Μια καθαρή πολιτική επιλογή

Επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις – δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να αντιστρέψει την πορεία που ακολουθεί η χώρα τα τελευταία χρόνια με την κύρια ευθύνη να ανήκει στη κυβέρνηση Τσίπρα.

Κακά τα ψέματα η όποια ανάκαμψη δεν μπορεί να έρθει με τα παλαιοημερολογίτικα γιατροσόφια του ΣΥΡΙΖΑ και των συνεταίρων του (συμπεριλαμβανομένων και των κάθε λογής αβανταδόρων από τον εμπορικό- επιχειρηματικό κόσμο)…

Η επιμονή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

Κυριάκου Μητσοτάκη στην ανάγκη διαμόρφωσης δημόσιων πολιτικών που να επιτρέπουν και να ενθαρρύνουν την προσέλκυση κεφαλαίων και την πραγματοποίηση επενδύσεων σε τομείς που η χώρα παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα έχει σημασία και αξία και πολύ περισσότερο, διαμορφώνει συμπεριφορές και νοοτροπίες για την επόμενη μέρα.

Η παρουσία του στο συνέδριο του ΣΕΒ για τις επενδύσεις με αυτήν την έννοια είχε ένα μεγάλο κέρδος. Ας κρατήσουμε ένα σημείο της παρέμβασης του: «Το τι χρειάζεται η χώρα για να φέρει επενδύσεις είναι γνωστό σε πολλούς από εσάς. Πάνω απ’ όλα, χρειάζεται μία αποφασισμένη και αποτελεσματική Κυβέρνηση και μία κρατική διοίκηση, η οποία θα θέτει την προσέλκυση των επενδύσεων ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Αυτό μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά δεν το έχω ακούσει ποτέ από τη σημερινή Κυβέρνηση. Και ναι μεν, μπορεί διστακτικά και μαγκωμένα και ενδεχομένως προσποιητά, όταν κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται σε τέτοια φόρα, να συμφωνούν στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων. Τίποτα όμως στην πράξη δεν μας κάνει να πιστεύουμε ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει την προσέλκυση των επενδύσεων ως απόλυτη πρώτη πολιτική προτεραιότητα.

Για εμάς, λοιπόν, είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα. Και η επόμενη Κυβέρνηση θα υλοποιήσει το σχέδιό μας για προσέλκυση επενδύσεων με απόλυτη συνέπεια και στοχοπροσήλωση. Εφαρμόζοντας πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία θα δεσμεύουν και τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς, αλλά και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, τα οποία θα επιλέγονται από το Κράτος, δηλαδή μέχρι και τη βαθμίδα των γενικών γραμματέων».

Ένα δεύτερο σημείο που κρατούμε είναι εκείνο που αφορά την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ επεσήμανε: «Καταρχάς, η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σήμερα είναι φτηνή. Είναι φτηνή ως προς τις αξίες της γης, είναι φτηνή ως προς τις αξίες των επιχειρήσεων, είναι φτηνή -δυστυχώς ή ευτυχώς, ανάλογα από ποια πλευρά θα το δει κανείς- και ως προς το εργατικό δυναμικό. Εξαιρώ τις εργοδοτικές εισφορές. Είναι μια χώρα η οποία είναι έτοιμη για έναν μεγάλο παραγωγικό μετασχηματισμό. Μια χώρα η οποία έχει μια σειρά από φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία είναι μοναδικά.

Ναι, είμαστε η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο, να μη διστάσουμε να το πούμε. Αυτό σημαίνει ότι κλάδοι οι οποίοι συνδέονται με αυτό το οποίο αποκαλούμε «οικόπεδο Ελλάδα» είτε μιλάμε για τον τουρισμό και τον πολιτισμό, είτε μιλάμε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε μιλάμε για την Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κόμβο, ό,τι έχει να κάνει με logistics, είναι κλάδοι στους οποίους έχουμε φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Είμαστε μια χώρα, παρά τις αναταραχές στην περιοχή, όαση σταθερότητας σε μια περιοχή η οποία γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε μια χώρα η οποία μπορεί να κοιτάξει προς τις μεγάλες αγορές της Ανατολής, πρώτη πύλη εισόδου για την Κίνα, για την Ινδία, πρώτη πύλη εισόδου αύριο για τις ανερχόμενες αγορές της Αφρικής.

Θα έλεγα, λοιπόν, ότι είμαστε μια χώρα η οποία, συν όλα τα άλλα, έχει και ένα εξαιρετικό και φιλότιμο λαό, ένα εργατικό δυναμικό το οποίο θέλει να ξεφύγει από την κρίση. Και το οποίο, μετά από 8 χρόνια καχεξίας, μιζέριας και μαυρίλας, ψάχνει να δει επιτέλους φως στον ορίζοντα. Δηλαδή, η απώλεια του 25% του Α.Ε.Π. είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη ευκαιρία για μια αναπτυξιακή εκτίναξη της χώρας. Αλλά αυτό φυσικά δεν πρόκειται να γίνει από μόνο του. Δεν υπάρχουν αυτόματα ελατήρια στην οικονομία. Το αυτόματο ελατήριο το οποίο βλέπουμε σήμερα είναι μια ανεμική ανάκαμψη από μια Κυβέρνηση η οποία συνειδητά υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη, βγάζει μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που της ζητάνε για να μπορεί να μοιράζει στη συνέχεια ψίχουλα και επιδόματα σε ομάδες πολιτών που θεωρεί εκλογική πελατεία».

Με άλλα λόγια, η διακήρυξη μιας καθαρής πολιτικής επιλογής που πηγαίνει πέρα από στερεότυπα και παγιωμένες αντιλήψεις περί κεκτημένων και άλλων ηχηρών…

Keywords
Τυχαία Θέματα