Μικρής έκτασης επεισόδια στον Πειραιά μεταξύ Σύρων - Αφγανών - Εικόνες ντροπής στο Ελληνικό

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Ηλεκτρισμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στους δύο μεγάλους καταυλισμού προσφύγων στην Ειδομένη και στον Πειραιά, ενώ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εφαρμόζεται μετ εμποδίων και το κολλέγιο των Επιτρόπων στην έκθεσή του διαπιστώνει ελλείψεις στην φύλαξη των ελληνικών συνόρων.

Λίγο πριν τη μία τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά, σημειώθηκαν επεισόδια όταν στην πύλη Ε2 συνεπλάκησαν για

άγνωστο λόγο Σύροι και Αφγανοί. Ενώ πρόσφυγες και μετανάστες διασκέδαζαν άλλοι παίζοντας κρουστά και άλλοι χορεύοντας, ξαφνικά κάποιοι εξ αυτών πιάστηκαν στα χέρια.

Οι συμπλοκές διήρκεσαν περί τα δέκα λεπτά της ώρας. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οι συμπλεκόμενοι έπεφταν πάνω σε σκηνές τις οποίες αναποδογύρισαν, ενώ κάποιοι μέσα σε αυτή την αναταραχή μετέφεραν τις σκηνές τους σε άλλο σημείο υπό το φόβο γενίκευσης της συμπλοκής.

Χθες η ελληνική αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη 15 αλληλέγγυων στην Ειδομένη στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτρέψει νέο γύρο επεισοδίων στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Η ελληνική αστυνομία θεωρεί ότι τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής υποδαύλισαν ξένοι υπήκοοι που διαμένουν στα Σκόπια και μπαινοβγαίνουν στα σύνορα. Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων ανταπέδωσε τα διαβήματα της ελληνικής πλευράς υποστηρίζοντας στην σχετική ανακοίνωση ότι οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας «ενήργησαν με τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό για την αντιμετώπιση των βίαιων διαμαρτυριών και της επιθετικής απόπειρας μεγάλης ομάδας μεταναστών να διασχίσουν τα ελληνικο-'μακεδονικά' σύνορα, μέσω παραβίασης του προστατευτικού φράχτη».

Την ίδια ώρα εικόνες ντροπής, εικόνες που προκαλούν σοκ έρχονται από το Ελληνικό, εκεί όπου 6.000 άνθρωποι στοιβάζονται σε συνθήκες που η λέξη «άθλιες» δεν αρκεί για να τις περιγράψει.

Μια προσφυγούπολη που θυμίζει... φαβέλα και παραπέμπει σε εικόνες οι οποίες μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν άγνωστες στους περισσότερους, μόλις λίγα μέτρα από την λεωφόρο Ποσειδώνος.

Το Κολέγιο των Επιτρόπων στην συνεδρίασή του την περασμένη Δευτέρα εκτίμησε ότι αν και η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις στο Σχέδιο Δράσης που κατέθεσε για τη διόρθωση των σοβαρών ελλείψεων στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, καθώς και στην υλοποίησή του.

Τον τον περασμένο Νοέμβριο μετά από έλεγχο που είχαν κάνει εμπειρογνώμονες της ΕΕ είχαν εντοπιστεί σοβαρές ελλείψεις που είχε επισύρει και την απειλή προσωρινής εξόδου της χώρας από την Σένγκεν.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν πλέον ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει ορισμένα από τα κριτήρια ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις που είχαν διαπιστωθεί. Εντός του Απριλίου θα πραγματοποιηθεί νέα επίσκεψη εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα. Εκτιμάται πάντως ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Το Συντονιστικό συνεχίζει την εκστρατεία ενημέρωσης των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στους δύο πρόχειρους καταυλισμούς ώστε να δεχθούν οικειοθελώς να μεταφερθούν σε οργναμωμένες δομές. Στον Πειραιά η προσπάθεια αποδίδει καθώς περι τους 1.000 πρόσφυγες εκτιμάται ότι δέχθηκαν να μετακινηθούν στο νέο κέντρο του Σκαραμαγκά, ενώ υπήρξαν αποχωρήσεις και από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Επειδή, όμως ο Σκαραμαγκάς έχει γεμίσει, αρμόδιοι παράγοντες βρίσκονται σε αναζήτηση χώρων και κυρίως άδειων βιομηχανικών κτιρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Προϋπόθεση για την καταλληλότητα των κτιρίων, μάλιστα, είναι να μην βρίσκονται μακριά από τον κοινωνικό ιστό καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν θέλουν να νιώθουν απομονωμένοι και η κυβέρνηση φαίνεται να σέβεται τις επιθυμίες τους.

Τα κτίρια αυτά θα στεγάσουν σχεδόν 20.000 άτομα, τα οποία μέχρι τώρα αρνούνται να μετακινηθούν από την Ειδομένη, το Ελληνικό και τον Πειραιά. Οι αρχές ασφαλείας, πάντως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των κατοίκων, λόγω του έκρυθμου κλίματος που επικρατεί μεταξύ των μεταναστών.

Εν τω μεταξύ η διαδικασία επιστροφών μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο στην Τουρκία δεν προχωρά, ενώ σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται και στην διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου καθώς ο μηχανισμός ακόμη δεν έχει στελεχωθεί παρά την υπόσχεση των ευρωπαίων ότι θα έστελναν 2.300 ειδικούς για να ενισχύσουν την ελληνική πλευρά.

Με προβλήματα όμως προχωρά και η μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν από τον στόχο των 6.000 προσφύγων που είχε τεθεί στις 16 Μαρτίου τελικά μέχρι την Δευτέρα μόλις 208 άτομα μετεγκαταστάθηκαν, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό προσφύγων σε 1.145.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Κομισιόν 35.000-40.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα έχουν το δικαίωμα μετεγκατάστασης. Στην έκθεση η Κομισιόν καλεί τις χώρες-μέλη να εντείνουν δραστικά τις προσπάθειές τους σε αυτό τον τομέα, προκειμένου να ελαφρυνθεί η επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία, όπου αυξάνονται οι προσφυγικές ροές.

Το θετικό είναι ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι αφίξεις νέων μεταναστών στα ελληνικά νησιά -μόλις 80 νέες αφίξεις καταγράφηκαν χθες σε Λέσβο και Χίο. Έλληνας αρμόδιος εκτιμά ότι αυτό είναι και το νόημα της Συμφωνίας, να ελέγξει και τελικά να σταματήσει τις μεγάλες προσφυγικές ροές η Τουρκία παίρνοντας τα σχετικά ανταλλάγματα. Στην κυβέρνηση πάντως είναι επιφυλακτικοί για το αν η Τουρκία θα συνεχίσει να ελέγχει τις ροές όσο και για το εάν τα κράτη της ΕΕ τηρήσουν τις δεμεύσεις τους.

Στο πολιτικό πεδίο η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Λέσβο που αποτελεί παγκόσμιο γεγονός. Ελπίζει η κυβέρνηση ότι θα μειωθεί η πίεση στην Ελλάδα καθώς το μήνυμα του Πάπα θα είναι σε δύο κατευθύνσεις: προς τους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών να είναι πιο ανεκτικοί στους πρόσφυγες και προς τα κράτη να δεχθούν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων κάτι που θα αποσυμφορήσει την χώρα μας. Φυσικά η κυβέρνηση θεωρεί ότι από την επίσκεψη και το μήνυμα του Πάπα θα βγει πολιτικά κερδισμένη καθώς θα "δικαιωθεί η στάση της έναντι των προσφύγων". Γι αυτό άλλωστε και τον Πάπα θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο της Λέσβου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπου και θα έχει σύντομη συνάντηση το Σάββατο το πρωί.

Keywords
Τυχαία Θέματα