Μέρκελ: Η Γερμανία έχει επωφεληθεί από το «αδύναμο ευρώ»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατηγόρησε το «εξαιρετικά αδύναμο ευρώ» για το γεγονός ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα υψηλό, τονίζοντας σε ομιλία της σε μαθητές ότι η ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης θα ήταν ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να αρθούν οι ανισορροπίες με χώρες όπως η Γαλλία.

Σε συζήτηση, θέμα της οποίας ήταν και η επίτευξη περισσότερο στενών σχέσεων με τη νέα

γαλλική κυβέρνηση υπό τον Εμμανουέλ Μακρόν, εκλογή η οποία χαρακτηρίστηκε από την κυρία Μέρκελ ως «εντυπωσιακό γεγονός για τη γαλλική πολιτική», η καγκελάριος ρωτήθηκε πώς θα χειριστεί τις ανισορροπίες που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Όπως τόνισε σημαντικό μέρος της ευθύνης θα πρέπει να αποδοθεί και στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

«Το ευρώ είναι πολύ αδύναμο – εξαιτίας της πολιτικής της ΕΚΤ – και ως εκ τούτου τα γερμανικά προϊόντα είναι πιο φθηνά», υποστήριξε η κυρία Μέρκελ σε επίσκεψή της σε σχολείο του Βερολίνου.

Σημειώνεται ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν δεσμευθεί σε επίπεδο αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών να συντάξουν από κοινού μία σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων και η εφαρμογή πολιτικών ώστε να καλυφθούν οι διαφορές στη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία θα πρέπει να βοηθήσει τον κ. Μακρόν «προκειμένου να καταστεί πετυχημένος». Ανάλογες δηλώσεις πραγματοποίησε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, μιλώντας μετά από τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρουνό Λεμέρ.

«Γνωρίζουμε ότι η ενδυνάμωση της ευρωζώνης είναι ύψιστης σημασίας. Και οι δύο μας πιστεύουμε ότι Γερμανία και Γαλλία έχουν έναν ειδικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Keywords
Τυχαία Θέματα