Μιχάλης Παναγής (Σελόντα), ο μάνατζερ που «ανασταίνει» εταιρείες

του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Μέχρι πριν από περίπου δυο χρόνια, όταν ένα στέλεχος της αγοράς έλεγε το όνομα «Μιχάλης Παναγής», το μυαλό όλων όσοι το άκουγαν πήγαινε στην εταιρεία Eurodrip.

Αυτή η ελληνική πολυεθνική βιομηχανία που δραστηριοποιείται στην αγορά συστημάτων άρδευσης, περνά πριν από 12 χρόνια στον έλεγχο της Global Finance. Το μάνατζμεντ αναλαμβάνει ο Μιχάλης Παναγής,

παραλαμβάνοντας μια εταιρεία με τζίρο 36 εκατ.ευρώ τζίρο και λειτουργική κερδοφορία 2 εκατ.ευρώ. Δέκα χρόνια μετά, η Eurodrip είναι "μια άλλη εταιρεία", κλείνοντας το 2014 με πωλήσεις 104 εκατ.ευρώ και EBITDA 13,2 εκατ.ευρώ, με πρόβλεψη για τζίρο 120 εκατ. ευρώ και EBITDA 15 εκατ. ευρώ για το 2015.

Με αυτές τις περγαμηνές, ο Μιχάλης Παναγής επιλέγεται πριν από περίπου δυο χρόνια -και πάλι από τις τράπεζες- για να ανατάξει την παραπαίουσα Σελόντα, έναν γίγαντα των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, που όμως ήταν ένα βήμα πριν από το γκρεμό. Το θαύμα της Eurodrip επαναλαμβάνεται. Η διοίκηση Σκορδά- Παναγή, με τον πρώτο στη θέση του προέδρου και τον δεύτερο στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, κάνουν τη Σελόντα και πάλι ελκυστική για το διεθνές επενδυτικό κοινό. Η φρέσκια ελληνική τσιπούρα με την ταυτότητα της Σελόντα στη συσκευασία, όχι μόνο εξάγεται σε πολλές νέες αγορές ανά τον κόσμο, αλλά κερδίζει και διεθνή βραβεία ποιότητας. Ο κύκλος εργασιών στον Όμιλο Σελόντα, παρουσίασε το 2016 αύξηση κατά 13% κι ανήλθε σε 168 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 149 εκατομμυρίων ευρώ της προηγούμενης χρονιάς. Την ίδια χρονιά, τα λειτουργικά αποτελέσματα για τον Όμιλο (EBITDA) κατέγραψαν κέρδη 19,38 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 11,6 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου.

Ποιο είναι το μυστικό του Μιχάλη Παναγή στη Σελόντα; Όπως λένε στελέχη που γνωρίζουν, είναι η υλοποίηση του λειτουργικού και στρατηγικού σχεδιασμού της διοίκησης Σκορδά- Παναγή, με άξονες την εφαρμογή αναθεωρημένης εμπορικής πολιτικής και την εξωστρέφεια, τις ενέργειες για μείωση του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας της Σελόντα. Κι εδώ, τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν.

Ο κ. Παναγής είναι χημικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Λονδίνο, διαθέτει μεγάλη εμπειρία έχοντας θητεύσει σε διοικητικές θέσεις σε μεγάλες βιομηχανίες. Σήμερα, περισσότερο ακόμα κι από τα πτυχία του, μετράει πλέον στην αγορά το αποτύπωμα τη δουλειάς του.

Keywords
Τυχαία Θέματα