Μεικτή εικόνα στην Ασία στον απόηχο της συμφωνίας ΗΠΑ - Καναδά

Μεικτά πρόσημα κυριαρχούν στις ασιατικές αγορές με το ενδιαφέρον να εστιάζει στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Καναδά, με την οποία αντικαθίσταται η NAFTA.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei συνέχισε να ενισχύεται κατά 0,52% ενώ και ο διευρυμένος Topix ανέκαμψε στις 1.910,22 μονάδες, ενώ μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως Toyota και Nissan εξακολούθησαν

να σημειώνουν απώλειες.

Στο μεταξύ, σε θετικό έδαφος παρέμεινε για ακόμα έναν μήνα ο μεταποιητικός κλάδος της Ιαπωνίας για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία των Markit και Nikkei, με την παραγωγή, τη ζήτηση και τη στελέχωση του κλάδου να παραμένουν αυξημένες. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI παρέμεινε σταθερός στις 52,5 μονάδες, επίπεδο πολύ υψηλότερο από τη ζώνη των 50 μονάδων, την ίδια στιγμή που ο μέσος PMI για το τρίτο τρίμηνο του 2018 διαμορφώθηκε στις 52,4 μονάδες. Σημαντική στήριξη στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας παρείχε η περαιτέρω άνοδος των πωλήσεων, καθώς οι νέες παραγγελίες συνέχισαν να αυξάνονται για 24ο συνεχόμενο μήνα, παρά την πτώση που σημειώθηκε στις εξαγωγές.

Πάντως, οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι ο όγκος παραγγελιών θα επεκταθεί περαιτέρω κατά τους επόμενους μήνες.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε απώλειες 0,18%, παρά τα στοιχεία έρευνας που έδειξαν ότι επεκτάθηκε η βιομηχανικής δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2018.

Στην Αυστραλία, ο ASX 200 υποχώρησε κατά 0,57%, με τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες σε πτώση. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος υποχώρησε 1,5%. Η μετοχή της Commonwealth Bank of Australia υποχώρησε κατά 1,55% και η AMP με πτώση 1,88%.

Οι αγορές σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Την 'ίδια ώρα, ο δείκτης της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Κίνα καταγράφηκε στις 50,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο, έναντι της τιμής των 51,3 μονάδων τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS).

Όταν η τιμή του δείκτη βρίσκεται άνω των 50 μονάδων, τότε, υπάρχει αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας, ενώ όταν ο δείκτης κινείται κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων, τότε, υπάρχει μείωση.

«Η παραγωγή συνέχισε να αυξάνεται, ενώ η ζήτηση προϊόντων παρέμεινε σταθερή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάο Κίνγκε, από την NBS.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιούνται την ώρα που ο εμπορικός πόλεμος ΓΠΑ – Κίνας συνεχίζει να κλιμακώνεται με την ενεργοποίηση νέων εκατέρωθεν δασμών από τις 24 Σεπτεμβρίου και την Ουάσινγκτον να απειλεί να επιβάλλει δασμούς σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα), οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Καναδά επιβεβαίωσαν ότι κατέληξαν σε μια «νέα, εκσυγχρονισμένη εμπορική συμφωνία» η οποία θα αντικαταστήσει τη NAFTA που είχε τεθεί σε εφαρμογή το 1994. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Οτάβα και η Ουάσινγκτον διευκρίνισαν πως η ονομασία της θα είναι Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (United States-Mexico-Canada Agreement, USMCA).

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, εξερχόμενος από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε αργά το βράδυ της Κυριακής για να εξεταστούν οι όροι της νέας εμπορικής συμφωνίας, έκανε λόγο για μια «καλή ημέρα για τον Καναδά», πριν μπει στο αυτοκίνητο που είχε φθάσει για να τον παραλάβει, χωρίς να απαντήσει στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που του έθεταν οι δημοσιογράφοι που περίμεναν.

«Είναι μια καλή είδηση για όλη την περιοχή», ανέφερε μιλώντας στο CNBC η Debra Steger, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα. Σχολιάζοντας τη συμφωνία είπε ότι επιτεύχθηκε την 11η ώρα της τελευταίας ημέρας και ότι φαίνεται να είναι μια υπόθεση «win-win» και για τις τρεις χώρες (ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό).

Keywords
Τυχαία Θέματα