Μια ιστορία από τα Χανιά

Ο 46χρόνος Δημήτρης Φραγκάκης, ο σημερινός γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων είναι από τα άξια στελέχη της δημόσιας διοίκησης που διαθέτει γνώση και εμπειρία αλλά και ισχυρό πολιτικό υπόβαθρο σκέψης και δράσης. Μάλιστα, ο ίδιος είναι το πρόσωπο – κλειδί σε μια πρωτιά που εξασφάλισε ο ιστορικός δήμος της Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Χανίων είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας, που ανέλαβε ως αναθέτουσα αρχή, έργο Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) – ένα έργο που επηρεάζει

άμεσα τις ζωές των κατοίκων και εμπνέει αισιοδοξία για το μέλλον.

Το ΣΔΙΤ δίχως άλλο αφορά ένα ολοκληρωμένο έργο σχολικών υποδομών. Τι σημαίνει αυτό; 8 νέες σχολικές μονάδες. Ο ανάδοχος αναλαμβάνει την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία αυτών των μονάδων με ίδια και δανειακά κεφάλαια – ο χρόνος κατασκευής θα διαρκέσει 2 χρόνια, ενώ για άλλα 25 χρόνια ο ανάδοχος παραμείνει υπεύθυνος για τη συντήρηση και τεχνική διαχείρηση τους, ενώ θα πραγματοποιεί και επιπλέον επενδύσεις συντήρησης κατά τη διάρκεια της σύμβασης ώστε τα σχολεία να παραμείνουν σε άριστη κατάσταση καθ΄όλη τη διάρκεια της σύμβασης και μετά τη λήξη της. Παράλληλα, το project –που φθάνει τα 40 και πλέον εκατομμύρια ευρώ- περιλαμβάνει και την ανακατασκευή του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας και τη σύνδεσή του με τον Δημοτικό Κήπο.

Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επένδυση στην παιδεία, που με τις μεθόδους του παρελθόντος θα χρειαζόταν πολλές δεκαετίες για να πραγματοποιηθεί… Μάλιστα, ο ίδιος ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας έχει δηλώσει ότι με το project με ΣΔΙΤ εξασφαλίζεται: α) ποιοτική κατασκευή σύμφωνα με τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας, β) γρήγορη παράδοση, γ) συντήρηση και καθαριότητα για 25 χρόνια και δ) μηδενική οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο.

Η πρωτιά για τον Δήμο δεν ήρθε τυχαία. Είναι πάνω απ΄όλα ζήτημα πολιτικών επιλογών. Ο Δημήτρης Φραγκάκης όχι μόνο γνώριζε καλά το εργαλείο των ΣΔΙΤ αλλά και πίστευε και σε αυτό ως μια εναλλακτική δυνατότητα για την υλοποίηση δημόσιων έργων σε περίοδο κρίσης και δημοσιονομικής ένδειας. Η συνεργασία του με τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκο Μαντζούφα λειτούργησε υπέρ του project που δεν είναι το μόνο που αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους. Έπεται συνέχεια…

Κλείνοντας, δύο λόγια παραπάνω για το πρόσωπο του γενικού γραμματέα. Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος της Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην ανάπτυξη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και πτυχίου Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει εργαστεί επί 16 χρόνια στην Αθήνα, μεταξύ άλλων, ως συνεργάτης ερευνών στο Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, ως αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καθώς και ως επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων και σύμβουλος του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έχει εξειδικευτεί σε ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής και πράσινης οικονομίας ενώ έχει συνεργαστεί με ελληνικές εταιρείες ως εξωτερικός σύμβουλος εταιρικής στρατηγικής και επικοινωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα