Μέρκελ: Η Κίνα μετατρέπεται σταδιακά σε οικονομικό αντίπαλο της Γερμανίας

Το γεγονός ότι η Κίνα παράγει εξαγωγές υψηλότερης αξίας μετατρέπει τη χώρα σε ανταγωνιστή στις παγκόσμιες αγορές, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής της στη χώρα, εκφράζοντας την ανησυχία της Ευρώπης για το κινεζικό εμπόριο και τις επενδύσεις.

«Είναι καλό το γεγονός ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε, καθώς αυτό εξασφαλίζει θέσεις εργασίας στη Γερμανία» δήλωσε η κ. Μέρκελ

μετά από μια περιοδεία στο εργοστάσιο της BMW.

«Αλλά βλέπει κανείς επίσης ότι σιγά σιγά αναπτύσσεται ανταγωνισμός επειδή και η Κίνα επιδιώκει επίσης να προχωρήσει κατασκευάζοντας τα δικά της προϊόντα».

Η επίσκεψη της Καγκελαρίου επισκιάστηκε από μια διαμάχη για τις κινεζικές εξαγωγές χάλυβα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζήτηση της Κίνας για να χορηγηθεί το καθεστώς οικονομίας της αγοράς από την ΕΕ.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι οι Κινέζοι ηγέτες και η ίδια είχαν «εντατικές» συζητήσεις σχετικά με την υποψηφιότητα της Κίνας για το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς, η οποία θα κάνει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά των κινεζικών εξαγωγών, όπως ο χάλυβας πιο δύσκολη. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα Μάιο που αντιτίθεται στην χορήγηση Κίνα ότι το βραβείο.

Η ΕΕ εξακολουθεί να έχει κάποια δουλειά να κάνει όσον αφορά την αντιμετώπιση της ζήτησης της Κίνας, επισήμανε η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που είχε με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ στο Πεκίνο.

«Δεν μας κάνει κανένα καλό να κάνετε την ένεση πολύ συναίσθημα σε όλο αυτό» πρόσθεσε.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός από την πλευρά του επανέλαβε ότι η Κίνα επιδιώκει να εκσυγχρονίσει την οικονομία της.

Keywords
Τυχαία Θέματα