Μειωμένες κατά 30% οι ποινικές διώξεις και τα αδικήματα το 2014-15

Την ετήσια έκθεσή της παρουσίασε την Πέμπτη η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης Διαφθοράς.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το διάστημα 2014-15 σημειώθηκε συνολική μείωση του αριθμού των ποινικών διώξεων που έχουν ασκηθεί από Εισαγγελίες κατά 30%, καθώς και από 251 ποινικές διώξεις το 2014 καταγράφηκαν μόλις 176 το 2015.

Σημειώνεται ακόμη ότι η πλημμεληματική δωροληψία υπαλλήλου μειώθηκε σημαντικά κατά 38%, από 13 σε οκτώ ποινικές διώξεις, ενώ η αντίστοιχη κακουργηματική δωροληψία υπαλλήλου περιορίστηκε σε 17 από 25 ποινικές διώξεις, με μείωση κατά 32%. Οι αντίστοιχες

τάσεις της δωροδοκίας υπαλλήλου ήταν φθίνουσες με σημαντική μείωση κατά 47% για τα πλημμελήματα και 59% για τα κακουργήματα.

Αύξηση 169% στην κακουργηματική δωροδοκία υπαλλήλου

Στις περισσότερες κατηγορίες αδικημάτων παρατηρείται επίσης μείωση του πλήθους των κατηγορουμένων. Ειδικότερα, σημαντική μείωση παρουσιάζεται στην πλημμεληματική δωροδοκία υπαλλήλου, ύψους 76% αντίθετα η κακουργηματική δωροδοκία υπαλλήλου παρουσιάζει σημαντική αύξηση, ύψους 169% και συγκεκριμένα από 68 σε 183 άτομα παρόλο που ο αριθμός των ποινικών διώξεων της συγκεκριμένης κατηγορίας παρουσιάζει μείωση κατά 59%. Αντίστοιχη αύξηση κατηγορουμένων με παράλληλη μείωση των ποινικών διώξεων παρατηρήθηκε και για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας με αύξηση των κατηγορουμένων κατά 23% και μείωση των διώξεων κατά 26%.

Στον τομέα «Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Διαφθορά» της έκθεσης γίνεται λόγος για «αναγκαία νομοθετική ρύθμιση των προϋποθέσεων των παρόχων περιεχομένου μέσων μιας ανοικτής διαγωνιστικής διαδικασίας» και σημειώνεται ότι η ψήφιση του νόμου 4339/2015 έγινε προκειμένου να οριστεί η διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας και «κατ' αυτόν τον τρόπο να διασφαλιστεί η νομιμότητα της λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών κατά την ολοκλήρωση της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης. Παράλληλα ...επίσης με τον άνω νόμο επιτυγχάνεται μια ουσιαστική παρέμβαση στο χώρο των ψηφιακών δικτύων και τηλεπικοινωνιών με στόχο αφενός μεν την διασφάλιση της παροχής δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής στο σύνολο της επικράτειας, αφετέρου δε την διασφάλιση των ρυθμιστικών συνθηκών εκείνων, που είναι απαραίτητες προκειμένου να λειτουργήσει με τον πλέον διαφανή, αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο η αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα».

Δ. Παπαγγελόπουλος: Με αμείωτη ένταση και πυγμή κατά της διαφθοράς

Στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι γεγονός, το παλιό σύστημα αντιστάθηκε και αντιστέκεται και παλεύει απεγνωσμένα να μπλοκάρει σε όλους τους τομείς τον αγώνα για εξυγίανση όμως ο πόλεμος που διεξάγουμε κατά της διαφθοράς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και αμείωτη πυγμή. Άλλες μάχες έχουν κερδηθεί, άλλες όμως μένει να κερδηθούν. Τα αποτελέσματα είναι ήδη γνωστά. Τα γεγονότα, τα στατιστικά και οι αριθμοί υπάρχουν και μιλούν από μόνα τους»

Και πρόσθεσε: «Θέλω να σας εκμυστηρευτώ και δύο σκέψεις μου. Η εμπειρία μου, κυρίως ως πολίτης, με έχει διδάξει ότι όσοι επιχειρούν να στοχοποιήσουν άδικα και για ιδιοτελείς σκοπούς δημόσια πρόσωπα στοχοποιούνται τελικώς οι ίδιοι από την κοινωνία και βρίσκουν τον λαό απέναντί τους.

»Δεύτερον, οι πολιτικοί, όπως έλεγε και ο Φρανσουά Μιτεράν, είναι διαχείριση προσώπων και συμβόλων. Δύο σύμβολα με την κακή έννοια του όρου που έχουν δεσπόζουσα θέση το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα είναι τα ξίφη και τα πιστόλια. Κάποιοι, εκπροσωπώντας τη διαπλοκή, ξιφουλκούν και κραδαίνουν τα σπαθιά τους όχι μόνο κατά της κυβέρνησης, κάτι που είναι αναμενόμενο, αλλά και κατά θεσμών. Ματαιοπονούν! Τα ξίφη τους είναι στομωμένα, σκουριασμένα και ρυπαρά. Είναι εντελώς ακίνδυνα γι' αυτούς για τους οποίους τα κραδαίνουν. Είναι όμως επικίνδυνα για τους ίδιους. Κινδυνεύουν να αυτοτραυματιστούν και να δηλητηριαστούν από τη σκουριά και του ρύπους του μίσους και της εμπάθειας τους.

»Τέλος, για τα πιστόλια, που κάποιοι τα χρησιμοποιούν για να εξυπηρετήσουν τα άνομα σχέδιά τους, είναι και αυτά ελαττωματικά ως όπλα και για τα ελαττωματικά όπλα υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής, αφλογιστίας και εκρήξεως στα χέρια αυτών που τα χρησιμοποιούν. Σε αυτήν την περίπτωση τα πιστόλια καταστρέφονται και οι οπλοφόροι τραυματίζονται ή και σκοτώνονται».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Αικατερίνη Θάνου στον χαιρετισμό της σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η διαφθορά, κατά την άποψή μου, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που προκάλεσαν τη βαθιά οικονομική κρίση, την οποία εξακολουθεί να διέρχεται η χώρα μας. Ορθώς επομένως αναβαθμίστηκε ως ένας από τους σημαντικούς στόχους της εθνικής στρατηγικής η πάταξη της διαφθοράς και ανατέθηκε αυτό σε ειδική υπηρεσία, η Γενική Γραμματεία κατά της Διαφθοράς, το ανθρώπινο δυναμικό της οποίας υπό τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και με γενικό γραμματέα τον κ. Γιώργο Βασιλειάδη, ασχολείται με τρόπο εντατικό, συστηματικό και αποτελεσματικό για την επίτευξη του στόχου αυτού».

Ξένη Δημητρίου-Βασιλόπουλου: Έχουμε πολύ δρόμο για να οργανωθούμε

Επιπροσθέτως η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου-Βασιλόπουλου απευθυνόμενη στο ακροατήριο έκανε λόγο για συνοδοιπόρους κατά της διαφθοράς και συμπλήρωσε ότι «η κάθε είδους διαφθορά και σε οποιοδήποτε κοινωνικό επίπεδο, παράγει οικονομικό κόστος με τη διαστρέβλωση των κινήτρων, καθώς επίσης πολιτικό και κοινωνικό κόστος με την υποβάθμιση των θεσμών και την ανατροπή της καλής πίστης που είναι προαπαιτούμενο για την αποτελεσματική λειτουργία της κυβερνητικής μηχανής, της πολιτικής και του εμπορίου. Το συνολικό δε οικονομικό κόστος της είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διαφθορά εκτιμάται ότι κοστίζει στην οικονομία της 120 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό ελάχιστα μικρότερο από την ετήσιο προϋπολογισμό της».

Επεσήμανε ακόμη ότι «σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικευμένων ιδρυμάτων και οργανισμών, η διαφθορά ανήλθε παγκοσμίως σε ποσοστό 5% του ΑΕΠ. Ο μηχανισμός απονομής της δικαιοσύνης αποτελεί το κεντρικό πεδίο δοκιμασίας των δικαιικών μέσων αντιμετώπισης της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα».

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου τόνισε επιπλέον ότι «προ οφθαλμών θα πρέπει να έχουμε πάντα τους παράγοντες που εκτρέφουν και υποθάλπουν τη διαφθορά, όπως την κατάπτωση των ηθικών αξιών και την εκπορευόμενη από αυτή άμβλυνση της συνείδησης και της αποδοχής πράξεων τέτοιων, το έλλειμμα ελέγχου και τη συνακόλουθη μείωση του κινδύνου ανακάλυψης τέτοιων πράξεων, το ατελές νομοθετικό πλαίσιο και την αναποτελεσματικότητα των κυρωτικών μηχανισμών κατά την εφαρμογή του νόμου εναντίον των πράξεων διαφθοράς. Με λίγα λόγια έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να οργανωθούμε κατά της διαφθοράς και σε επίπεδο πρόληψης και σε επίπεδο καταστολής. Η ελληνική οικονομία σήμερα αντιμετωπίζει τη χειρότερη ίσως κρίση στην ιστορία της και γνωρίζουμε όλοι ότι αιτία στην οποία εδράζεται αυτή η κρίση είναι η οριζόντια και κάθετη διαφθορά».

Keywords
Τυχαία Θέματα