Μητσοτάκης από τη ΓΣ του ΣΕΤΕ: Μείωση σε φορολογία και ΦΠΑ του τουριστικού «πακέτου»

Της Στεφανίας Σούκη

«Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ο νούμερο 1 τουριστικός προορισμός στον κόσμο». Αυτό δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, θέτοντας ως προτεραιότητες από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας για τον τουρισμό τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, την επανεξέταση του τέλους διαμονής, αλλά και τη μείωση συνολικά της

φορολογίας των επιχειρήσεων και του ΦΠΑ στο ίδιο το τουριστικό «πακέτο» εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Στο ερώτημα αν η άνοδος του κλάδου την τελευταία τριετία έχει έρθει ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια πράγματι υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση του τουρισμού. Όμως οφείλονται πρωτίστως στη δράση των ανθρώπων του τουρισμού, δευτερευόντως στην ευνοϊκή διεθνή συγκυρία και πολύ λίγο στην κυβερνητική πολιτική, η οποία υπερφορολογεί την οικονομία και στερείται μακροπρόθεσμου σχεδίου, αν κρίνει κανείς από κινήσεις όπως η αύξηση φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων από 26% στο 29%, η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης από τις αρχές του 2018, αλλά και η απουσία ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό.

Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα ώστε να αντιστρέψει αυτή την πραγματικότητα. Με το να δίνουμε το φυσικό μας παρών στις τουριστικές εκθέσεις δεν χαράσσουμε ουσιαστική πολιτική. Το μίγμα της κυβέρνησης αυτή την στιγμή είναι εσφαλμένο, διότι τιμωρεί τους συνεπείς φορολογούμενους, ευνοεί τους ασυνεπείς και δημιουργεί μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που μας έχουν ζητηθεί, τα οποία αναδιανέμονται στη συνέχεια με πελατειακά κριτήρια.

Προσωπικά, έχω θέσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στο επίκεντρο της κυβερνητικής μας πρότασης. Θεωρώ ότι έχουμε περιθώριο να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές στο 20% εντός διετίας, έχουμε θέσει ως στόχο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας, μείωση φόρου στα μερίσματα στο 5%, ενώ έχουμε δεσμευθεί να εξετάσουμε το τέλος διανυκτέρευσης το οποίο μπορεί να καταργηθεί εφόσον έχουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια. Με το δεδομένο ότι οι ανταγωνιστές μας διατηρούν ανταγωνιστικότερους φορολογικούς συντελεστές (Κύπρος, Ισπανία, Τουρκία κ.α.), κρίνουμε ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να επιστρέψει στο χαμηλό συντελεστή και το δημοσιονομικό αποτύπωμα αυτής της μείωσης θα είναι απολύτως διαχειρίσιμο γιατί θα βελτιωθεί και η φορολογική συμμόρφωση. Ο τελικός στόχος είναι να έχουμε, σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα δύο ενιαίους συντελεστές ΦΠΑ, στο 22% και 11% κι έστω κι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, η μείωση στην εστίαση είναι κάτι που μπορεί να είναι πιο άμεσο».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στο σημείο που έχουμε φθάσει, οι χαμηλότεροι φόροι είναι συνθήκη επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας γιατί δημιουργούν αναπτυξιακή δυναμική ώστε το κράτος να μπορεί στη συνέχεια να εισπράττει περισσότερα. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα της απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού, γιατί τα περιφερειακά χωροταξικά είναι φανερό ότι δεν επαρκούν. Είναι απόλυτη προτεραιότητα ένα σύγχρονο χωροταξικό που θα ισορροπεί μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της τουριστικής επένδυσης, ενώ θα πρέπει να ενισχύσουμε την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων- δεδομένου ότι έχουμε στόκ που χρήζει εκσυγχρονισμού- με κίνητρο μία μικρή αύξηση στο ΣΔ για τους κοινόχρηστους χώρους».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, χαρακτηρίζοντάς την ως εμβληματική επένδυση μικτής χρήσης που θα αναβαθμίσει την Αττική και θα στείλει μήνυμα στο εξωτερικό για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων. «Υπάρχει η απόλυτη πολιτική βούληση της επόμενης κυβέρνησης να γίνει γιατί σήμερα η μισή κυβέρνηση θέλει και η άλλη μισή δεν θέλει τη συγκεκριμένη επένδυση» σχολίασε χαρακτηριστικά. «Η Αθήνα αναβαθμίζεται σημαντικά και με 3- 4 χρόνια θα μιλάμε για μία άλλη πόλη που θα μπορεί να σταθεί ως αυτόνομος τουριστικός προορισμός. Ένα έργο- φάρος για την Αθήνα θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι η δραστική αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με διπλασιασμό των εκθεσιακών του χώρων δίνοντας μία ευκαιρία για ανάπλαση μιας ολόκληρης περιοχής.

Επιπλέον, η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου είναι μη διαπραγματεύσιμη συνθήκη για να μπορέσει να διακριθεί ο ελληνικός τουρισμός, ενώ και η σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό είναι επίσης βασική προτεραιότητα».

Οσον αφορά το θέμα των βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι μία τάση που αφορά όλη την Ευρώπη και δεν θα αντιστραφεί γιατί έχει «έρθει για να μείνει συμπληρώνοντας μάλιστα ως ένα βαθμό το συνολικό τουριστικό προϊόν, ωστόσο χρειάζεται ένα πλαίσιο φορολόγησης και ρύθμισης αυτής της δραστηριότητας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο και για την παροχή φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση ξένων κατοίκων με μόνιμη φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι είναι διατεθειμένος να δώσει φορολογικά κίνητρα για μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες δωρεές και την προσέλκυση μεγάλων χορηγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα