Μια ανάσα από την ύφεση η γερμανική οικονομία στα τέλη του '18

Ενα βήμα πριν την ύφεση βρέθηκε η γερμανική οικονομία κατά το δ' τρίμηνο του 2018. Εάν γινόταν αυτό, θα ήταν η πρώτη ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης τα τελευταία έξι χρόνια.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis, η οικονομία της Γερμανίας έμεινε στάσιμη και απέφυγε την ύφεση που ορίζεσαι ως δύο συναπτά τρίμηνα πτώσης, χάρη στις επιχειρηματικές επενδύσεις που έγιναν στις κατασκευές και στην αγορά εξοπλισμού.

Αντιθέτως, οι εξαγωγές, που παραδοσιακά αποτελούν την «ατμομηχανή»

της ανάπτυξης, «δεν συνέβαλαν θετικά» στην πορεία του ΑΕΠ, καθώς αυξήθηκαν περίπου με τον ίδιο ρυθμό με τις εισαγωγές. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η ασθενική ζήτηση από την Κίνα.

Η απότομη επιβράδυνση κατά το β' εξάμηνο του περασμένου έτους, αντανακλά εν μέρει και βραχυπρόθεσμα προβλήματα στις νευραλγικές βιομηχανίες αυτοκινήτου και χημικών.

Επίσης, η Γερμανία είναι αντιμέτωπη με την απειλή μιας αύξησης των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρώπη, αλά και της άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι σε βάθος 12μήνου το γερμανικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 1,5%, την στιγμή που το 2017 η ανάπτυξη είχε φτάσει το 2,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα