Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη εν αναμονή της Fed

Οριακές κινήσεις καταγράφονται στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να στρέφουν σήμερα το βλέμμα στις αποφάσεις της Fed για τη νομισματική πολιτική που θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 00 σημειώνει μικρές απώλειες 0,10% στις 383,49 μονάδες και τους κλάδους σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει ο κλάδος αυτοκινήτου με πτώση άνω του 1%. Αυτό αποδίδεται στις χθεσινές δηλώσεις Τραμπ ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν περαιτέρω «εκμετάλλευση» σε θέματα εμπορίου.

Ο βρετανικός FTSE100 υποχωρεί οριακά 0,03%, o γερμανικός DAX υποχωρεί 0,26%, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,04%, ενώ στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,18% και ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει απώλειες 0,06%.

Κοιτάζοντας σε μεμονωμένες μετοχές, η Bouygues σημείωνε νωρίτερα άνοδο 2,3% μετά την αναβάθμισή της από την JP Morgan.

Πτώση καταγράφουν οι μετοχές κάποιων αεροπορικών εταιρειών. Η Easyjet υποχωρεί κατά 1,4% και η Air-France-KLM κατά 2%.

Η Comcast ανακοίνωσε σήμερα ότι αύξησε το ποσοστό της στη Sky στο 36,95%, μετά τη νίκη της στη μάχη προσφορών με τη Fox για την απόκτηση της βρετανικής εταιρείας.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα την τρίτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων για το 2018, κατά 25 μονάδες βάσης στο 2% με 2,25%, επιφυλασσομένη για ακόμα μία αύξηση τον Δεκέμβριο. Η κλιμάκωση ωστόσο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας τις τελευταίες εβδομάδες έχει οδηγήσει ορισμένους αναλυτές να υιοθετήσουν πιο επιφυλακτική στάση, επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως η Fed να μην πραγματοποιήσει την αύξηση του Δεκεμβρίου για να μην επιβαρύνει την οικονομία εν μέσω της αυξημένης αβεβαιότητας.

Πίσω στην Ευρώπη, το Brexit συνεχίζει αν απασχολεί τους επενδυτές. Την Τρίτη η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δήλωσε πως δεν θα είναι προς το εθνικό συμφέρον μια νέα προσφυγή στις κάλπες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Οι δηλώσεις της έγιναν την ώρα που βρίσκεται αντιμετωπη με αυξανόμενες πιέσεις για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ.

Keywords