Μεγάλο πλήγμα στις εξαγωγές από τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των λιμενεργατών

Μεγάλο πλήγμα δέχονται οι ελληνικές εξαγωγές από τις κινητοποιήσεις των αγροτών στους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας, με τα αρμόδια επιμελητήρια να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, από το οδικό δίκτυο της χώρας διακινούνται καθημερινά εξαγωγές αξίας περίπου 30 εκατ. ευρώ, οι οποίες όταν δεν παραδίδονται πλήττουν την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζονται και στις θαλάσσιες μεταφορές, όπου η απεργία

των λιμενεργατών έληξε χθες το βράδυ, καθώς εκ θαλάσσης διακινούνται εξαγωγές αξίας περίπου 37 εκατ. ευρώ.

Τόσο ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος αλλά και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, κάνουν έκκληση για άνοιγμα των μπλόκων ενώ ζητούν από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, Γεώργιο Γεωργακόπουλο να μην αποφασιστεί παράταση στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια.

Ο κίνδυνος που καραδοκεί δεν είναι μόνο η αλλοίωση προϊόντων. Είναι επίσης οι ακυρώσεις μεγάλων παραγγελιών λόγω αδυναμίας για έγκαιρη παράδοση. Με δεδομένο μάλιστα ότι το 66% των εξαγωγών κατευθύνεται σε ευρωπαϊκές χώρες, είναι προφανές ότι το κλείσιμο των δρόμων για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας καθιστά εξαιρετικά δύσκολες τις εξαγωγές προς τους βασικότερους οικονομικούς εταίρους, δηλαδή τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, ενώ το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στη διακίνηση προϊόντων προς τη Ρωσία και την Τουρκία, που αποτελούν επίσης βασικούς εξαγωγικούς προορισμούς. Αμεσα επηρεάζονται τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα, ενώ αν προς το παρόν δεν έχουμε περιπτώσεις καταστροφών σε μεγάλες παρτίδες διακινούμενων αγαθών, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί σε περίπτωση συνέχισης του αποκλεισμού των δρόμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα