Μίλα μου για Διαφάνεια!

Δεν θα είχα να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι από τις διαπιστώσεις αλλά και τις προτάσεις των ομιλητών που συμμετείχαν σε εκδήλωση με θέμα «Εταιρική Διακυβέρνηση: Εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ρόλος των επενδυτών» - μια εκδήλωση όπου το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν συνδιοργανωτής.

Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω τα εξής: «(…) οι ομιλητές εντόπισαν τις προσαρμογές που απαιτούνται ώστε να υπάρχει κοινή κατανόηση των ρόλων και των

υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι επενδυτές, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, οι μέτοχοι των εταιρειών και τα διοικητικά στελέχη για να διασφαλίσουν την υιοθέτηση και την ουσιαστική εφαρμογή αρχών καλής Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Οι ομιλητές ανέδειξαν βέλτιστες πρακτικές Εταιρικής Διακυβέρνησης, και επεσήμαναν τις αναγκαίες προσαρμογές που θα διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών εταιρειών σε αυτό τον τομέα, όπως η ενίσχυση της διαφάνειας μέσω της αυξημένης δημοσιοποίησης μη-χρηματοοικονομικών ρίσκων, η προστασία των μετόχων μειοψηφίας και η επιπλέον πληροφόρησή τους και η σύσταση και λειτουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου, πολυμορφικού Διοικητικού Συμβουλίου».

Ας μείνω για λίγο στη τελευταία αναφορά, εκείνη «για τη σύσταση και λειτουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου, πολυμορφικού Διοικητικού Συμβουλίου». Ένα τέτοιας σύνθεσης και αντίληψης Διοικητικό Συμβούλιο πολύ δύσκολα θα βρει κανείς στα μέρη μας – μετρημένες στα δάκτυλα είναι οι εισηγμένες που αντέχουν να δεχθούν «άλλους» στα …χωράφια τους.

Οι περισσότεροι επιδιώκουν να προσπεράσουν ή να παρακάμψουν τις επιταγές μιας καλής Εταιρικής Διακυβέρνησης βαφτίζοντας συγγενείς και φίλους (κολλητούς της οικογένειας) ως ανεξάρτητα μέλη κλπ.

Αλλά, τέτοιας σύνθεσης και αντίληψης ΔΣ δεν βρήκαμε ούτε στην ΔΕΗ του Υπερταμείου και κομματικής/ συνδικαλιστικής συνδιοίκησης, ούτε στην οικογενειακή Folli Follie που ερχόταν με faux bijoux δύναμη από την Άπω Ανατολή.

Για τους περισσότερους –συμπεριλαμβανομένης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς- όλα τούτα είναι πολυτέλειες. Για τους περισσότερους – γνωστούς από τις παραδοξολογίες τους σε μεταμεσονύκτιες εκπομπές περιθωριακών καναλιών- εκείνο που πάντα μετρά είναι η ανοδική πορεία του Δείκτη και τα μπράβο των στελεχών της κυβέρνησης που είχε επενδύσει στη χίμαιρα του Κόμματος του Χρηματιστηρίου 20 σχεδόν χρόνια μετά την καταστροφή της παλαιάς Σοφοκλέους.

Για το τέλος, κράτησα ένα απόσπασμα από το ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών που το περιεχόμενο του δείχνει κατά που πάει ο Κόσμος και πόσο λάθος πορεία ακολουθεί αυτή η χώρα και οι θεσμοί της. «Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάσταση του θέματος που έφερε στην επιφάνεια η εκδήλωση, είναι η αλληλένδετη σχέση της διακυβέρνησης, της βιωσιμότητας και της τεχνολογίας όπως περιγράφεται στα Σχέδια Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένωση κεφαλαιαγορών και το fintech. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο του Fintech Action Plan, έχει συμπεριληφθεί πρωτοβουλία για δημόσια διαβούλευση και περαιτέρω ψηφιοποίηση των ρυθμιζόμενων πληροφοριών από εταιρείες που είναι εισηγμένες σε οργανωμένες αγορές της ΕΕ, με πιθανή υλοποίηση μιας Ευρωπαϊκής Πύλης Χρηματοπιστωτικής Διαφάνειας βασισμένη σε τεχνολογία DLT/Blockchain. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες σηματοδοτούν όχι μόνο τη συνεχή αναβάθμιση της διαφάνειας και της σωστής διακυβέρνησης ως καίριο ζήτημα, αλλά και τις ευκαιρίες και καινούργιες δυνατότητες που απορρέουν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε αυτό τον τομέα».

Πολλές άγνωστες λέξεις για τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ( που ζουν και λειτουργούν σε ρυθμούς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και αφανών συμμάχων) – fintech, blockchain…Διαφάνεια!

Keywords
Τυχαία Θέματα