραλία, ενώ έχουμε ικανοποιητική παρουσία και στην ελληνική αγορά. Τα προϊόντα μας είναι διαθέσιμα και στο www.amazon.co.uk».

β) «Πάνω στις συσκευασίες μας μπορεί κανείς να βρει λίγα λόγια για την ιστορία του φιστικιού καθώς και προτεινόμενες χρήσεις του καρπού. Τα φιστίκια πλέον θεωρούνται το νέο super food και υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι για να τα εντάξουμε στη διατροφή μας. Επίσης ενημερώνουμε διαρκώς την ιστοσελίδα μας με συνταγές και νέα σημεία πώλησης. Ο μοναδικός συνδυασμός ποιότητας, γεύσης και συσκευασίας δίνει στον καταναλωτή την ευκαιρία μιας ολοκληρωμένης γευστικής εμπειρίας δοκιμάζοντας τους αυθεντικούς καρπούς της Ελλάδας, το άρωμα του φρέσκου φιστικιού, τις ευωδιές της φύσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα