Μιχάλης Μασουράκης: «Εμπρός να σπάσουμε τη στασιμομιζέρια!»

«Το παρόν Δελτίο έχει επετειακό χαρακτήρα, με επισημάνσεις για τα θέματα που μας απασχόλησαν τη χρονιά που έφυγε. Το 2016 αναλύσαμε μία σειρά από διαρθρωτικές παθογένειες και αστοχίες οικονομικής πολιτικής, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις τάσεις βελτίωσης της οικονομίας. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και εφέτος». Τα πρώτα λόγια, οι πρώτες δηλώσεις του πρώτου για την χρονιά εβδομαδιαίο δελτίου του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία- ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους όσοι γνωρίζουν «γραφή και ανάγνωση»...

Το εβδομαδιαίο δελτίο φέρει την

σφραγίδα του Μιχάλη Μασουράκη, chief economist του ΣΕΒ από την άνοιξη του 2015. Το ποιος είναι ο Μιχάλης Μασουράκης είναι πάνω κάτω μια περιττή σύσταση αλλά αξίζει τον κόπο έστω και ένα γρήγορο διάβασμα στο βιογραφικό του – έτσι για να βρίσκει δικαίωση η άποψη που θέλει το στοιχείο της παράδοσης να κινεί πρόσωπα και θεσμούς.

Αλλά, πριν πάμε στο βιογραφικό του Μιχάλη Μασουράκη ας μείνουμε για λίγο στους τίτλους του εβδομαδιαίου δελτίου. Θυμάμαι ακόμη – ή για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, κάπου σημείωσα – το τίτλο του δελτίου στις 31 Μαρτίου 2016: «Εμπρός να σπάσουμε τη στασιμομιζέρια!». Τίτλος που από μόνος του κερδίζει χιλιάδες like στο facebook.

Στις πρώτες γραμμές αυτού του δελτίου διαβάζουμε που θα μπορούσε να γραφτεί και να υποστηριχθεί και σήμερα δίχως να χάσει σε τίποτα την ισχύ της άποψης του: «Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η ταχεία υλοποίηση του προγράμματος είναι μεν μονόδρομος, αλλά όχι η μόνη προϋπόθεση για να βγει η χώρα από τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της, σε καιρό ειρήνης. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και η κυβέρνηση -με την ανοχή των θεσμών- φαίνεται να επιλέγει το χειρότερο, αυτόν της υπερφορολόγησης. Το μίγμα πολιτικής που φαίνεται να προκρίνεται εντός του πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος θα έχει έντονες υφεσιακές επιπτώσεις και θα εξουδετερώσει άλλες θετικέςδιαρθρωτικές επιδράσεις του στο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Το τελευταίο δελτίο έχει ως τίτλο: 2017: «Annus Mirabilis ή Horribilis; Η επιλογή είναι στα χέρια μας!».

Οι συντάκτες του δελτίου – με τον Μιχάλη Μασουράκη σε πρώτο ρόλο- ορίζουν το πλαίσιο ανάμεσα στο «θαυμάσιο» και το «φρικτό»: «Βασικός στόχος για το 2017 πρέπει να είναι η αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας στην άσκηση των κατάλληλων δημοσιονομικών και αναπτυξιακών πολιτικών που θα δημιουργήσουν τη νέα Ελλάδα που παράγει και αποταμιεύει εντός της Ε.Ε. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αν δεν κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις δική μας υπόθεση. Μόνο, έτσι, θα βγούμε στις αγορές και θα ξαναμπούμε στην Ενιαία Αγορά, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Το κυρίαρχο ζητούμενο παραμένει η αλλαγή στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση μείωσης της υπερφορολόγησης των συνεπών φορολογουμένων και οργανωμένων επιχειρήσεων».

Ας πάμε όμως και στο βιογραφικό. Τον Απρίλιο του 2015 ο Μιχάλης Μασουράκης αναλαμβάνει καθήκοντα στον ΣΕΒ ως Επικεφαλής Οικονομολόγος, προερχόμενος από την Alpha Bank, όπου από το 1996 και μέχρι τον διορισμό του στον ΣΕΒ ήταν Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Μελετών.

Τις μέρες της τοποθέτησης του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας είχε δηλώσει τα εξης: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται η τεκμηρίωση θέσεων και προτάσεων καθώς και η βαθιά γνώση και ανάλυση των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, που συντελούνται σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και διαρκών μεταβολών. Ο ΣΕΒ ενισχύει τις δυνάμεις του και αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του με τη συμμετοχή του διακεκριμένου οικονομολόγου Μιχάλη Μασουράκη, δημιουργώντας μαζί του μια ισχυρή ομάδα τεχνοκρατών, προς όφελος των επιχειρήσεων – μελών του και της επιχειρηματικότητας συνολικά».

Στα του βιογραφικού ξανά. Ο Μασουράκης σπούδασε οικονομικά στο Graduate Center of the City University of New York (PhD, 1983). Εργάσθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Washington D.C. (1983-1986) και στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα (1987-1996). Διετέλεσε Αναπληρωματικό Μέλος στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1988-1996) και Μέλος Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (2000-2004).

Κ.ΤΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα