Μεγάλου: Στόχος μας οι χορηγήσεις 5 δισ. ευρώ ως το 2020

Με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 17% και μερίδιο αγοράς 35% στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα, η τράπεζα Πειραιώς διαθέτει τα κεφάλαια να υλοποιήσει τη στρατηγική της, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου σε εκδήλωση για την παρουσίαση της στρατηγικής, των πρωτοβουλιών και των δράσεων για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας στη Λάρισα.

«Παρά

τη δύσκολη συγκυρία, οι νέες επιχειρηματικές μας χορηγήσεις το 2015 και 2016 έφθασαν τα €2 δισ. το χρόνο και συνολικά υπερβαίνουν τα €40 δισ.», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η θέση της τράπεζας ειδικά στον χώρο των ΜμΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική με χρηματοδοτήσεις δανείων άνω των €20 δισ.

«Είναι στρατηγική μας επιλογή να στηρίζουμε τον τομέα αυτό, καθώς μάλιστα πιστεύουμε ότι η Ελλάδα αρχίζει να ανακάμπτει και περιμένουμε ότι αυτή η χρονιά θα είναι η πρώτη χρονιά που η ανάκαμψη θα ξεπεράσει το 1% ίσως και το 1,5%. Στόχος μας είναι η ετήσια αύξηση των χρηματοδοτήσεων μας και να φθάσουμε στο τέλος του 2020, τα €5 δισ. ετησίως από τα €2 δισ. που ήταν το 2016. Αυτές θα είναι νέες χρηματοδοτήσεις και ανανεώσεις χρηματοδοτήσεων» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο θέμα του πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος που αναμένεται να ολοκληρωθεί, υπογράμμισε τη σημασία της πρόσφατης δήλωσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα ότι η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προέβη έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές και ενέργειες για την ακρίβεια των λογιστικών καταστάσεων και την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, και επεσήμανε ότι είναι ταυτόσημη με την επίσημη θέση της Τράπεζας Πειραιώς ότι τα θέματα που απασχόλησαν τον έλεγχο αντανακλώνται επαρκώς στις δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις της Τράπεζας. «Η τρ. Πειραιώς είναι σε θέση να αντιμετωπίσει θέματα του παρελθόντος» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζουν οι υγιείς δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα για το αναπτυξιακό πρότυπο που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη και τόνισε ότι αυτές θα πρέπει να στηρίζονται στην εξωστρέφεια, τον εξορθολογισμό και την αναδιάρθρωση της πρωτογενούς παραγωγής, την προσέλκυση επενδύσεων, την ισχυρή ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την προσθήκη αξίας σε όλες τις παραγωγικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Χατζηνικολάου: «Οι τράπεζες είναι ισχυρές κεφαλαιακά, βελτιώνουν τη ρευστότητά τους»

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, τόνισε ότι «η χώρα, το τραπεζικό σύστημα και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν εισέλθει σε περίοδο ομαλοποίησης με θετικές προοπτικές για το μέλλον καθώς παρατηρείται βελτίωση των οικονομικών δεικτών και λαμβάνονται θετικά μηνύματα από τους διεθνείς επενδυτές. Οι εξελίξεις αυτές, μαζί με την άρση της αβεβαιότητας με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έχουν οδηγήσει στην αύξηση της εμπιστοσύνης του κοινού». Σύμφωνα με τον κ. Χαντζηνικολάου «είναι εξαιρετικής σημασίας να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση και να συνοδευτεί από ένα συντονισμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων.

«Αυτό» όπως είπε «προϋποθέτει σταθερότητα, οικονομική, φορολογική, νομοθετική και πολιτική για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, το οποίο θα διευκολύνει την επιστροφή καταθέσεων και θα ενισχύσει τη διάθεση των επιχειρηματιών να επενδύσουν και να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο. Παρά το γεγονός όμως ότι η Ελλάδα έχει όλα τα στοιχεία ώστε να είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, παρουσιάζει αδυναμίες σε τομείς όπως η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, της απονομής δικαιοσύνης, της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, που δεν ευνοούν τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος. Στην ουσία, πρέπει όλοι μαζί, το κράτος, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις, και οι πολίτες να στείλουμε το μήνυμα ότι η χώρα είναι ανοικτή σε επενδύσεις με βάση ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που να λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να μπορεί να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας συμβάλλοντας στην δημιουργία απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και ευημερία. Ήδη, οι τράπεζες είναι ισχυρές κεφαλαιακά, βελτιώνουν τη ρευστότητά τους και επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της πρόκλησης των προβληματικών δανείων, στηρίζοντας παράλληλα την οικονομία».

Keywords
Τυχαία Θέματα