Μετά την Καταλονία, σε ποια γωνιά της Ευρώπης θα κτυπήσουν οι καμπάνες της απόσχισης;

Η πιο κοντινή απειλή της Ευρώπης για απόσχιση, βρίσκεται στην πιο ασταθή περιοχή της: τα Βαλκάνια.

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ θέλει να τραβήξει τους Σέρβους της Βοσνίας από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, παραβιάζοντας την τριμερή συμφωνία κατανομής δυνάμεων που βρίσκεται σε ισχύ από την ειρηνευτική συμφωνία του 1995, η οποία τερμάτισε την πιο θανατηφόρα σύγκρουση της Ευρώπης, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η στάση του Ντόντικ έχει οδηγήσει σε οικονομικές κυρώσεις από

τις ΗΠΑ

Μπορεί να βασιστεί σε έναν φίλο από τα παλιά: τη Ρωσία. Ο Ντόντικ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν επτά φορές από τον Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με τα αρχεία του Κρεμλίνου. Επίσης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πέντε φορές την τελευταία δεκαετία. Και η Ρωσία είναι o δεύτερος μετά τη Σερβία μεγαλύτερος επενδυτής στο έδαφος του Ντόντικ, στη Republika Srpska.

"Η Βοσνία βρίσκεται σε σιωπηλή διάλυση, και αυτό είναι το καλύτερο για αυτήν", ανέφερε ο Ντόντικ σε πρόσφατη συνέντευξή του. "Αν βλέπαμε μια ευκαιρία δεν θα τη χάναμε. Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητήσει". Όσον αφορά στη Ρωσία,"δεν είχα μια δυσάρεστη κατάσταση με τους Ρώσους. Με άλλους από τη Δύση, απάντοτε βρίσκομαι ενώπιον ενός τελεσίγραφου".

Πολλά από τα δυτικά Βαλκάνια κατόρθωσαν να απαλλαγούν από το άλγος των αιματηρών πολέμων που διαμέλισαν την πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά οι δεκαετίες διεθνούς βοήθειας δεν κατάφεραν να αλλάξουν πολλά πράγματα σε μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης. Οι φιλονικίες μεταξύ των τριών εθνικών ομάδων της Βοσνίας, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με μια περίπλοκη δομή εξουσίας, αλλά διαχωρίζονται από τη θρησκεία, έχουν αναστατώσει τους κρατικούς θεσμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα