Μεγάλοι χαμένοι οι... «μικροί» στις χειμερινές εκπτώσεις

Δεν βοήθησαν οι χειμερινές εκπτώσεις να ανακάμψουν οικονομικά δυο στις τρεις επιχειρήσεις στον Πειραιά.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε για την κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των τακτικών χειμερινών εκπτώσεων, το 68% των καταστημάτων κινήθηκε σε πτωτικό επίπεδο

σε ποσοστό 10-20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, το 23% παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα και μόνο ένα 9% κινήθηκε ανοδικά.

«Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αποδεικνύουν, ότι δυστυχώς οι εκπτώσεις δεν βοήθησαν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και η γενικότερη εικόνα που προκύπτει είναι η αδύναμη κατανάλωση και το ότι η αγορά δεν ανακάμπτει, απεναντίας τα καταστήματα στη μεγάλη πλειονότητά τους βλέπουν το τζίρο τους να μειώνεται σημαντικά» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ακόμη ότι τα παρατεταμένα έργα τραμ και μετρό, καθώς και το κυκλοφοριακό εξακολουθούν να δημιουργούν δυσμενείς συνθήκες στην αγορά του Πειραιά.

Τέλος αναφέρεται ότι «πέραν από τους πολύ υψηλούς φόρους, που έχουν επηρεάσει αρνητικά τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τους καταναλωτές, βασική διαπίστωση είναι και το γεγονός του αρνητικού αντίκτυπου που έχει στις τακτικές εκπτώσεις ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων, που συχνά δημιουργεί σύγχυση και αποπροσανατολίζει τους καταναλωτές και για το λόγο αυτό εκτιμούμε ότι πρέπει να καταργηθεί».

Δεν φάνηκε να… ζεσταίνονται, επαρκώς, ούτε τα ταμεία των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων. Αν και όπως λένε οι έμποροι «για μία ακόμα περίοδο εκπτώσεων, οι εμπορικές επιχειρήσεις διατήρησαν χαμηλές τιμές και ανταποκρίθηκαν με συνέπεια στις απαιτήσεις των καταναλωτών, εντούτοις η χειμερινή εκπτωτική περίοδος χαρακτηρίστηκε από υποτονικό κλίμα, με αρνητικά πρόσημα τόσο σε αγοραστική κίνηση, όσο και σε τζίρο».

Σε αυτό συνετέλεσε και το γεγονός πως πριν τις εκπτώσεις διενεργήθηκαν, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, δεκαήμερα προσφορών, με αποτέλεσμα αρκετοί καταναλωτές να προχωρήσουν, εκείνες τις περιόδους, σε αγορές και να γυρίσουν την πλάτη στις εκπτώσεις.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, μία αγορά, που κινείται συνεχώς με δεκαήμερα προσφορών και μειωμένες τιμές ανά τακτά χρονικά διαστήματα – για παράδειγμα στα καλλυντικά οι τιμές πέφτουν έως και 40% έναντι της αρχικής - είναι λογικό στις περιόδους των εκπτώσεων να μην έχει τα αποτελέσματα που προσδοκούσε.

Οι έμποροι παρατηρούν ότι ο Ιανουάριος σε γενικές γραμμές ήταν λίγο καλύτερος - ειδικά τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων καταγράφηκαν πωλήσεις - από το Φεβρουάριο.

Ο μήνας, άλλωστε, που σήμερα μας αποχαιρετά είναι συνυφασμένος με τις αποκριές, με τους καταναλωτές να προτιμούν να διαθέσουν κάποια χρήματα σε διασκέδαση, θέτοντας σε τελευταία μοίρα τις αγορές από τα εμπορικά.

Πάντως αν και έπεσε η αυλαία των εκπτώσεων, που ξεκίνησαν στις 14 Ιανουαρίου, πολλοί καταστηματάρχες θα συνεχίσουν για κάποιες ημέρες τις προσφορές στα χειμερινά εμπορεύματά τους. Ενδεικτικό είναι πως αρκετά πολυκαταστήματα ενημερώνουν τους καταναλωτές με sms, η με μηνύματα στο viber, πως θα συνeχίσουν μέχρι τις 2 Μαρτίου ιδιαίτερα δελεαστικές εκπτώσεις, που ξεπερνούν το 50% και φτάνουν έως και το 70%.

Για την κυριακάτικη λειτουργία

Σε ό,τι αφορά την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, πολλοί έμποροι κάνουν λόγο για τζίρο που δεν επηρεάστηκε ούτε αρνητικά, ούτε θετικά, κατά την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων (20 Ιανουαρίου τα καταστήματα ήταν ανοικτά), ενώ κάποιοι άλλοι λένε πως τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά.

Προσφορές από Δευτέρα στα e-shops

Οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις μπορεί να τελείωσαν την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, όμως οι καταναλωτές μπορούν να επωφεληθούν από τις προσφορές στις οποίες θα προβούν την ερχόμενη εβδομάδα εκατοντάδες ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops), καθώς από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου ξεκινάει η Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου, η οποία θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 11 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτής ήδη περί τα 300 ηλεκτρονικά καταστήματα σε όλο το φάσμα του λιανεμπορίου έχουν ανακοινώσει προσφορές έως και 50%.
Ο εν λόγω θεσμός διοργανώνεται για έκτη χρονιά από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A.) και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, φέτος αναμένεται να αγοράσουν μέσω Διαδικτύου προϊόντα ή/και υπηρεσίες περίπου 4 εκατομμύρια Έλληνες, ενώ η συνολική αξία των αγορών τους εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ.
To ποσοστό των καταναλωτών στην Ελλάδα που πραγματοποιεί ηλεκτρονικές αγορές βαίνει διαρκώς αυξανόμενο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, που έχουν χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο έστω και μια φορά για την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών, από 26,9% το 2012 διαμορφώθηκε το 2018 σε 40,2%. Το 2017 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 36,4%, κάτι που σημαίνει ότι μόνο σε ένα έτος τα άτομα που αξιοποιούν το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκαν κατά 10,4%.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το 85,6% των καταναλωτών που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές επέλεξε για αυτόν τον σκοπό εγχώριες επιχειρήσεις, Σύμφωνα με τη Eurostat, στην Ελλάδα ο τζίρος των ηλεκτρονικών πωλήσεων το 2018 αντιστοιχούσε σε ποσοστό μόλις 4% επί των συνολικών πωλήσεων των επιχειρήσεων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 17%.

Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο, 6%, στην περίπτωση των μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ τόσο στις μικρές όσο και στις μεγάλες το ποσοστό πέφτει στο 3%.

Keywords
Τυχαία Θέματα