Ποιο shutdown; Μίνι-ράλι στη Wall Street

«Κλειστό» για 16η μέρα το αμερικανικό κράτος - Κύριος παράγοντας που οδηγεί την αγορά είναι η πιο χαλαρή Fed - Αισιοδοξούν και για εμπόριο οι επενδυτές - Ισχυρά κέρδη στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση - Διχασμένες οι ευρωαγορές, στο 1,147 το ευρώ, στα 57$ το Brent - Έρευνα Bloomberg: Οι traders ήθελαν μεταβλητότητα αλλά βγήκαν χαμένοι...

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με ένα μίνι-ράλι που ενδοσυνεδριακά προσέγγισε το 2% έκλεισε η Wall Street

τη Δευτέρα. Ενδιαφέρον παρουσίασε το ισχυρό ράλι 1,5% του Russell 2000, του δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, κέρδη για ευρώ στο 1,147 EUR/USD, άνοδος για πετρέλαιο (Brent) στα 57,6 δολ/βαρέλι και σταθεροποίηση στα ομόλογα.

16η μέρα shutdown

Το αμερικανικό κρατικό σύστημα έχει «γονατίσει» καθώς μετρά 16 μέρες «εκτός λειτουργίας», με εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς να ταλαιπωρούνται στις δημόσιες υπηρεσίες που υπολειτουργούν, ενώ οι εργαζόμενοι του Δημοσίου στις 11 Ιανουαρίου δε θα δουν μισθό.

Το θετικό είναι πως η Εφορία ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει κανονικά στις επιστροφές φόρων. Σύντομα θα αποτελέσει το μακροβιότερο κυβερνητικό shutdown στην ιστορία των ΗΠΑ, ωστόσο αυτό δε δείχνει να πτοεί τον Τραμπ, ο οποίος απειλεί να το διατηρήσει ακόμα και για πάνω από χρόνο (!) σε μορφή μερικού shutdown, εάν δεν πάρει το Τείχος του, το οποίο θέλει πλέον ατσάλινο, και όχι τσιμεντένιο, προκειμένου να το κάνει -ανεπιτυχώς- πιο ελκυστικό οικονομικά στους Δημοκρατικούς.

Κυρίως όμως η αγορά δε δείχνει να ενδιαφέρεται για το shutdown.

Και λογικό, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, σύμφωνα με τους οποίους ο κύριος παράγοντας που κινεί την αγορά αυτη τη στιγμή είναι οι αναπτερωμένες ελπίδες για πιο χαλαρή Fed (περισσότερα εδώ), αλλά και η αισιοδοξία για εμπόριο.

Σύμφωνα με τον κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο πλευρές θα εργαστούν από κοινού προκειμένου να υλοποιήσουν τη συναίνεση που επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζπίνγκ στα τέλη του περασμένου έτους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Wall Street πραγματοποίησε ένα ακόμη μίνι-ράλι που προσέγγισε το +2%, αν και στην πορεία «ξεφούσκωσε». Το αν θα μπορέσει να το διατηρήσει στη συνέχεια, παρά την αισιοδοξία που αναφέραμε, αποτελεί πάντως ερώτημα, καθώς από την άλλη μεριά πληθαίνουν οι ενδείξεις για παγκόσμια ύφεση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης, αρχής γενομένης από Κίνα, καθώς και στην Ευρώπη.

ΣΤΑ ΤΑΜΠΛΟ: Ο Dow Jones εμφάνισε κέρδη 0,43% στις 23.533 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,67% στις 2.549 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 1,26% υψηλότερα στις 6.823 μονάδες.

Η μετοχή της Amazon ενισχύθηκε κατά 3,4%, καθώς η Pivotal Research Group αξιολόγησε την αμερικανική εταιρεία ως «buy».

Σημαντική άνοδο άνω του 5,9% κατέγραψε και η μετοχή της Netflix, ενώ Apple και Alphabet υποχώρησα κατά 0,2%.

Σημαντικά κέρδη σημείωσε ο ενεργειακός κλάδος (+2%), λόγω της ανόδου στις τιμές του πετρελαίου, με τις Cabot Oil και Devon Energy να ενισχύονται περισσότερο από 4%.

Μεταβλητότητα θέλατε;

Η μεταβλητότητα αποτελεί ανέκαθεν «βούτυρο στο ψωμί» του trader, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις αγοραπωλησίες σε καθημερινή βάση.

Ή μήπως όχι;

Οι αριθμοί δείχνουν πως η έκρηξη μεταβλητότητας (volatility) το 2018 (ειδικά προς το τέλος του) όχι μόνο δεν έκανε καλό στα χαρτοφυλάκια των traders, αλλά οδήγησε σε χειρότερες επιδόσεις από αυτές της αντίστοιχης περιόδου το 2017.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, μόλις 37% των ενεργών αμοιβαίων επενδυτικών κεφαλαίων που αγόραζαν μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης του S&P 500 κατάφεραν να «κερδίσουν» τον ίδιο το δείκτη S&P 500, με άλλα λόγια να «δαμάσουν» τα κύματα ανόδου/πτώσης προκειμένου να παρουσιάσουν θετικές επιδόσεις.

Το 2017 το αντίστοιχο ποσοστό επιτυχημένων funds ήταν στο 42%.

Διχασμένες οι ευρωαγορές

Μικτά πρόσημα κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο του ράλι της Παρασκευής.

Με απώλειες έκλεισαν οι αγορές του Βορρά, με κέρδη ο Νότος. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 0,15% κι έκλεισε στις 342,88 μονάδες. Κέρδη στον αντίποδα κατέγραψαν οι τεχνολογίες, με τον Stoxx Technologies να ανισχύεται κατά 1,5%.

Οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής, εν όψει των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Το επενδυτικό κλίμα πλήττουν οι ανησυχίες για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, το Brexit και το συνεχιζόμενο κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,18% κι έκλεισε στις 10.747,81 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,39% στις 6.810,88 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 0,38% στις 4.719,17 μονάδες.

Αντίθετα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,65% κι έκλεισε στις 18.953,27 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με εκείνη του 10ετούς να ανέρχεται στο 2,92% από 2,892% στο προηγούμενο κλείσιμο.

Κόντρα στο κλίμα, ο κλάδος πρώτων υλών σημείωσε ισχυρή άνοδο 1%, ενώ οι τεχνολογικές μετοχές ενισχύθηκαν κατά 1,5%, εν μέσω της αισιοδοξίας για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο.

Σύμφωνα με τον κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο πλευρές θα εργαστούν από κοινού προκειμένου να υλοποιήσουν τη συναίνεση που επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση των προέδρων Donald Trump και Xi Jinping στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι πολιτικές εξελίξεις που αφορούν το Brexit παραμένουν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, δήλωσε πρόσφατα ότι εάν η συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εγκριθεί από το κοινοβούλιο της ερχόμενη εβδομάδα (στις 15/1), τότε η Βρετανία θα βρεθεί σε «άγνωστο έδαφος».

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία υποχώρησαν για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες τον Νοέμβριο του 2018, και ειδικότερα κατά 1% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -0,1%.

Την ίδια ώρα, στοιχεία για την Ευρωζώνη έδειξαν μια περαιτέρω άνοδο στις λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο του 2018, κατά 0,6% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2018 και κατά 1,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Η μετοχή της Alstom υποχώρησε σχεδόν κατά 2%, στον απόηχο του δημοσιεύματος της γαλλικής εφημερίδας «Les Echos», που ανέφερε ότι το deal Alstom-Siemens για τη συγχώνευση των σιδηροδρομικών δραστηριοτήτων τους δεν θα λάβει την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα