Μητσοτάκης: Δεν έχω αμφιβολία ότι ο Τσίπρας αντάλλαξε το Μακεδονικό με τις συντάξεις

Να προκηρύξει εθνικές εκλογές ακόμη και αύριο προκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της ΝΔ, σε μια συνέντευξη για όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, αλλά και με πολλές προσωπικές ερωτήσεις που παραχώρησε στο Open TV και τη νέα εκπομπή της Ελλης Στάη, Open Mind.

“Αν θέλει να τις προκηρύξει και αύριο. Γιατί κάθε μέρα που περνάει, κάθε εβδομάδα που περνάει, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης για το χρόνο των εθνικών εκλογών, προκειμένου να πάψει επιτέλους η χώρα να ζει στη σημερινή της παρακμή.

Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις και να θέσει τον πήχη των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος της ΝΔ “είναι όχι μόνο να κερδίσουμε τις ευρωεκλογές, αλλά να κερδίσουμε με μία ευρεία νίκη και στις εθνικές εκλογές”.

“Για μένα η κάθε δημοσκόπηση είναι η καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες” σημείωσε και προσέθεσε ότι “αυτό το οποίο μου λένε οι συμπολίτες μου, δεν είναι τόσο «τιμωρήστε τον ΣΥΡΙΖΑ, κάντε πιο σκληρή αντιπολίτευση», αλλά δύο πράγματα. Πρώτον, «δεν αντέχουμε άλλο» διότι η κοινωνία είναι καταπιεσμένη και η μεσαία τάξη εξοντωμένη από τους φόρους. Και δεύτερον, «πες μας τι μπορείς να κάνεις εσύ, για να μας κάνεις τη ζωή μας καλύτερη». Οι ευρωεκλογές, λοιπόν, εφόσον δεν έχουμε ως τότε εθνικές εκλογές, θα είναι μία ευκαιρία, να μιλήσουμε και γι’ αυτό. Για το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα, πρωτίστως για την οικονομία, αλλά και για όλα τα θέματα που τους αφορούν”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στα Σκόπια, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε όχι μόνο την υποκρισία του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και το θράσος του να δηλώνει σήμερα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ενισχύσει τις ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια, τις οποίες η δική του πολιτική υπονόμευσε.

“Οταν ο κ. Τσίπρας μιλάει για οικονομική διπλωματία στα Βαλκάνια, ας αναλογιστεί τις τεράστιες αρνητικές συνέπειες της δικής του πολιτικής” επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είναι ο υπαίτιος της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που οδήγησε στο ξεπούλημα των βαλκανικών θυγατρικών τους στους Αυστριακούς και τους Γερμανούς, που σήμερα τον υμνούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

“Με τα δικά του τερτίπια και του κ.Βαρουφάκη ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Η υποχρέωση στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση ήταν να πουλήσουν οι ελληνικές τράπεζες όλες τις βαλκανικές τους θυγατρικές. Σε ποιους τις πούλησαν; Στους Αυστριακούς και στους Γερμανούς, στους βασικούς μας ανταγωνιστές στα Βαλκάνια” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

“Η συμφωνία αυτή προσέβαλε και περιφρόνησε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων” τόνισε σε άλλη αποστροφή του ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι βόλευε τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Αμερικανούς να μπουν τα Σκόπια σε αυτή τη συγκυρία, ενώ επέμεινε... μέχρι κεραίας ότι ο κ. Τσίπρας πήρε ανταλλάγματα για τη συγκεκριμένη του επιλογή. Σε ερώτηση της Ελλης Στάη για το αν πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας “αντάλλαξε το Μακεδονικό με τις συντάξεις”, απάντησε: “Δεν έχω καμία αμφιβολία γι αυτό” και προσέθεσε ότι “στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται”.

Σχολιάζοντας, δε, και γενικότερα την στάση του κ. Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναρωτήθηκε ρητορικά: “Σας δίνει την εντύπωση ο κ. Τσίπρας ότι αισθάνεται άνετα με την απόφασή του, κι ότι μπορεί εύκολα να εξηγήσει αυτά τα οποία λέει στους Έλληνες πολίτες; Γιατί άραγε δεν κάνει ανοιχτές συζητήσεις διαλόγου με τους συμπολίτες μας και να τους εξηγήσει την άποψή του, αντί να πηγαίνει περιτριγυρισμένος από ΜΑΤ, προστατευμένος σε κλειστά περιβάλλοντα; Ας πάει να το κάνει, λοιπόν, στην Μακεδονία, να πείσει και τους συμπολίτες μας εκεί, να πείσει και τους επιχειρηματίες ότι αυτή η συμφωνία είναι προς όφελός τους".

“Θα παρότρυνα τον κ. Τσίπρα, με όσο μεγάλη ένταση διαφημίζει τη μεγάλη «επιτυχία» της συμφωνίας, με την ίδια ένταση να προσκαλεί τους ξένους επισκέπτες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας, και να τους πηγαίνει στην Πέλλα. Για να αντιληφθούν επιτέλους όλοι ότι εδώ υπάρχει μία ιστορική παρακαταθήκη, η οποία είναι πολύ βαριά, είναι ταυτισμένη με την ιστορία αυτής της χώρας και δεν μπορεί να εκχωρηθεί με τόσο μεγάλη ευκολία” σημείωσε επίσης.


Με αυστηρό τρόπο απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και στην κυρία Γεννηματά για την φράση της περί του κινδύνου παλινόρθωσης της δεξιάς. “Η παλινόρθωση της δεξιάς, ειδικά όταν αναφέρεται σε ένα πρόσωπο σαν και εμένα, μού ακούγεται ένα σύνθημα ολίγον κούφιο, ολίγον παρωχημένο, ίσως βγαλμένο από μια ρετρό αντίληψη για την πολιτική” σχολίασε.

Σε ό,τι δε αφορά την έτερη διαχρονική θέση της κυρίας Γεννηματά ότι θα συγκυβερνούσε με τη ΝΔ μόνο αν συνέπραττε στην ίδια κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: “Η αντίληψή μας για το ήθος και το ύφος της εξουσίας είναι τόσο διαφορετική που με το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπω κανένα περιθώριο συμπόρευσης, συνεργασίας σε κανένα απολύτως επίπεδο. Είμαστε από δύο διαφορετικούς κόσμους Δεν το λέω γιατί έχουμε μια διαφορετική ιδεολογική αφετηρία, αλλά γιατί έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη για το πώς αντιλαμβανόμαστε την πρόοδο, τη συντήρηση, την άσκηση της εξουσίας. Και στο κάτω-κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο δοκιμάστηκε τέσσερα χρόνια στην εξουσία. Ο κ. Τσίπρας είναι ο μνημονιακότερος των μνημονιακών πρωθυπουργών και εκτιμώ ότι στην κάλπη θα υποστεί μια σφοδρή αποδοκιμασία”.


Ερωτηθείς για το αν θα ακουστεί και σε αυτές τις εκλογές η φράση “η μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε”, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα ενότητας σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως της κομματικής τους προτίμησης: “Εγώ δεν θέλω να τελειώσω κανέναν και μακριά από εμένα αυτές οι λογικές. Ήταν λογικές διχαστικές, ήταν λογικές που τροφοδότησαν με δηλητήριο την πολιτική ζωή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε αυτή τη λογική του διχασμού με πολύ μεγάλη συνέπεια. Εγώ δεν θέλω να τελειώσω κανέναν. Θα σεβαστώ την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και την επόμενη μέρα. Εφόσον οι πολίτες με εμπιστευθούν θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Και των συμπολιτών μας που εμπιστεύθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Ακόμη, σε ερώτηση για το «brain drain», ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε έναν στίχο του Νίκου Πορτοκάλογλου. “Εγραψε ένα τραγούδι, πριν από 25 χρόνια. «Τα καράβια μου καίω». Και μέσα στους στίχους λέει κάπου «από πείσμα και τρέλα θα ζω σε τούτη τη χώρα, ώσπου να βρω νερό γιατί ανήκω εδώ». Αυτός ο στίχος κάπου μας ακουμπάει όλους. Ακουμπάει και τη γενιά του brain drain. Απλά, ξέρετε ποια είναι η διαφορά; Δεν μπορούμε να μένουμε μόνο στο πείσμα και στην τρέλα. Χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω. Δηλαδή, η αγάπη μας για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απλά μια ρομαντική αναζήτηση ενός ένδοξου παρελθόντος, αλλά και η δημιουργία των προϋποθέσεων για να μπορεί κάθε νέος να εργαστεί, να κάνει οικογένεια στη χώρα μας και να ζήσει τη ζωή του όσο καλύτερα μπορεί. Αυτό είναι το σχέδιο μου, αυτός είναι ο στόχος μου. Τα πιο πολλά λόγια που ακούω από ηλικιωμένους ανθρώπους, δεν είναι για τη σύνταξή τους. Με ρωτάνε, «τι θα κάνεις για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας, να μη φύγουν από την Ελλάδα». Αυτό, για μένα, είναι το μεγαλύτερό μου μέλημα. Η επόμενη γενιά από εμάς, από μένα, η γενιά των παιδιών μου, ενδεχομένως. Γι’ αυτούς δουλεύουμε. Και το σχέδιο της επόμενης μέρας σ’ αυτούς απευθύνεται, ώστε να μην είναι μόνο από πείσμα και τρέλα η παρουσία μας στην Ελλάδα”.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην σύζυγό του, Μαρέβα, αλλά και στον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. "Ήταν μια όμορφη διαδρομή με πολλές δυσκολίες. Είχα κόστος και στην προσωπική μου ζωή. Πέρασα αρκετά χρόνια σε διάσταση με τη σύζυγό μου και ένας από τους λόγους ήταν ότι δεν μπορέσαμε και οι δυο ενδεχομένως να διαχειριστούμε τις πιέσεις της πολιτικής, της οικογένειας" ανέφερε, μεταξύ άλλων.

"Όταν τώρα περπατώ στις γειτονιές και ο κόσμος με φωνάζει με το μικρό μου όνομα, αυτό για εμένα είναι μια επιβεβαίωση ότι ναι, ξεκίνησα από μια θέση πλεονεκτική, δεν το αμφισβήτησα ποτέ, αλλά νομίζω ότι έχουν πια γνωρίσει τον άνθρωπο Κυριάκο, γνωρίζουν τι θέλω να κάνω, είμαι υπερήφανος για την οικογένειά μου εξαιρετικά υπερήφανος για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, για όλα όσα προσέφερε, για όλα όσα μου δίδαξε, αλλά πιστεύω ότι πια είμαι ένας συνειδητοποιημένος πολιτικός, ώριμος, με πολλή διάθεση να προσφέρω και οι πολίτες οι οποίοι θα προσέλθουν να ψηφίσουν, θα συνυπολογίσουν προφανώς και το επώνυμό μου, αλλά δεν αισθάνομαι σε καμία περίπτωση ότι αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας στην παρούσα συγκυρία» τόνισε ακόμη.

Ακολουθεί ολόκληρηη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Open και στην Έλλη Στάη:

Ε. ΣΤΑΗ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Μια νέα εκπομπή αρχίζει απόψε στο Open. Το Open Mind. Λοιπόν, πιστεύουμε ότι με ανοιχτά μυαλά, ανοιχτοί σε όλα, θα συζητάμε για τα πάντα, αυτή την κρίσιμη περίοδο που ξεκινάμε, την περίοδο πριν από τις ευρωεκλογές. Ποιός ξέρει, ίσως και λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές. Λοιπόν να μην φλυαρίσουμε, να παρουσιάσω αμέσως τον σημερινό μας καλεσμένο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο καλησπερίζω αμέσως. Καλώς ήρθατε, κ. Μητσοτάκη στο studio του Open Mind.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλησπέρα, κυρία Στάη, καλή επιτυχία στην εκπομπή σας.

Ε. ΣΤΑΗ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ. Και βρισκόμαστε σε ένα προσωπικό face to face, ο ένας απέναντι στον άλλον μετά από πολλά χρόνια.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεκαέξι

Ε. ΣΤΑΗ: Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια, τα θυμάστε και εσείς, τα θυμάμαι και εγώ. Ήθελα να ξεκινήσουμε από αυτό. Έχετε δεκαέξι χρόνια στην πολιτική. Γιατί η πρώτη μας τηλεοπτική συνάντηση ήταν όταν πρωτοβγήκατε στην πολιτική. Δεκαέξι χρόνια στην πολιτική και τώρα βρισκόσαστε μπροστά σε μία πολύ μεγάλη πρόκληση, μπροστά στις ευρωεκλογές βέβαια, αλλά και στις εθνικές οι οποίες θα γίνουν ούτως ή άλλως σύντομα. Βρισκόσαστε μπροστά στο να γίνετε, ενδεχομένως, ο επόμενος Έλληνας Πρωθυπουργός. Θέλω να μου πείτε αυτά τα δεκαέξι χρόνια που πέρασαν τι έχει αλλάξει σε εσάς προσωπικά και πολιτικά.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς ευχαριστώ που μου θυμίσατε, κυρία Στάη, ότι την πρώτη συνέντευξη την οποία είχα δώσει και είχα ανακοινώσει την πρόθεσή μου να ασχοληθώ με την πολιτική την είχαμε κάνει μαζί. Απρίλιος ήταν νομίζω.

Ε. ΣΤΑΗ: 21 Απριλίου.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πριν από δεκαέξι χρόνια, το 2003. Και πράγματι ήταν μία μεγάλη διαδρομή. Πρέπει να σας πω ότι πέρασαν αρκετά γρήγορα αυτά τα χρόνια, με πολλές ταλαντώσεις στην πολιτική μου διαδρομή. Όταν ξεκινούσα αυτή την πορεία μου τότε δεν μπορούσα να σας πω ότι αισθανόμουν, ότι ήμουν βέβαιος, ότι θα έφτανα κάποια στιγμή να μπορέσω να διεκδικήσω την πρωθυπουργία της χώρας. Είμαι σίγουρα πολύ πιο ώριμος, πολύ πιο κατασταλαγμένος, πολύ πιο σίγουρος για αυτά τα οποία θέλω να κάνω. Πιστεύω, όμως, ότι ο πυρήνας των απόψεών μου, της αίσθησης που έχω για τη δημόσια προσφορά, για τον ρόλο της πολιτικής και τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στα κοινά δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά.

Ε. ΣΤΑΗ: Θέλω να σας ρωτήσω τι σας έχει αλλάξει προσωπικά. Αλλά λέω πριν το ρωτήσω αυτό, γιατί είναι βέβαιο ότι αυτές οι διαδρομές στον πυρήνα της κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλάζουν και τους ανθρώπους, δεν είναι μόνο το πολιτικό τους στίγμα, είναι και η ανθρώπινη υπόστασή τους με καλά και κακά. Λέω να κάνουμε ένα flashback να δούμε κάτι από εκείνη τη συνέντευξη γιατί πραγματικά και εγώ την είδα με πολύ ενδιαφέρον δεκαέξι χρόνια μετά για να διαλέξω κάποια μικρά αποσπάσματα να τα δούμε σήμερα, και αφού τα δούμε να τα κουβεντιάσουμε αυτά, τις πιθανές προσωπικές, ψυχολογικές, εσωτερικές αλλαγές.

[Προβολή Βίντεο]

Ε. ΣΤΑΗ: Λοιπόν, το πρώτο σχόλιο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε πώς ήταν οι εαυτοί μας τότε. Πώς βλέπετε τον εαυτό σας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με λίγο περισσότερα άσπρα μαλλιά τώρα. Εντάξει, είναι ενδιαφέρουσες πάντα αυτές οι ιστορικές αντιπαραβολές. Όντως δεκαέξι χρόνια είναι πολλά, αλλά είναι και λίγα. Εγώ αυτό το οποίο κράτησα από τα αποσπάσματα τα οποία παίξατε, κυρία Στάη, είναι αυτό το οποίο είχα πει και τότε -το λέω και τώρα- ότι θέλω να λέω την αλήθεια στους πολίτες, είμαι εδώ για να εξηγώ τα πράγματα έτσι όπως είναι. Και ότι η ελπίδα μιας κοινωνίας, η οποία σήμερα είναι τόσο πιεσμένη, είναι τόσο στενοχωρημένη, περνάει περισσότερο από τότε μέσα από την αλήθεια. Θυμίζω ότι τότε ήμαστε σε μία καλύτερη κατάσταση, φαινομενικά τουλάχιστον, σε σχέση με το πού βρισκόμαστε σήμερα.

Ε. ΣΤΑΗ: Θα το δούμε αυτό γιατί όλοι έχουμε μιλήσει για τη φούσκα της εποχής εκείνης.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά τώρα ως προς την πρόοδο στην αισθητική και στην εικόνα ας το κρίνουν αυτό οι τηλεθεατές μας. Ελπίζω να μην κάνουμε την επόμενή μας συνέντευξη το 2032, ίσως τότε πρέπει να κάνουμε το συνολικό μας απολογισμό.

Ε. ΣΤΑΗ: Τέλος πάντων, ας μην πάμε τόσο μπροστά. Λοιπόν, ας είμαστε καλά μέχρι εκεί που θα είμαστε. Ήθελα να σας πω ότι ξεκίνησα αυτή τη συνέντευξή σας λέγοντάς σας «Ένας ακόμη Μητσοτάκης στην πολιτική». Τώρα τι μπορώ να πω; Ένας ακόμη Μητσοτάκης Πρωθυπουργός; Και αυτό το λέω και με την καλή και με την αιχμηρή έννοια της ερώτησης. Έχουμε δύο Καραμανλήδες Πρωθυπουργούς, έχουμε δύο Παπανδρέου Πρωθυπουργούς, ενδεχομένως θα έχουμε δύο Πρωθυπουργούς Μητσοτάκη. Αυτό είναι καλό για τη χώρα; Είναι αυτό που λένε οικογενειοκρατία; Είναι εξέλιξη; Είναι οπισθοδρόμηση; Τι θα μπορούσαμε να πούμε δεκαέξι χρόνια μετά από εκείνη την κουβέντα που κάναμε, που σας ρώτησα, ένας ακόμα Μητσοτάκης στην πολιτική;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ίσως, μπορείτε να πείτε με μεγαλύτερη ασφάλεια τώρα, ένας Κυριάκος Μητσοτάκης. Το λέω αυτό, διότι όταν ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου, σας είχα πει και τότε, ότι θα ήθελα οι άνθρωποι να γνωρίζουν τον Κυριάκο πίσω από τον Μητσοτάκη. Και όταν τώρα περπατώ στις γειτονιές και ο κόσμος με φωνάζει με το μικρό μου όνομα, αυτό για μένα είναι μία επιβεβαίωση ότι ναι, ξεκίνησα από μία θέση πλεονεκτική. Δεν το αμφισβήτησα ποτέ, αλλά νομίζω ότι έχουν πια γνωρίσει τον άνθρωπο Κυριάκο. Γνωρίζουν τι θέλω να κάνω. Είμαι υπερήφανος για την οικογένειά μου, εξαιρετικά περήφανος για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, για όλα όσα προσέφερε, για όλα όσα μου δίδαξε, αλλά πιστεύω ότι πια είμαι ένας συνειδητοποιημένος πολιτικός, ώριμος, με πολύ διάθεση να προσφέρω. Οι πολίτες οι οποίοι θα προσέλθουν να ψηφίσουν, θα συνυπολογίσουν προφανώς και το επώνυμό μου, αλλά δεν αισθάνομαι σε καμία περίπτωση ότι αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας στην παρούσα συγκυρία.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, εγώ αντιλαμβάνομαι πως το λέτε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και να σας πω και κάτι ακόμα. Δούλεψα πολύ σκληρά για να φτάσω εδώ. Είχα μία εύκολη πρώτη εκλογή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Μετά δεν μου χαρίστηκε κάτι όμως. Και όταν κατέβηκα να διεκδικήσω την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, σας θυμίζω ότι δεν ήμουνα το φαβορί. Δεν μου προσέφερε κάποιος το Κόμμα στο πιάτο. Ήμουν το outsider και αγωνίστηκα πολύ σκληρά για να μπορέσω να κερδίσω τη Νέα Δημοκρατία, να κερδίσω την εμπιστοσύνη σχεδόν όλων των Νεοδημοκρατών και να διευρύνω την απήχηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, έχετε πει ότι δεν σας υπολόγιζαν τότε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά, υπήρξε πίσω από το πλεονέκτημα του ονόματος, προφανώς αρκετή καχυποψία, αλλά σίγουρα πάρα πολύ σκληρή δουλειά.

Ε. ΣΤΑΗ: Κύριε Μητσοτάκη, είστε πολύ σίγουρος ότι θα είστε Πρωθυπουργός. Εγώ για να κρατήσω τις δημοσιογραφικές αποστάσεις, λέω ενδεχομένως θα είστε, ακολουθώντας μετρήσεις δημοσκοπήσεων. Εσείς εμφανίζεστε πάρα πολύ βέβαιος ότι θα είστε ο επόμενος Πρωθυπουργός και μάλιστα βάζετε μπροστά και το Κυριάκος, όπως έχουν μείνει λίγοι πολιτικοί άνδρε με το μικρό τους όνομα. Κυριάκος όπως Ανδρέας ας πούμε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κυριάκος, όπως Κυριάκος. Έχω το πλεονέκτημα να έχω ένα όνομα το οποίο είναι και ελαφρώς ασυνήθιστο.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, είναι σπάνιο. Ναι.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μιλήσατε για τη σιγουριά. Είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου. Δεν προεξοφλώ κανένα εκλογικό αποτέλεσμα και για αυτό και δεν κοιτάω τόσο πολύ τις δημοσκοπήσεις. Για μένα η κάθε δημοσκόπηση είναι η καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες. Και αυτό το οποίο βλέπω, είναι ότι υπάρχει μία πραγματική επιθυμία για αλλαγή, με μία ολοένα και αυξανόμενη προσδοκία από μένα προσωπικά και από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό καταλαβαίνω, αυτό κρατώ από τη δικιά μου επαφή, από τις καλύτερες δημοσκοπήσεις που μπορώ να κάνω, που είναι οι βόλτες μου στις γειτονιές της Αθήνας και στην ελληνική Περιφέρεια. Από εκεί και πέρα δεν θα μπορούσα κυρία Στάη να μην είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι την επόμενη μέρα μας περιμένει πάρα πολύ σκληρή δουλειά. Η ανάληψη αυτής της ευθύνης είναι βαριά. Ίσως επειδή έρχομαι από μία πολιτική οικογένεια, δεν δίνω τόσο μεγάλη σημασία, ούτε στη δόξα, ούτε στα officia, ούτε στη χλιδή της εξουσίας. Τα έχω ζήσει από μικρός, τα έχω αποκωδικοποιήσει. Είμαι στην πολιτική, μπήκα στην πολιτική για να κάνω τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες. Μπήκα στην πολιτική γιατί μου αρέσει να λύνω περίπλοκα προβλήματα και παίρνω ικανοποίηση όταν βλέπω αποτέλεσμα σε αυτά τα οποία κάνω. Και για αυτό πιστεύω τελικά ότι θα με κρίνουν οι πολίτες. Και για αυτό πιστεύω τελικά ότι θα με αξιολογήσουν και εφόσον με εμπιστευθούν και με εκλέξουν επόμενο Πρωθυπουργό.

Ε. ΣΤΑΗ: Πάμε λοιπόν, γιατί έχουμε εκλογές μπροστά μας. Έχουμε κατ’ αρχήν τις ευρωεκλογές. Έχουμε περιφερειακές, αυτοδιοιηκητικές και έχουμε και εθνικές τον Οκτώβριο όπως λέει ο Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας. Κατ’ αρχήν, εσείς πότε εκτιμάτε ότι θα γίνουν εθνικές εκλογές; Πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τις εθνικές εκλογές;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μακάρι να τις κάνει το συντομότερο δυνατόν.

Ε. ΣΤΑΗ: Πότε εκτιμάτε ότι θα τις κάνει; Το μακάρι το ξέρουμε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αν θέλει να τις προκηρύξει και αύριο και να κάνουμε και εκλογές μέσα στο Πάσχα, καλοδεχούμενο. Γιατί κάθε μέρα που περνάει, κάθε εβδομάδα που περνάει, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα και θα εξηγήσω στη συνέχεια τι εννοώ.

Ε. ΣΤΑΗ: Θέλω την προσωπική σας εκτίμηση. Πότε πιστεύετε ότι θα τις κάνει; Γιατί υπάρχει πάντα μια στρατηγική στην επιλογή του χρόνου των εθνικών εκλογών παγίως, από όλα τα Κόμματα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω. Αυτό το οποίο γνωρίζω όμως μετά βεβαιότητας, είναι ότι 26 Μαΐου έχουμε εκλογές. Το ξαναλέω. 26 Μαΐου έχουμε εκλογές. Ευρωεκλογές Περιφερειακές, Δημοτικές. Και η κάλπη των ευρωεκλογών θα είναι η πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια που οι πολίτες θα μπορέσουν να εκφραστούν. Γιατί σκεφτείτε ότι λαχταρούν να εκφραστούν πολιτικά οι πολίτες. Και η ψήφος σε αυτήν κάλπη θα στείλει διάφορα μηνύματα. Θα είναι ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Θα είναι ένα μήνυμα του ποιος μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια την Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Άρα, και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές έχουν σημασία και οι θέσεις μας για την Ευρώπη έχουν σημασία. Και ναι, κυρία Στάη, θα είναι και μια γέφυρα για την επόμενη εθνική αναμέτρηση. Άρα, θα είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε όχι για το χθες, αυτό με ενδιαφέρει λίγο, αλλά για το αύριο αυτής της χώρας. Και εκεί πιστεύω ότι έχουμε πολλά να πούμε στους Έλληνες πολίτες.

Ε. ΣΤΑΗ: Πού θα βάλετε τον πήχη αυτών των ευρωεκλογών; Έχετε πει ότι είναι δημοψήφισμα αυτές οι εκλογές. Έχετε πει ότι είναι το πρόκριμα των εθνικών. Και παγίως είναι οι ευρωεκλογές που προηγούνται των εθνικών εκλογών. Εσείς, πού βάζετε αυτόν τον πήχη; Σας το ρωτώ αυτό, γιατί ο Αντιπρόεδρός σας, ο κ. Γεωργιάδης, πρόσφατα, πριν από λίγο διάστημα είπε ότι είναι το 3,5%. Αυτό, δηλαδή, το ποσοστό με το οποίο προηγήθηκε στις ευρωεκλογές του 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ και κέρδισε τις επόμενες εκλογές, του ’15.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πήχη βάζουν οι άλτες του ύψους ή του επί κοντώ. Θέλω μια μεγάλη επιτυχία. Νομίζω, το βράδυ των εκλογών θα καταλάβουμε.

Ε. ΣΤΑΗ: Όταν λέτε μεγάλη, τι εννοείτε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μια μεγάλη, μία ευρεία νίκη, η οποία θα σηματοδοτήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως προοπτική για κυβέρνηση έχει τελειώσει. Αλλά, ταυτόχρονα, θα είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία για την επόμενη μέρα. Δεν έχω αυταπάτες για την πολιτική σημασία αυτών των ευρωεκλογών. Όπως σας είπα πριν, έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία, λαμβάνοντας υπόψιν ότι έρχονται σχεδόν 4 χρόνια μετά την τελευταία αναμέτρηση και λίγους μήνες πριν, ενδεχομένως και ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές.

Ε. ΣΤΑΗ: Καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε να μου δώσετε αριθμό. Το αντιλαμβάνομαι. Δεν είναι και εύκολο να το πει κανείς αυτό. Αλλά, προφανώς, εικάζω ότι εννοείτε παραπάνω από αυτό το 3,5%, για να μου απαντάτε στο ερώτημα «θέλω μία ευρεία νίκη».

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας είπα ότι θέλω μία ευρεία νίκη.

Ε. ΣΤΑΗ: Θέλετε πολύ παραπάνω από αυτό που έχει τεθεί ήδη από στελέχη σας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μπορείτε να την ορίσετε όπου θέλετε. Θέλω να θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία έχασε εθνικές εκλογές με 7 μονάδες διαφορά. Ο σκοπός, λοιπόν, είναι όχι μόνο να κερδίσουμε τις ευρωεκλογές, αλλά και να κερδίσουμε με μία ευρεία νίκη και στις εθνικές εκλογές. Αλλά, το σημαντικό, για μένα, είναι η πολιτική νομιμοποίηση, η οποία συνοδεύει αυτό το εκλογικό ποσοστό. Διότι, δεν είναι μόνο το ζητούμενο να διεκδικήσουμε την ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτή, πιστεύω, ότι σε μεγάλο βαθμό είναι δεδομένη. Αυτό το οποίο μου λένε οι συμπολίτες μου, στις βόλτες τις οποίες κάνω, δεν είναι τόσο «τιμωρήστε τον ΣΥΡΙΖΑ, κάντε πιο σκληρή αντιπολίτευση». Λένε δύο πράγματα. Πρώτον, «δεν αντέχουμε άλλο». Αυτό το ακούμε συνέχεια. Μία κοινωνία καταπιεσμένη, μία μεσαία τάξη εξοντωμένη από τους φόρους. Και, «πες μας τι μπορείς να κάνεις εσύ, για να μας κάνεις τη ζωή καλύτερη». Και οι ευρωεκλογές, εφόσον δεν έχουμε ως τότε εθνικές εκλογές, θα είναι μία ευκαιρία, να μιλήσουμε και γι’ αυτό. Για το σχέδιο μας την επόμενη μέρα, πρωτίστως για την οικονομία, αλλά και για όλα τα θέματα που τους αφορούν.

Ε. ΣΤΑΗ: Για τις εθνικές εκλογές, πάντως, θα έχετε μία ευρύτατη νίκη. Και προφανώς, την προσδιορίζετε πάνω από το ποσοστό που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές. Θέλετε αυτοδυναμία.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επιμένετε να μου βάζετε…

Ε. ΣΤΑΗ: Επιμένω. Όχι, νομίζω ότι εσείς έχετε θέσει το ζήτημα της αυτοδυναμίας. Θέλετε στις εθνικές εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν μου λέτε, όμως, την αυτοδυναμία, αυτήν τη στιγμή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 'Έχω πει όμως και κάτι ακόμα. Και αυτοδύναμος να μπορώ να είμαι -προφανώς μεταξύ αυτοδυναμίας και μη αυτοδυναμίας δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος θα διάλεγε το δεύτερο- αλλά αυτό το οποίο έχω πει είναι ότι και αυτοδύναμος να είμαι θα ήθελα να μπορώ να διαμορφώσω ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις.
Και όταν λέω πολιτικές συγκλίσεις, μην πάει αμέσως το μυαλό σας σε κάποια συγκυβέρνηση. Θέλω να πάω να διαμορφώσω στη Βουλή ευρύτερες συγκλίσεις για σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις, οι οποίες για μένα είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Να δώσω ένα παράδειγμα. Όταν ψηφίστηκε ο νόμος Διαμαντοπούλου για την παιδεία, το 2011, η Νέα Δημοκρατία τότε έκανε μια μεγάλη υπέρβαση. Και ως Αντιπολίτευση, στήριξε μια κυβερνητική πρωτοβουλία, που παρά τις ατέλειές της πήγαινε το εκπαιδευτικό μας σύστημα στη σωστή κατεύθυνση. Αντίστοιχες συγκλίσεις, σε σημαντικές πρωτοβουλίες, θα τις επιδιώξω την επόμενη μέρα. Και πιστεύω ότι θα μπορώ να τις αναζητήσω. Διότι σήμερα το αίτημα για μεγαλύτερη ενότητα, για μεγαλύτερη συμπόρευση, να αφήσουμε το διχασμό, για να βρούμε κοινούς τόπους όπου μπορούμε να τους βρούμε, αυτό το αίτημα είναι πολύ δυνατο στην ελληνική κοινωνία. Και οφείλω να το σεβαστώ.

Ε. ΣΤΑΗ: Ανοίξατε πάρα πολλά. Και υπάρχουν ακόμη τόσα και περισσότερα να συζητήσουμε πάνω στο κεφάλαιο αυτό. Θα πρέπει να δώσω ένα διαφημιστικό διάλειμμα τώρα. Και να επιστρέψουμε αμέσως.

Ε. ΣΤΑΗ: Συνεχίζουμε τη συζήτησή μας με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αφήσαμε τη συζήτηση στα κρίσιμα ζητήματα για το τι θα επιδιώξετε μετά από μια εκλογική σας νίκη. Μιλήσαμε και για τις ευρωεκλογές, αλλά και για τις εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές. Είπατε ότι θα επιδιώξετε εθνική συνεννόηση στα κρίσιμα και μείζονα ζητήματα. Μου αφήσατε ανοιχτό, δεν μου είπατε ότι ο στόχος σας είναι η αυτοδυναμία, μου είπατε όσο πιο ευρύτερη νίκη τόσο καλύτερη. Το κρατάω αυτό. Και μιλήσατε λοιπόν για το κρίσιμο ζήτημα για τη χώρα, αυτής της περίφημης εθνικής συνεννόησης. Και θέλω να σας ρωτήσω: Πως την εννοείτε εσείς αυτή την εθνική συνεννόηση; Γιατί θα μπορούσε να πει κανείς, ας πούμε, ότι δεν έχετε πάρει αυτοδυναμία και θα πρέπει να επιδιώξετε και κάποιες συνεργασίες, άσχετα με το τι θα κάνετε στη Βουλή. Αυτές οι συνεργασίες από πού θα προέλθουν; Θα προέλθουν από ποιο χώρο; Γιατί όπως έχουν οι πολιτικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή και οι εκλογικές αναμετρήσεις είναι πολύ κοντά, μπορούμε να εικάσουμε ποιες θα είναι οι πολιτικές δυνάμεις στην επόμενη Βουλή. Ποιοι είναι αυτοί με τους οποίους θα συνεργαστείτε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς θα σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι αυτονόητο. Οι πολίτες θα στείλουν το δικό τους μήνυμα για το πώς αντιλαμβάνονται την διακυβέρνηση της επόμενης μέρας. Θα συνεργαστούμε με τις φιλοευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις που πιστεύουν ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές.

Ε. ΣΤΑΗ: Ωραία. Εγώ θα εικάσω κάτι το οποίο δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι στο τραπέζι των σχεδιασμών σας και των συζητήσεών σας το βάζετε και εσείς. Να εικάσω ότι ένα από αυτά τα Κόμματα θα είναι το ΚΙΝΑΛ. Το ΚΙΝΑΛ όμως έχει απορρίψει μια τέτοια συνεργασία κατά μόνας με τη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα και στο πρόσφατο συνέδριο προχθές που έγινε η κυρία Γεννηματά είπε ένα βροντερό όχι σε αυτή τη συνεργασία και ένα βροντερό όχι στην παλινόρθωση της δεξιάς. Να εικάσω ότι θα είναι κάποια άλλα κόμματα που ήδη υπάρχουν στη Βουλή; Θα είναι το Ποτάμι ας πούμε αν αυτό θέλει η λαϊκή βούληση;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας λέω δεν το ξέρω. Θέλω να κάνω ένα σχόλιο για αυτό το οποίο είπατε. Αποφεύγω γενικά να σχολιάζω δηλώσεις αρχηγών άλλων Κομμάτων, αλλά δεν μπορώ να μην υπενθυμίσω στην κυρία Γεννηματά ότι είχε συγκυβερνήσει πολύ πρόσφατα με τη Νέα Δημοκρατία. Άρα η παλινόρθωση της δεξιάς ειδικά όταν αναφέρεται σε ένα πρόσωπο σαν και εμένα μου ακούγεται ένα σύνθημα ολίγον κούφιο, ολίγον παρωχημένο, ίσως βγαλμένο από μια ρετρό αντίληψη για την πολιτική, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θεωρώ…

Ε. ΣΤΑΗ: Αποκλείετε τη δυνατότητά της να κρίνει τώρα τα πράγματα εκείνη με άλλο τρόπο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι μετά τις εκλογές τα πράγματα θα είναι πολύ καθαρά. Και αυτό το οποίο πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και νομίζω ότι εκεί όλοι θα αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες είναι να μην οδηγηθεί ο τόπος σε νέα εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική. Διότι αυτό θα σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, θα σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας που δεν την χρειάζεται η χώρα και θα σημαίνει επίσης, κυρία Στάη, ότι σε αυτό το ενδεχόμενο το δεύτερο Κόμμα -εφόσον είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο Κόμμα- θα ξαναμπεί στο παιχνίδι της συζήτησης. Θέλω να σπεύσω να προκαταλάβω τη δική σας ερώτηση η οποία είναι αυτονόητη. «Καλά, μιλάς για εθνική συνεννόηση τον ΣΥΡΙΖΑ και τον βάζεις σε αυτή τη συζήτηση;». Σας απαντώ λοιπόν ευθέως ότι τον ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή έτσι όπως τον ξέρουμε με αυτά τα οποία λέει, όχι. Είμαστε από δύο διαφορετικούς κόσμους. Δεν το λέω γιατί έχουμε μια διαφορετική ιδεολογική αφετηρία, το λέω γιατί έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη για το πώς αντιλαμβανόμαστε την πρόοδο, τη συντήρηση, την άσκηση της εξουσίας. Και στο κάτω-κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα Κόμμα το οποίο δοκιμάστηκε 4 χρόνια στην εξουσία. Ο κ. Τσίπρας είναι ο μνημονιακότερος των μνημονιακών Πρωθυπουργών και εκτιμώ ότι στην κάλπη θα υποστεί μια σφοδρή αποδοκιμασία.

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό όπως είπατε και εσείς μένει να μας το δείξει η κάλπη.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα μας το δείξει η κάλπη.

Ε. ΣΤΑΗ: Και θα σεβαστείτε το αποτέλεσμα της κάλπης. Αν λοιπόν το αποτέλεσμα της κάλπης έχει το ΣΥΡΙΖΑ σε μια ισχυρή θέση εσείς λέτε ότι έτσι όπως είναι σήμερα δεν θα συνεργαστείτε μαζί του. Οπότε αυτό που λέμε εθνική συνεννόηση αυτόματα μικραίνει.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά μου επιτρέπετε μια διακοπή; Μιλάτε για τις εθνικές εκλογές σαν να έχουμε προγραμματισμένες εθνικές εκλογές άμεσα. Υπενθυμίζω όμως….

Ε. ΣΤΑΗ: Εάν δεν γίνουν τώρα θα γίνουν τον Οκτώβρη.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υπενθυμίζω ότι οι σίγουρες εκλογές είναι οι ευρωεκλογές. Και μετά τις ευρωεκλογές και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ενδεχομένως όλες αυτές οι συζητήσεις που κάνουμε τώρα να αποκτήσουν έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Επαναλαμβάνω, οι ευρωεκλογές είναι ένα δημοψήφισμα για την κυβέρνηση. Και θέλω να είναι ταυτόχρονα και μια ψήφος εμπιστοσύνης για τη Νέα Δημοκρατία, για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Δεν θέλω να αφήσω έξω από τη συζήτηση τις ευρωεκλογές.

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν θα τις αφήσουμε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Διότι αδικούμε τη σημασία της εκλογικής αναμέτρησης.

Ε. ΣΤΑΗ: Θα έρθουμε ξεχωριστά στις ευρωεκλογές, θα έρθουμε ξεχωριστά στο τι συμβαίνει στην Ευρώπη, στο τι συμβαίνει με αυτό, την απειλή ενός ακροδεξιού κύματος το οποίο και εσείς έχετε πει ότι είναι απειλητικό για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα τα αφήσουμε απέξω αυτά καθόλου. Αλλά θέλω να μείνω σε αυτό γιατί πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία. Και που ξέρετε, μπορεί οι εθνικές εκλογές να είναι ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ σας είπα, που ξέρετε μπορεί να γίνουν και νωρίτερα.

Ε. ΣΤΑΗ: Λοιπόν, να επιστρέψω λίγο σε αυτό. Επιμένετε οπότε εσείς σε αυτό που λέτε στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να σας ρωτήσω τι εννοείτε όταν λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υποστεί μια στρατηγική ήττα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω χρησιμοποιήσει τη φράση στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ε. ΣΤΑΗ: Πολλά στελέχη σας και αντιπρόεδροι του Κόμματός σας, ο κ. Χατζηδάκης ας πούμε.

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλω ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστεί μια μεγάλη ήττα και εμείς να καρπωθούμε μια μεγάλη νίκη. Μην μπούμε σε αυτή τη συζήτηση το τι είναι μεγάλη ήττα και τι είναι μεγάλη νίκη.

Ε. ΣΤΑΗ: Ξέρετε γιατί σας το λέω αυτό; Σας το ρωτάω γιατί βγάζοντας έξω από οποιαδήποτε εθνική συνεννόηση ένα άλλο Kόμμα -το ίδιο είπατε και για την κυρία Γεννηματά που είπε ότι «όχι στοπ», δεν συνεργαζόμαστε, δεν θέλουμε παλινόρθωση της δεξιάς και είπατε γιατί το λέει αυτό. Με τον ίδιο τρόπο σας θέτω και εγώ το ερώτημα, γιατί αν τοποθετείτε από τώρα έτσι το πράγμα -θυμάμαι αυτό που είχε ο κ. Τσίπρας στις εκλογές Σεπτεμβρίου 2015, «ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν» - Βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι τέτοιο; Εσείς δηλαδή λέτε κάτι τέτοιο για το ΣΥΡΙΖΑ;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, εγώ δεν θέλω να τελειώσω κανέναν και μακριά από εμένα αυτές οι λογικές. Ήταν λογικές διχαστικές, ήταν λογικές που τροφοδότησαν με δηλητήριο την πολιτική ζωή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε αυτή τη λογική του διχασμού με πολύ μεγάλη συνέπεια. Δεν θέλω να τελειώσω κανέναν. Σέβομαι την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και την επόμενη μέρα εφόσον οι πολίτες με εμπιστευθούν θα είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Και των συμπολιτών μας που εμπιστεύθηκαν το ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν μου επιτρέπεται να κάνω καμία διάκριση. Αυτό το οποίο σας λέω είναι ότι οι πολιτικές μας ατζέντες είναι τόσο διαφορετικές. Η αντίληψή μας για το ήθος και το ύφος της εξουσίας είναι τόσο διαφορετική που με το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπω κανένα περιθώριο συμπόρευσης, συνεργασίας σε κανένα απολύτως επίπεδο.

Ε. ΣΤΑΗ: Οπότε το αφήνετε ανοιχτό εάν υπάρξουν αλλαγές μετεκλογικές στο ΣΥΡΙΖΑ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να σας πω όμως και κάτι. Οι συμπολίτες μας θα λάβουν υπόψη τους τη δυναμική των εκλογών έτσι όπως διαμορφώνεται για την επιλογή τους και τις ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίες. Και αν εκτιμούν ότι πράγματι, το ΚΙΝΑΛ, εννοεί αυτό το οποίο λέει, ότι αποκλείεται να συνεργαστεί μαζί μας, ενδεχομένως να το συνυπολογίσουν και αυτό στις εκλογικές τους προτιμήσεις. Αλλά ας μην σπεύσουμε να τοποθετηθούμε για τα θέματα αυτά. Ξέρετε πολύ καλά ότι η προεκλογική περίοδος είναι πολύ δυναμική και νομίζω ότι όλοι θα κληθούν να τοποθετηθούν με καθαρότητα και με συνέπεια απέναντι στους πολίτες και για τώρα και για την επόμενη μέρα όπως το κάνω εγώ. Σας λέω ότι είμαι ο μόνος που έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια για το τι θέλω να κάνω την επόμενη μέρα. Ο τελικός λόγος όμως πάντα είναι στους πολίτες και η δική μου δουλειά είναι να πείσω και τον τελευταίο καχύποπτο συμπολίτη μας ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη του και ότι αξίζω και εγώ προσωπικά μια ευκαιρία να υλοποιήσω τις πολιτικές για τις οποίες αγωνίζομαι.

Ε. ΣΤΑΗ: Μου έχει μείνει μια μικρή ουρά σε αυτά που συζήταγα τώρα πριν μπούμε στο κεφάλαιο ευρωεκλογές στις παρούσες συνθήκες στην πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, στις συνεργασίες αυτές που είπατε. Το λέω γιατί είναι ερωτήματα του κόσμου αυτά. Προφανώς και ερωτήματα του κόσμου που βλέπετε εσείς. Εμείς οι δημοσιογράφοι βλέπουμε και περισσότερους από αυτούς που βλέπετε εσείς οι πολιτικοί. Γιατί εσάς ενίοτε σας πλησιάζουν εκείνοι οι οποίοι θέλουν να σας δείξουν τη θετικότητά τους απέναντί σας, εμάς μας πλησιάζουν εκείνοι που θέλουν να δείξουν την αρνητικότητα τους απέναντι στους πολιτικούς. Σταύρος Θεοδωράκης, Ποτάμι. Θα κατέβει σε αυτές τις ευρωεκλογές, θα το κρίνει αν θα κατέβει και στις εθνικές. Είναι ένας κομματικός σχηματισμός με τον οποίο θα συνεργαζόσασταν, είναι ευρωπαϊκή δύναμη, είναι δύναμη προόδου;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε έχουμε πολλά κοινά με το Ποτάμι αλλά από εκεί και πέρα όπως σας είπα το Ποτάμι είναι ένα αυτόνομο Κόμμα, επιλέγει μια ανεξάρτητη διαδρομή, θα κριθεί από τους πολίτες αν έχει ρόλο και θέση στην πολιτική της επόμενης μέρας. Και οι αποφάσεις από εκεί και πέρα είναι αποφάσεις του Ποταμιού, εμείς δεν παρεμβαίνουμε. Ξέρετε, εγώ δεν παρεμβαίνω ποτέ...

Ε. ΣΤΑΗ: Ξέρετε γιατί σας το ρώτησα αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να σας πω και κάτι ακόμα όμως.

Ε. ΣΤΑΗ: Γιατί σας κατήγγειλε ότι του διαλύσατε το Κόμμα, ότι εξαγοράσατε βουλευτές του, εννοώντας με θέσεις.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν άκουσα τέτοια φρασεολογία από τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν είπε τη λέξη αυτή, αλλά είπε στο OPEN εδώ...

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αφήστε με να σας πω. Εμείς είμαστε πολύ συνεπείς σε αυτό...

Ε. ΣΤΑΗ: Είπε ότι διαλύθηκε το Ποτάμι κατ΄ εντολή της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ και ονομάτισε τους βουλευτές τους οποίους αρπάξατε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εμείς είμαστε πολύ συνεπείς σε αυτό το οποίο κάνουμε. Για να προσχωρήσει ένας βουλευτής στη Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να περάσει μια παρατεταμένη περίοδο ως ανεξάρτητος βουλευτής και να κρίνουμε στη συνέχεια αν ο βουλευτής αυτός μπορεί να υπηρετήσει την κεντρική γραμμή και την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς δεν διαλύουμε Κόμματα και δεν εξαγοράζουμε κανέναν. Η κατηγορία της εξαγοράς, της πολιτικής εξαγοράς για να μην παρεξηγηθώ, μπορεί εύκολα να επισημοποιηθεί από αυτούς οι οποίοι προσάπτουν στον κ. Τσίπρα ότι έταξε υπουργεία για να συνθέσει αυτή την κυβέρνηση κουρελού και για να ψηφίσει τελικά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκεί υπήρχε αντάλλαγμα και αντάλλαγμα πάρα πολύ συγκεκριμένο. Το Υπουργείο είναι ένα αντάλλαγμα το οποίο ο άλλος το καρπώνεται σήμερα. Η προσχώρηση σε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα με την προοπτική της ενδεχόμενης εκλογής με σταυρό την επόμενη μέρα λυπάμαι, αλλά δεν εντάσσεται στο δικό μου μυαλό, στη λογική της πολιτικής συναλλαγής. Πολιτική συναλλαγή έκανε ο κ. Τσίπρας με όλους τους υπουργούς προερχόμενους από άλλα Κόμματα στους οποίους έταξε υπουργεία.

Ε. ΣΤΑΗ: Εγώ σας μίλησα τώρα για τον κ. Θεοδωράκη. Δεν θα είναι στα ψηφοδέλτιά σας ο κ. Αμυράς και ο κ. Ψαριανός;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα το δούμε. Δεν έχουν προσχωρήσει στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα αξιολογήσουμε. Πάρα πολλά στελέχη τα οποία προήλθαν από το Ποτάμι έχουν ήδη προσχωρήσει στα ψηφοδέλτιά μας. Αλλά ξέρετε εάν ένα Κόμμα μπορεί πραγματικά να εκφράζει τις απόψεις του, να έχει δυναμική στην κοινωνία, να έχει ένα πολιτικό αποτύπωμα ευκρινές και ευδιάκριτο φαντάζομαι ότι δεν έχει πρόβλημα να κρατήσει τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Δηλαδή δεν σηκώνεται να φύγει κάποιος από ένα Κόμμα εάν θεωρεί ότι δεν έχει ουσιαστικό λόγο αυτό που κάνει.

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό είναι μια πολύ λογική σκέψη και ένα πολύ λογικό ερώτημα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μου επιτρέπετε να μην επιθυμώ να αναλώσω πολύ χρόνο στα εσωτερικά άλλων Κομμάτων και να μιλήσω για το δικό μου Κόμμα.

Ε. ΣΤΑΗ: Τελειώσαμε εδώ. Λοιπόν, να μιλήσουμε τώρα για τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Ε. ΣΤΑΗ: Εγώ λέω να πάμε -μια που θίξατε το θέμα των Πρεσπών- στις ευρωεκλογές μέσω των Πρεσπών. Έχετε πει ότι αυτή είναι μια πάρα πολύ κακή συμφωνία. Δεν βρίσκετε τίποτα θετικό στη συμφωνία αυτή; Καταγεγραμμένοι οι βασικοί άξονες των αντιρρήσεών σας, το εθνοτικό και το γλωσσικό. Δεν βρίσκετε τίποτα θετικό σε αυτή τη συμφωνία;<

Keywords
τσιπρας, μητσοτακης, η καθημερινή, νεα δημοκρατια, αλέξης τσίπρας, εκλογες, νέα, δημοσκοπηση, πήχη, συριζα, σκοπια, τραπεζες, ματ, ελλαδα, studio, face, προσφορες, συμμετοχή, ρωτήσω, παπανδρεου, αθηνα, χλιδή, πασχα, μαΐου, δημοψηφισμα 2015, βουλη, οφείλω, σημαίνει, χατζηδακης, συγκεκριμένο, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, Αμυρας, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, η ζωη ειναι ωραια, εκλογες 2010 δημοτικες, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, ψηφος εμπιστοσυνης, το θεμα, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, ηττα, θεμα, καθημερινη, οικονομια, περιοδος, σημερινη, face, αγαπη, αισθητικη, αξονες, απηχηση, απλα, απριλιος, βαλκανια, βραδυ, γεφυρα, γινονται, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δηλωσεις, δικη, δηλητηριο, δοξα, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελλη, ελλη σταη, ελπιδα, εβδομαδα, εννοειτε, εννοια, ενιοτε, επενδυσεις, επιτυχια, επιθυμια, επωνυμο, ερχονται, ευρωπη, ζωη, ιδια, ιδιο, η δικη, η καθημερινή, υφος, θεοδωρακης, θετικο, θρασος, θυσια, εικονα, καχυποψια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυριε, κυρια, κομμα, λογια, λογο, μαΐου, μακεδονια, μακρια, μαλλια, ματ, μηνυματα, μηνες, μικρο, μορφη, μπορεις, μπορειτε, μυαλο, νερο, νικη, ξερετε, ομαδα, παντα, οικογενεια, ομορφη, ονομα, ουσιαστικα, ουσιαστικο, οφελος, οφείλω, παιδια, παμε, πελλα, πηγαινε, πεισμα, προβληματα, ρετρο, ρολο, ρωτήσω, σιγουρα, σιγουρος, συγκεκριμένο, συζητηση, συζυγο, συζητησουμε, συνεχεια, συντομα, συντηρηση, συνταξη, συμμετοχή, στιγμα, σχεδιο, τι ειναι, τρελα, τριτη, φορα, χλιδή, ασφαλεια, ερωτησεις, γινετε, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κυριακου, μεινει, μπροστα, μυαλα, ουρα, παιχνιδι, πήχη, studio, σημαίνει, ταξιδι, θελω να, θεματα, θεσεις, βεβαιως, ξεπουλημα, υπαρχουν πραγματα
Τυχαία Θέματα