Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας: Ο διπλός στόχος της Ελλάδας – Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός

Το πρώτο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθύνει χαιρετισμό, δείχνοντας τη βαρύτητα που δίνει στο φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, που εδράζεται στην οικονομική εξωστρέφεια και συνεργασία με χώρες του εξωτερικού.

Η «ατζέντα» είναι αρμοδιότητας του υφυπουργού Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστα Φραγκογιάννη.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έκανε λόγο για σπουδαία προσπάθεια που αποτυπώνει μια κεντρική στρατηγική

επιλογή της κυβέρνησής μας, ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές .

«Η εξωτερική πολιτική της χώρας τον 21ο αιώνα δεν μπορεί παρά να έχει μια σημαντική οικονομική διάσταση. Βήμα βήμα αυτή την κεντρική μας επιλογή την κάνουμε πράξη. Το Υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί ένα μόνο κρίκο αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «τα ζητήματα που αφορούν την εξωστρέφεια είναι ότι αποτελούν πολιτικές άκρως μετρήσιμες. Ποιοί οι δείκτες που ενδιαφέρουν; Οι εξαγωγές μας, σημαντική αύξηση των εξαγωγών εν μέσω πανδημίας, είναι απόδειξη ότι αποτελούν τον καθρέφτη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αναπτύξουμε έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε παραγωγικούς αλλά και σε νέους τομείς. Και βέβαια ο δεύτερος σημαντικός δείκτης είναι η ελκυστικότητά της ως επενδυτικός προορισμός. Δεν στέκομαι μόνο στα απόλυτα νούμερα των άμεσων ξένων επενδύσεων που έχουν γίνει, αλλά και στις αποτιμήσεις των επενδυτών που ξεπέρασαν κατά πολύ τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις μας. Η χώρα μας είναι μια χώρα που έχει μπει σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης, με σταθερή δημοσιονομική κατάσταση, που δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «Εξωστρέφεια σημαίνει ανταγωνιστικότητα, δημιουργία πλούτου ο οποίος διαχέεται σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Ανάπτυξη για όλες και για όλους με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, με περισσότερες ευκαιρίες για όσους το έχουν περισσότερη ανάγκη, με περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Κατ’εξοχήν οι εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας είναι κλάδοι με καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας οι οποίοι έχουν δυναμική. Μία χώρα η οποία πατάει καλά στα πόδια της , μπορεί να ανοίξει τα φτερά της σε ολόκληρο τον κόσμο, να απευθυνθεί στις παραδοσιακές αγορές αλλά ταυτόχρονα να στρέψει τη ματιά της σε αγορές που ενδεχομένως στο παρελθόν ήταν έξω, πέρα και πάνω από τις προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής. Αναφέρω ως παράδειγμα την Ινδία και τις πολύ μεγάλες ευκαιρίες οι οποίες ανοίγονται στην Αφρική».

«Η εξωστρέφεια είναι το άλλο όνομα της αλλαγής και της προόδου και η αλλαγή όπως έλεγε ο Ηράκλειτος είναι το μόνο σταθερό στοιχείο της ζωής. Εμείς τολμάμε, αλλάζουμε, νικάμε και προχωράμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας.

Βασικά σημεία του Σχεδίου είχε παρουσιάσει ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, σύμφωνα με τα οποία εκτιμάται ότι το Σχέδιο θα υποστηρίξει σε βάθος 5ετίας πενταπλάσιες εξαγωγές που αγγίζουν τα 8,7 δισ. και οι οποίες θα δημιουργήσουν παραγόμενο προϊόν 21,6 δισ. και προστιθέμενη αξία στο Α.Ε.Π. ύψους 8,1 δισ. λαμβανομένης υπόψη της συντηρούμενης απασχόλησης περί τις 50.000 θέσεις εργασίας κατά μέσο όρο ανά έτος.

Διαβάστε ακόμα: 

Γερμανικές εκλογές: Γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανίες αγωνιούν για την επόμενη ημέρα

Ολυμπιακή Αεροπορία: Ξανά «στο σφυρί» ακίνητα και γραφεία του Αλέξανδρου Ωνάση

Θύμα κυβερνοεπίθεσης έπεσε η γαλλικών συμφερόντων εταιρεία Liner CMA CGM

Keywords
Τυχαία Θέματα