Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν σήμερα οι ασιατικές αγορές, μετά το νέο γύρο γεωπολιτικών εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο και με τους επενδυτές να αποτιμούν τα τελευταία στοιχεία για τον κινεζικό PMI που ήταν κατώτερα των προσδοκιών.

Στα ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei με πτώση 0,17%, ενώ στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε οριακά κατά 0,01%.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX αντιθέτως σημείωσε άνοδο 0,31% υποβοηθούμενος από τον υποδείκτη πρώτων υλών που είχε ισχυρές επιδόσεις με άνοδο

σχεδόν 2%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng με άνοδο 1,07% και στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite με άνοδο 0,57%.

Στα μάκρο της ημέρας ο κινεζικός PMI μεταποίησης για τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 51,4 έναντι εκτίμησης του Reuters για 51,6 και λίγο χαμηλότερα από τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου, που ήταν στις 51,7 μονάδες. Ο επίσημος PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 54,5 για τον Ιούλιο έναντι 54,9 τον Ιούνιο.

Η στροφή της Κίνας προς την εσωτερική κατανάλωση και η απομάκρυνσή της από την ανάπτυξη που στηρίζεται στις επενδύσεις σημαίνει ότι ο τομέας υπηρεσιών αντιστοιχεί σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας της χώρας.

Στην Ιαπωνία, τα νούμερα για τη βιομηχανική παραγωγή δείχνουν άνοδο 1,6% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο, έναντι εκτίμησης του Reuters για αύξηση 1,7%. Τον περασμένο Μάιο ο δείκτης είχε σημειώσει πτώση 3,6%.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το αμερικανικό ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 2,6% το β' τρίμηνο σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου. Σε συνδυασμό με την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% κατά το α' τρίμηνο, αναμένεται πως για το σύνολο του έτους το ΑΕΠ θα επεκταθεί άνω του 2,5% σύμφωνα με το Reuters.

Οι αγορές, στο μεταξύ, έχουν στραμμένη την προσοχή και στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Κορέα μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα την Παρασκευή. Σε απάντηση οι ΗΠΑ έστειλαν στη χερσόνησο δύο βομβαρδιστικά B-1B και προέτρεψαν τις γύρω χώρες να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν την απειλή της Πιόνγιανγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα