Μεικτά πρόσημα στην Ασία με το βλέμμα σε εμπόριο και Σιγκαπούρη

Μεικτές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις ασιατικές αγορές την ώρα που οι επενδυτές έχουν την προσοχή τους στραμμένη στις εμπορικές εντάσεις αλλά και στην ιστορική συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη που πραγματοποιείται το πρωί της Τρίτης.

Με άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο βασικός δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,48% (+109,54 μονάδες) για να κλείσει στις 22.804,04 μονάδες. Ο δείκτης Topix ενισχύθηκε και αυτός κατά 0,30% (+5,40 μονάδες) για να διαμορφωθεί στις 1.786,84 μονάδες. Ο δείκτης Topix για το πετρέλαιο

και τον άνθρακα ενισχύθηκε κατά 1,62%, ενώ κέρδη καταγράφηκαν και στους κλάδους λιανικού εμπορίου, τεχνολογίας και τραπεζών.

Ο Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε άνοδο 0,76% στις 2.470,33 μονάδες κυρίως χάρη στην ενίσχυση των μετοχών των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Ενδεικτικά η Daewoo Engineering and Construction σημείωσε άνοδο 5,02% και η Hyundai Cement ενισχύθηκε κατά 8,19%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng με άνοδο 0,35% στις 31.065,30 μονάδες, οι δείκτες ωστόσο στην ηπειρωτική Κίνα σημείωσαν πτώση με τον Shanghai composite να υποχωρεί κατά 0,60% στις 3.048,76 μονάδες.

Ο διευρυμένος MSCI για τις περιοχές Ασίας και Ειρηνικού πλην Ιαπωνίας σημείωσε νωρίτερα άνοδο 0,27%.

Οι αγορές στην Αυστραλία παρέμειναν σήμερα κλειστές.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνάντηση Τραμπ – Κιμ στη Σιγκαπούρη, η οποία όπως γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ θα δαπανήσει για τον σκοπό αυτό 20 εκατ. δολάρια, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι πρωτοφανή. Οι δύο ηγέτες έχουν φτάσει από την Κυριακή στην χώρα και αναμένεται να γράψουν ιστορία, καθότι θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τετ α τετ συνάντηση ηγετών των χωρών τους. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνάντηση θα επηρεάσει σημαντικά τις χρηματαγορές.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του G7 στο Κεμπέκ του Καναδά, η OCBC Bank σχολιάζει σε σημείωμά των αναλυτών της: «Τα αποτελέσματα της G7 το Σαββατοκύριακο δεν ήταν καλό σημάδι για την διάθεση ανάληψης ρίσκου, παρόλα αυτά η αντίδραση της αγοράς ήταν περιορισμένη όσον αφορά το καναδικό δολάριο»

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στα υπόλοιπα μέλη του G7 πριν τη Σύνοδο. Η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι η ΕΕ ετοιμάζεται για τα δικά της αντίμετρα έναντι των ΗΠΑ.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται και στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα, καθότι Federal Reserve, ΕΚΤ και Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να αποφασίσουν τα απόμενα βήματα νομισματικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, η Fed εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων, ενώ η ΕΚΤ τον σχεδιασμό της για την σταδιακή απόσυρση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα