Μόνο ένας στους 25 αναλυτές προέβλεψε την πτώση της Apple!

Ένας-ένας «ρίχνουν» τις εκτιμήσεις τους - Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή που έχει χάσει σχεδόν 40% από τα ρεκόρ Οκτωβρίου - 1 εκατ. μετοχές Apple πούλησε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Ανελέητο σφυροκόπημα δέχεται η μετοχή της Apple που καταρρέει έως και 10%, μετά και την υποβάθμιση της εκτίμησης της εταιρείας για τα έσοδα από iPhones.

Το

βαρύ «χαρτί» του Nasdaq βούτηξε έως και τα 143 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2017, με τη χρηματιστηριακή της αξία να υποχωρεί στα 680 δισ. δολάρια, πέφτοντας πλέον στην 4η θέση στη λίστα των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρείων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία που έφτασε το 1 τρισ. κεφαλαιοποίηση (μετά ακολούθησε η Amazon). Ωστόσο το γενικευμένο sell-off στη Wall Street και ειδικά ο «τσουχτερός» Δεκέμβριος κόστισαν σχεδόν 40% στην αξία της μετοχής.

Χθες το βράδυ ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο βίαιο sell-off, ωστόσο το πεπρωμένο φυγήν αδύνατον για τον τεχνολογικό κολοσσό. Μεμονωμένο περιστατικό ή η Apple θα αποτελέσει το «σάπιο μήλο» που θα χαλάσει ολόκληρη την παρτίδα; Άλλωστε το 2019 δε μπήκε με τις καλύτερες προϋποθέσεις... (περισσότερα εδώ)

Η Apple υποχωρεί στην 4η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών

Το σινιάλο για short είχε δοθεί από καιρό...

Το σινιάλο είχε ήδη δοθεί εδώ και καιρό, όπως είχαμε αναφέρει στο newmoney.gr, όταν το «καμάρι» του Nasdaq όχι μόνο εμφάνισε σημαντικά μειωμένες πωλήσεις iPhone, της ναυαρχίδας της εταιρείας, αλλά επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία του γεγονότος, αποφασίζοντας να σταματήσει να ανακοινώνει τα νούμερα από τις πωλήσεις!

Δε χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να «πονηρευθεί» πως κάτι δεν πάει καλά με την εταιρεία όταν σταματά να ανακοινώνει ίσως το πιο σημαντικό για τον επενδυτή -και όχι μόνο- μακροοικονομικό στοιχείο. Ήταν το τέλειο short σινιάλο, ειδικά εν μέσω ραγδαίας ανάπτυξης των ανερχόμενων ανταγωνιστών της Apple στην Ασία, βλέπε Huawei και Xiaomi.

Κι όμως, από 25 αναλυτές της Wall Street, μόλις ένας ακολούθησε την... κοινή λογική και υπήρξε short στη μετοχή, συστήνωντας sell εκεί που άλλοι έβλεπαν buy και outperform.

Ο άσημος αναλυτής που προέβλεψε την πτώση

Πρόκειται μάλιστα για ένα διαχειριστή κεφαλαίων σε μια άσημη εταιρεία στο Σιάτλ, τη Fleckenstein Capital.

Ο William Fleckenstein είχε δηλώσει στο Bloomberg ότι «θα μπορούσε να δεί ο οποιοσδήποτε την επιδείνωση της ανάπτυξης των μονάδων τα τελευταία δύο χρόνια και την απώλεια μεριδίου αγοράς. Ήταν μόνο η μανία που κράτησε τα μεγέθη της Apple, αλλά ακόμη και αυτή τελικά έσπασε».

Ο Fleckenstein είχε προειδοποιήσει ότι η Apple μπορεί να είναι μια «παγίδα αξίας» εάν δεν λάβει μέτρα για να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς, όπως η μείωση των τιμών ή η καινοτομία νέων προϊόντων, ειδικά εάν η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται.

«Αν έχει χάσει το μερίδιο αγοράς σε μια καλή περίοδο, πως θα μπορούσε να τα καταφέρει σε μια κακή περίοδο;», είχε αναφέρει.

Και οι υπόλοιποι 24:

Ένας-ένας «ρίχνουν» τις εκτιμήσεις τους

Σε υποβάθμιση της μετοχής της Apple προχωρούν σήμερα ο ένας μετά τον άλλο οι αναλυτές, στον απόηχο της χθεσινής αναθεώρησης από τον τεχνολογικό κολοσσό της πρόβλεψής του για τα έσοδα πρώτου τριμήνου 2019.

H Apple προχώρησε χθες σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψής της για τα έσοδα του πρώτου τριμήνου, αναμένοντας πλέον 84 δισ. δολ., έναντι της προηγούμενης εκτίμησής της για έσοδα 89 - 93 δισ. δολάρια.

Ο αμερικανικός κολοσσός επικαλέστηκε τις αδύναμες επιδόσεις στις αναδυόμενες οικονομίες και ειδικότερα στην Κίνα.

Η Goldman Sachs προέβη σήμερα στην υποβάθμιση της τιμής - στόχου για την Apple στα 140 δολ., από 182 δολ. προηγουμένως.

Ο αναλυτής της J.P. Morgan Samik Chatterjee περιέκοψε την τιμή - στόχο στα 228 δολ., από 266 δολ. προηγουμένως.

Η Piper Jaffray «έκοψε» την πρόβλεψή της στα 187 δολ., από 222 δολ. προηγουμένως, ενώ η Wedbush στα 200 δολ., από 275 δολ.

Από την πλευρά της, η Monness Crespi Hardt έκοψε την πρόβλεψή της στα 200 δολ. από 300 δολ. προηγουμένως.

Η Swiss National Bank πούλησε 1 εκατ. μετοχές Apple

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο 2018, το σήμα για τη διόρθωση στη μετοχή της Apple είχε δώσει η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), πουλώντας 1 εκατ μετοχές του τεχνολογικού κολοσσού.

Να σημειωθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας είναι η Κεντρική Τράπεζα με τις περισσότερες αγορές μετοχών διεθνώς.

Η SNB είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει τυχόν μεταβολές στα χαρτοφυλάκια της στην SEC όπως τα hedge funds.

Μετά από κάποιες συγκρατημένες διακυμάνσεις στις αρχές του τρέχοντος έτους, η κατανομή μετοχών της SNB παρέμεινε αμετάβλητη το τρίτο τρίμηνο στο 21% (και δεν περιλαμβάνει μετοχές τραπεζών για να αποφευχθεί η σύγκρουση συμφερόντων). Όπως αναφέρει η JPMorgan, η συμπεριφορά της SNB κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 είναι διαφοροποιημένη.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας εμφανίζει αποτίμηση σε μετοχές στην Wall Street σε 90 δισεκατομμύρια, το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στην άνοδο των τιμών και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JPMorgan, η κεντρική τράπεζα πώλησε περίπου 7 δισ. δολάρια.

Το τρίτο τρίμηνο 2018 πούλησε μετοχές ενώ στο πρώτο εξάμηνο 2018 αγόρασε μετοχές αξίας περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αγόρασε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια ομολόγων το 3ο τρίμηνο 2018.

Το τρίτο τρίμηνο 2018 η SNB πώλησε 1,1 εκατομμύρια μετοχές Apple, 893 χιλ. μετοχές της MSFT, 44 χιλ μετοχές της Amazon, 83 χιλ μετοχές της Google, 296 χιλ μετοχές της Facebook και 526 χιλ μετοχές της XOM.

Επίσης, σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, το χαρτοφυλάκιο της SNB παράγει κέρδη από μερίσματα άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Παρότι θεωρείται θέμα «taboo» οι αγορές μετοχών από κεντρικές τράπεζες ως ένδειξη χειραγώγησης, ωστόσο τα γεγονότα παραμένου. Την ίδια στιγμή, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αγοράζει μετοχές αλλά μόνο της Ιαπωνίας, προκαλώντας δηλαδή στρέβλωση σε τοπικό επίπεδο.

Η SNB, αγοράζει αμερικανικές μετοχές κρατώντας έτσι το ελβετικό φράγκο χαμηλά και προκαλώντας στρεβλώσεις στις τιμές στις ΗΠΑ, ενώ συγκεντρώνει δισεκατομμύρια σε ετήσια μερίσματα από αμερικανικές εταιρείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα