Μυρίζει μπαρούτι στη Βενεζουέλα

Βίαιες λεηλασίες και νεκροί με τη χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου - ΗΠΑ και Λατινική Αμερική «ακυρώνουν» τον Μαδούρο, αναγνωρίζουν ως νόμιμο πρόεδρο τον Γκουάιδο - Φοβάται πραξικόπημα ο Μαδούρο, καλεί το στρατό να δείξει πειθαρχία, διώχνει τους Αμερικανούς διπλωμάτες - Ράλι στα ομόλογα που προεοξοφλούν το τέλος του Μαδούρο

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Βενεζουέλα, καθώς όλα δείχνουν πως η χώρα οδεύει προς βίαιη «εκτόπιση» του Νικολά Μαδούρο.

Οι αναταραχές πολλαπλασιάζονται με τρεις ακόμη

νεκρούς στην πολιτεία μπολιβάρ, καθώς βίαιες λεηλασίες, βανδαλισμοί και συγκρούσεις με αστυνομία συνθέτουν σκηνικό εμφυλίου στη χώρα.

Η κατάσταση κλιμακώνεται καθώς ο Τραμπ «ακύρωσε« τον Μαδούρο, αναγνωρίζοντας ως νόμιμο πρόεδρο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζητά από τον Μαδούρο να παραιτηθεί και ζητά τη στήριξη τοτ στρατού, ενώ το παράδειγμα των ΗΠΑ ακολουθούν μία-μία οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, πλην Μεξικού, πιέζοντας ακόμη περισσότερο.

Ακολουθούν ΗΠΑ οι χώρες της Λατινικής Αμερικής

Στο μεταξύ ο Μαδούρο έχει δώσει διορία 72 ωρών στους Αμερικανούς διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα, διακόπτοντας κάθε διπλωματική σχέση με ΗΠΑ, ενώ δείχνει να φοβάται πραξικόπημα, καθώς καλεί το στρατό να δείξει ενότητα και πειθαρχία.

Όμως και οι αγορές δίνουν το «στίγμα» τους. Τα ομόλογα στέλνουν το δικό τους σινιάλο, αφού πραγματοποίησαν το πιο ισχυρό ράλι εδώ και πάνω από ένα χρόνο, στον απόηχο της κίνησης των ΗΠΑ να «ακυρώσουν» τον Μαδούρο.

Η απότομη εναπόθεση εμπιστοσύνης στους τίτλους ομολόγων δείχνει αλλαγή κλίματος στο επενδυτικό κοινό, ενώ και οι αναλυτές δέιχνουν να προεξοφλούν το τέλος του καθεστώτος Μαδούρο.

Μια νέα ηγεσία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία αναδιάρθρωσης ομολόγων καθώς κυβέρνηση και PDVSA (η πτωχευμένη κρατική πετρελαϊκή της Βενεζουέλας) χρωστούν πάνω από 9 δισ. δολάρια, γεγονός που έχει οδηγήσει και τις μετοχές σε απαξιωτικά επίπεδα κάτω από 30 cents δολαρίου.

Τα ομόλογα «βλέπουν» το τέλος του Μαδούρο

Πάμε να δούμε αναλυτικότερα τι συμβαίνει στη χώρα:

Δραματική έκκληση Μαδούρο στο στρατό

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας N. Maduro ζήτησε από το στρατό της χώρας να διατηρήσει την ενότητα και την πειθαρχία, μετά αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας και ζήτησε την στήριξη των ενόπλων δυνάμεων.

"Θα θριαμβεύσουμε απέναντι σε αυτό, θα βγούμε νικητές", είπε ο Μαδούρο στους υποστηρικτές του έξω από το προεδρικό παλάτι Μιραφλόρες στο Καράκας καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα υπέρ ή κατά της κυβέρνησης του Σοσιαλιστική προέδρου.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να διεξάγει πραξικόπημα.

Men and women of our Homeland, calm, conscience and maximum popular mobilization to win the peace and stability of Venezuela. Let’s defend our sovereignty, condemn fascism and raise the historic flags of fight of Fabricio Ojeda. The streets belong [...] https://t.co/wCPZtx0nSK

— Nicolás Maduro (@maduro_en) January 23, 2019

Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ν.Μαδούρο ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να εντείνει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο, το χρυσό και να επιβάλει επιπλέον οικονομικές κυρώσεις, αν ασκηθεί βία ενάντια στην αντιπολίτευση της χώρας, διαμηνύοντας ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.

"Αν ο Μαδούρο και οι φίλοι του επιλέξουν να απαντήσουν με βία - αν επιλέξουν να βλάψουν οποιοδήποτε μέλος της εθνοσυνέλευσης ή άλλους νόμιμους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας βρίσκονται στο τραπέζι για τις ΗΠΑ αναφορικά με τις ενέργειες που θα λάβουν", τόνισε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Βραζιλία, Κολομβία, Παραγουάη και Χιλή ακολουθούν την απόφαση Ουάσινγκτον - Διαφωνεί το Μεξικό

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Παραγουάης, της Χιλής αναγνώρισαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ακολουθώντας την απόφαση που έλαβε νωρίτερα σήμερα η Ουάσινγκτον.

Παράλληλα ο Luis Almagro, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών αναγνώρισε και «συνεχάρη τον Guaido, πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Από την πλευρά του το Μεξικό, δια του εκπροσώπου του προέδρου της χώρας, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος του λαού της Βενεζουέλας για την εξεύρεση μιας δημοκρατικής λύσης.

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση με ανακοίνωσή της τόνισε ότι θα παράσχει πολιτική και οικονομική στήριξη για την επιστροφή της γειτονικής της χώρας στη δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας I. Duke και ο Χιλιανός πρόεδρος S. Pinera επίσης ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον Guaido πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρος της Παραγουάης M. Abdo με tweet του δήλωσε ότι εκείνος και η κυβέρνησή του θα στηρίξουν "την ελευθερία και τη δημοκρατία", στη χώρα που μαστίζεται από την κρίση.

Βίαιες ταραχές

Άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια λεηλασιών στο Σιουδάδ Μπολίβαρ, στην πολιτεία Μπολίβαρ (νότια), που συνορεύει με τη Βραζιλία, ανέφερε η αστυνομία.
Μεταξύ αυτών βρίσκεται ένας 30χρονος άνδρας.

Την ίδια ώρα, δεκάδες διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα άγαλμα του εκλιπόντος Σοσιαλιστή προέδρου H. Cavez (1999-2013) στην πόλη Σαν Φελίξ, επίσης στο κρατίδιο Μπολίβαρ.

Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται το μνημείο, το οποίο είχαν βανδαλίσει πέρυσι, να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση απηύθυναν κάλεσμα για διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα, όπου το κλίμα είναι τεταμένο, δύο ημέρες μετά την καταστολή μιας στρατιωτικής εξέγερσης. Πρόκειται για τις πρώτες κινητοποιήσεις στους δρόμους της χώρας μετά τις βίαιες διαδηλώσεις με 125 νεκρούς το 2017.

Έπειτα από κάλεσμα του Χουάν Γκουάιδο, του προέδρου του Κοινοβουλίου, οι αντίπαλοι του Σοσιαλιστή προέδρου Μαδούρο θα αξιώσουν τη συγκρότηση μιας «μεταβατικής κυβέρνησης» και τη διοργάνωση νέων εκλογών.

Από την πλευρά του, οι υποστηρικτές της κυβέρνησης καλούν σε κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται, ενώ η χώρα ασφυκτικά από τη σοβαρότερη κρίση στην πρόσφατη ιστορία της.

Αυτή η κρίση μεταφράζεται σε ελλείψεις στα είδη διατροφής και τα φάρμακα, όπως και σε έναν υπερπληθωρισμό 10.000.000% για το 2019, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μ.Πενς με βιντεοσκοπημένο του μήνυμα στήριξης στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, ενθάρρυνε τους Βενεζουελάνους εκείνους που διαδηλώνουν ενάντια στον πρόεδρο Μαδούρο, υπογραμμίζοντας την αμερικανική στήριξη στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιντο.

Μιλώντας στα αγγλικά, χρησιμοποιώντας λίγες ισπανικές λέξεις και φράσεις, ο Πενς, που έχει επιτεθεί επανειλημμένα φραστικά στον Maduro, τον αποκάλεσε «δικτάτορα» που δεν κανένα νόμιμο δικαίωμα στην εξουσία.

«Εκ μέρους του προέδρου Τραμπ και ολόκληρου του αμερικανικού λαού, επιτρέψτε με να σας εκφράσω την ακλόνητη στήριξη των ΗΠΑ, καθόσον εσείς, ο λαός της Βενεζουέλας, υψώνετε τη φωνή σας απαιτώντας ελευθερία», τόνισε ο Αμερικανικός αντιπρόεδρος, χαιρετώντας στα ισπανικά, λέγοντας «hola».

«Ο Μαδούρο είναι ένας δικτάτορας ο οποίος δεν έχει νόμιμο δικαίωμα στην εξουσία.
Δεν κέρδισε ποτέ την εξουσία με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και διατηρεί τον έλεγχο της εξουσίας φυλακίζοντας οποιονδήποτε τολμά να του αντιτεθεί».

Ο Πενς υπογρράμμισε εκ νέου την αμερικανική στήριξη στον Χουάν Γκουάιντο, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά νωρίτερα αυτό τον μήνα, και στην Εθνοσυνέλευση, της οποίας ηγείται, αποκαλώντας αυτήν «το τελευταίο ίχνος δημοκρατίας».

Συμπλήρωσε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει την απόφαση Χουάν Γκουάιντο να διεκδικήσει τις εξουσίες του Σώματος, χαρακτηρίζοντας τον Μαδούρο έναν «σφετεριστή» και παρότρυνε τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης.

«Όπως θα ενώσετε αύριο τις φωνές σας για να ακουστούν, εκ μέρος τους αμερικανικού λαού, λέω σε εσάς, όλους τους καλούς ανθρώπους της Βενεζουέλας: estamos con ustedes (Είμαστε μαζί μας) », είπε ο Πενς μιλώντας ισπανικά.

«Είμαστε μαζί μας, στεκόμαστε δίπλα σας και θα σταθούμε δίπλα σας μέχρις ότου αποκατασταθεί η δημοκρατία και ανακτήσετε αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας».

Στις 10 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Μαδούρο ορκίστηκε για μια δεύτερη εξαετή θητεία στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του, την οποία όμως δεν αναγνωρίζει η αντιπολίτευση, καθώς και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Επανειλημμένα η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει «παράνομη» την κυβέρνηση Μαδούρο, τονίζοντας ότι θα συνεργαστεί με κράτη της Λατινικής Αμερικής για να αποκατασταθεί «η αληθινή δημοκρατία» στη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα