Μέι: Το κοινοβούλιό μου θα χρειαστεί περισσότερα από την ΕΕ

"Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές, όπως και εγώ, ότι εάν πρόκειται να φύγουμε με μια συμφωνία τότε θα είναι αυτή", δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. "Είναι δυνατή περαιτέρω διευκρίνιση και συζήτηση", πρόσθεσε.

"Θα εργαστούμε σύντομα τις επόμενες ημέρες για να αναζητήσουμε αυτές τις διαβεβαιώσεις που χρειάζονται οι βουλευτές", δήλωσε η

Μέι.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται για δεύτερη μέρα συνομιλιών σήμερα στις Βρυξέλλες. Την πρώτη μέρα απέρριψαν τα αιτήματα της Μέι για να την βοηθήσουν να περάει τη συμφωνία Brexit από το σκεπτικιστικό Κοινοβούλιο της Βρετανίας.

"Πάντα έλεγα πως ο τρόπος να αποφύγουμε το backstop (σ.σ για τα ιρλανδικά σύνορα) είναι να καταλήξουμε σε μια μελλοντική σχέση (σ.σ με την ΕΕ) πριν φτάσουμε στο τέλος της περιόδου εφαρμογής (σ.σ στην αποχώρηση της Βρετανίας στις 29/3)", είπε η Μέι.

"Είναι η πρόθεσή τους (σ.σ της ΕΕ) να μην γίνει ποτέ απαραίτητο το backstop", πρόσθεσε.

Η συνέντευξη Τύπου της Μέι ήταν συντομότερα από ό,τι συνήθως, στο τέλος της αναμφίβολα πιο δύσκολης εβδομάδας της θητείας της. Η ίδια πιάστηκε στην κάμερα νωρίτερα να διαπληκτίζεται με τον Jean-Claude Juncker, επειδή υποστήριξε ότι τα αιτήματά της ήταν "αόριστα". Η Μέι απάντησε είπε ότι είχε μια "έντονη" κουβέντα με τον Juncker και επέμεινε ότι δεν πειράζει, αφού οι δυο τους δουλεύουν καλά μαζί.

Σχετικά με την ουσία της αποστολής της - να πάρει παραχωρήσεις από την ΕΕ σχετικά με το ιρλανδικό "backstop" - η Μέι έωσε δύο βασικά μηνύματα:

Πρώτον, ότι η ΕΕ έχει κάνει κάποιες κινήσεις προς μια νόμιμη υπόσχεση ότι το ιρλανδικό backstop δεν θα είναι για πάντα. Τα αποδεικτικά στοιχεία για αυτό είναι ότι τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ συνιστούν από μόνα τους ένα νομικό κείμενο.

Το δεύτερο μήνυμα της Μέι, όμως, είναι ότι αυτό δεν αρκεί για να ικανοποιήσει το Κοινοβούλιο και η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει σοβαρές συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα