Μοντέλο... Ελληνικού και Αφάντου και για τα αρχαιολογικά στο Killada Hills

Της Στεφανίας Σούκη

Με την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των επενδυτών και του υπουργείου Πολιτισμού θα υλοποιηθεί (και) το μεγάλο τουριστικό έργο για το Killada Hills στην Πελοπόννησο, συνολικού ύψους 418 εκατ. ευρώ, που μάλιστα, ως γνωστόν, έχει το χαρακτήρα και στρατηγικής επένδυσης.

Το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε και έθεσε τις επιμέρους παραμέτρους με τις οποίες θα υλοποιηθεί το έργο, εγκρίνοντας, από αρχαιολογικής πλευράς τους όρους της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, του παραθεριστικού-τουριστικού χωριού Kilada Hills εντός του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) στην περιοχή Κοιλάδα, του δήμου Ερμιονίδας, φέρνοντας πιο κοντά στην υλοποίησή του το έργο. Ακριβώς ωστόσο λόγω του μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή, ο δρόμος των εγκρίσεων είναι ακόμη μακρύς, αφού όλες οι οριστικές και αρχιτεκτονικές μελέτες θα πρέπει να υποβληθούν για έγκριση στις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου.

Μάλιστα, όπως ορίζεται στη σχετική απόφαση, θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του κυρίου του έργου, του ομίλου της Dolphin (σ.σ. κατά τα πρότυπα των μεγάλων επενδύσεων σε Ελληνικό και Αφάντου) "για την παρακολούθηση και την εκτέλεση όλων των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών, καθώς και την προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών ευρημάτων στο πλαίσιο του έργου".

Ενδεικτικά, το υπουργείο θέτει ως όρους, μεταξύ άλλων, να εκπονηθεί από τον κύριο του έργου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, μελέτη προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί στη θέση «Μποστάνι» και να υλοποιηθεί εντός του έτους, μετά την έγκρισή της από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Επιπλέον, όλες οι εκσκαφικές εργασίες να πραγματοποιηθούν υπό την εποπτεία της ΕΦΑ Αργολίδας, η οποία θα πρέπει να ειδοποιηθεί εγκαίρως και εγγράφως πριν την έναρξη αυτών.

Σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων οι εργασίες θα διακοπούν και θα ακολουθήσει σωστική ανασκαφική έρευνα, σύμφωνα από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία των εργασιών. Επιπλέον, στην οριστική μελέτη θα πρέπει να μετακινηθεί η θέση της Λέσχης του Γκολφ, ώστε να μη θιγούν οι εντοπισμένες αρχαιότητες, ενώ θα πρέπει να προσδιοριστούν στην οριστική μελέτη με ακρίβεια οι οδεύσεις διέλευσης όλων των δικτύων, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις εντοπισμένες αρχαιότητες.

Το έργο που περιλαμβάνει, με βάση το masterplan, δόμηση 170.000 τ.μ., έχει ενταχθεί στα ''κύρια'' έργα της Dolphin, η οποία βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε αναζήτηση χρηματοδότησης για την επένδυση.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωσή του προς τους μετόχους, ο όμιλος λανσάρει σταδιακά ένα πρόγραμμα (Founders Program) για 40 μέλη που θα αποκτήσουν συμμετοχές στο Killada Hills Golf resort, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα νέο γηπεδο γκόλφ Jack Nicklaus, ένα clubhouse, ένα beach club και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Η κάθε συμμετοχή αντιστοιχεί σε 500 χιλ. ευρώ, προσφέροντας στο κάθε μέλος τίτλους σε οικόπεδο 2.000 τ.μ. με θέα το γήπεδο γκόλφ και δικαίωμα δόμησης κατοικίας έως 800 τ.μ., κάρτα μέλους για το γκόλφ κι επιπλέον προνόμια. Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν μέσω του εν λόγω προγράμματος θα λειτουργήσουν ως μεσεγγύηση μέχρι την κατασκευή των υποδομών, ενώ η Dolphin βρίσκεται στις διαδικασίες και την εξασφάλιση χρηματοδότησης- γέφυρα από ελληνική τράπεζα για το φιλόδοξο project που θα υλοποιηθεί σταδιακά σε συνολική έκταση 2.079 στρεμμάτων.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι, προς εξασφάλιση ρευστότητας, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει εγκρίνει ήδη από το τέλος του 2016 τη νέα στρατηγική που προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2019, οπότε ορίζεται παράλληλα- και η ημερομηνία λήξης της εταιρείας, θα πρέπει να έχει ρευστοποιήσει το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο εντός κι εκτός Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη ρευστοποιήθηκαν συμμετοχές του ομίλου στον Παναμά (με αγοραστή την Grivalia Hospitality) και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Ειδικά για τις δύο μεγαλύτερες επενδύσεις της στην Ελλάδα στο Πόρτο Χέλι και την Κέα, η εταιρεία υποστηρίζει ότι θα προχωρήσουν κανονικά και βρίσκεται για τον σκοπό αυτό σε συνεννοήσεις και με στρατηγικούς επενδυτές.

Το έργο Κilada Hills χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες: 1. Η 1η (530 στρέμματα), περιλαμβάνει ξενοδοχείο 300 κλινών, 60 επαύλεις των 600 τ.μ. η κάθε μία και 28 κατοικίες των 200 τ.μ. η κάθε μία. 2. Η 2η (1.425 στρέμματα), περιλαμβάνει 260 επαύλεις των 440 τ.μ. η κάθε μία και γήπεδο golf 18 οπών 768 στρεμμάτων. 3. Η 3η (116 στρέμματα), περιλαμβάνει 100 βίλες των 200 τ.μ. η κάθε μία. 4. Η 4η (8 στρέμματα) είναι στην παραλία Λεπίτσα και περιλαμβάνει beach club με 13 ξύλινες καμπάνες. H πρώτη φάση της κατασκευής περιλαμβάνει τις 260 επαύλεις και το γήπεδο golf, ενώ η δεύτερη φάση κατασκευής περιλαμβάνει το ξενοδοχείο, τις 100 βίλες, τις 60 επαύλεις και τις 28 κατοικίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα