«Μείγματα» πολιτικών για την επόμενη μέρα

Εκείνον τον μπόμπιρα στη τηλεοπτική διαφήμιση που «απειλούσε» να τα κάνει … «φραγκοδίφραγκα» τον θυμάστε; Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως τον θυμήθηκα – και όχι μόνο μια φορά- διαβάζοντας την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική. Οι συντάκτες της Έκθεσης που έρχεται σε μια περίοδο που αναμένεται και η ολοκλήρωση – η τυπική ολοκλήρωση- του τρίτου προγράμματος προσαρμογής (λέγε με μνημόνιο) τα έχουν γράψει όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται απευθυνόμενοι μεταξύ άλλων και σε φανατικούς πάσης φύσεως

αλλά και ανόητους …

Στην Έκθεση διαβάζουμε, κάτω από την επισήμανση για την «υιοθέτηση ενός μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής που θα είναι φιλικότερο προς την ανάπτυξη», τα εξής: «Στη διάρκεια του 2017, η σημαντική υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του στόχου συμπίεσε το διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση των νοικοκυριών και τελικά αφαίρεσε πόρους από την πραγματική οικονομία, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, η υπερβολική εξάρτηση της δημοσιονομικής προσαρμογής από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές συνιστά αντικίνητρο τόσο για την εργασία όσο και για τις επενδύσεις, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τη στροφή των δραστηριοτήτων προς την παραοικονομία και παρέχει κίνητρα για φοροδιαφυγή».

Σε κάτι από περισσότερες από 10 αράδες της Έκθεσης βρίσκεται το κλειδί για την καθαρή εξήγηση της αποτυχίας της παρούσας κυβέρνησης (και όχι μόνο…) να συμβάλει με τις πολιτικές επιλογές αλλά και τις συμπεριφορές της στην ανασυγκρότηση- ανάκαμψη (με σταθερότητα και σοβαρότητα)- ανάπτυξη της οικονομίας. Οι 10 αυτές αράδες ας διαβαστούν και ας (ξανά) διαβαστούν για να γίνουν κτήμα όλων όσοι επιθυμούν να κατανοήσουν το διαχρονικό (όπως φαίνεται) «ελληνικό τραύμα».

Αλλά, ακόμη και ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικών πολύ πιο φιλικό προς την ανάπτυξη δεν θα έκανε και σπουδαία δουλειά εάν δεν … βελτιωνόταν η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα.

Οι συντάκτες της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος πιστεύουν ότι η βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας προκύπτει μέσα από ένα πλέγμα αποφάσεων, παρεμβάσεων, ρυθμίσεων κλπ. Διαβάζουμε σχετικά: «Κάτι τέτοιο προϋποθέτει άνοιγμα των Νομισματική Πολιτική 24 2017-2018 αγορών αγαθών και υπηρεσιών, των κλειστών επαγγελμάτων και των δικτύων μεταφοράς ενέργειας. Επιπλέον, κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυση του “τριγώνου της γνώσης”, δηλαδή της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, με την υιοθέτηση πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που ενθαρρύνουν την έρευνα, διευκολύνουν τη διάχυση της τεχνολογίας και ενισχύουν την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, είναι αναγκαία η βελτίωση της ποιότητας και η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των θεσμών, καθώς αυτό αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών και συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα