Μοσκοβισί: Καθησυχαστική η παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Την επιθυμία όλων των πλευρών να κλείσει η β' αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

«Γνωρίζω ότι η παρουσία του ΔΝΤ είναι καθησυχαστικός παράγοντας για πολλά κράτη - μέλη στο πρόγραμμα» σημείωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ο κ.Τσακαλώτος κάλεσε από την πλευρά του το Ταμείο «να λάβει τις αποφάσεις του».

Επιθυμούμε μια κατάσταση win-win και για τις δυο

πλευρές τόνισε ο κ. Μοσκοβισί επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλή πορεία. Πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης είναι εφικτή και θεμιτή το ταχύτερο δυνατόν, είπε επίσης ο κ. Μοσκοβισί

Οι καθυστερήσεις και οι δυσκολίες οφείλονται σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στο γεγονός πως είναι μια πολύπλοκη διαπραγμάτευση, γεγονός που προκαλεί δυσκολίες στον ορισμό μιας ξεκάθαρης αλληλουχίας θεμάτων προς συζήτηση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε πως δεν υπάρχουν πολλές πλευρές που να επιθυμούν τη δημιουργία προβλημάτων στην ομαλή πορεία των διαπραγματεύσεων και πως γενικά υπάρχει διάθεση για συνεργασία.

Σε ερώτηση σχετικά με τον αν έχει χαθεί η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας τον Ιανουάριο και αν εκτιμά πως μπορεί να βρεθεί κάποια λύση τον Φεβρουάριο ο Υπουργός απάντησε πως είναι αρκετοί «παίκτες» στη συζήτηση και επανέλαβε πως υπάρχει ένα «θετικό μομέντουμ» το οποίο θα επιτρέψει την πρόοδο. Αν υπάρχει μια θετική κατεύθυνση τότε το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρξει συμφωνία τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο αλλά το «συντομότερο δυνατό».

Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να επιστρέψουν οι θεσμοί ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε πως δεν είναι το θέμα πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί, αλλά να έχει ολοκληρωθεί η προπαρασκευαστική διαδικασία για να επιτραπεί η συμφωνία. Ανοιχτά θέματα παραμένουν η μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, οι συλλογικές συμβάσεις και το δημοσιονομικό κενό, αλλά ο Επίτροπος εκτιμά πως «είναι ακόμα στα χέρια μας μια συμφωνία».

Παράλληλα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως υπάρχουν τρία επιπλέον κομμάτια στη συζήτηση. Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το πρόγραμμα, η μεταπρογραμματική δημοσιονομική πορεία της χώρας και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα