Στα 4,5 δισ η δόση, λέει τώρα το Υπουργείο Οικονομικών

Κατεβάζει τον πήχη για τη δόση που αναμένεται να εκταμιευθεί μετά το πέρας της γ' αξιολόγησης η κυβέρνηση παραδεχόμενη εμμέσως ότι οι προσπάθειες της για εκταμίευση ενός μεγάλου ποσού έπεσε στο κενό.

Μάλιστα εκτιμά πλέον ότι το ποσό θα είναι κάτω και απ' τα 5,5 δισ ευρώ, που άφηναν να εννοηθούν εκπρόσωποι των θεσμών το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Και αυτό μάλιστα μόλις λίγες ώρες έπειτα από τη διακίνηση σεναρίων ότι το οικονομικό επιτελείο θα μπορούσε να πάρει μία δόση γύρω στα 7,5 δισ ευρώ ως συμβιβασμό στο αρχικό της

αίτημα για 9 δισ ευρώ!

Σε άτυπη ενημέρωση του το υπουργείο Οικονομικών προσδιορίζει το ποσό που θα εκταμιευθεί με την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης στα 4,5 δισ ευρώ.

Και αυτό καθώς «το ύψος της δόσης εξαρτάται από τις ταμειακές ανάγκες της χώρας, για το διάστημα Φεβρουαρίου - Ιουνίου, που είναι 3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό», συνεχίζει το ΥΠΟΙΚ, «θα προστεθεί περίπου άλλο 1,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Το Euroworking Group

Η πρόοδος στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου και οι προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της γ' αξιολόγησης θα τεθούν στο τραπέζι του Euroworking Group.

Κατά την αποψινή συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπό την προεδρία πλέον του Ολλανδού Χανς Φάιλμπριφ (στη φωτ. μαζί με τον προκάτοχο του, Τόμας Βίζερ), ο αναπλ. Υπ. Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης θα επιχειρήσει να λύσει κάθε απορία των Ευρωπαίων συναδέλφων του τόσο για τα προαπαιτούμενα της γ' αξιολόγησης και κατά πόσο αυτά καλύπτονται μέσω του πολυνομοσχεδίου αλλά και τις εκκρεμότητες που θα πρέπει να κλείσουν αργότερα. Υπολογίζεται ότι πάνω από 20 προαπαιτούμενα θα κλείσουν με υπουργικές αποφάσεις, που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να κλείσουν πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 του μήνα.

Το μείζον βέβαια είναι το ζήτημα των πλειστηριασμών το οποίο ακόμα απασχολεί τους θεσμούς όπως φαίνεται απ' τις ερωτήσεις που συνεχίζουν να υποβάλουν στο οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τις διατάξεις που έχουν συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο. Εξάλλου το μήνυμα είναι σαφές: «για να θεωρήσουμε ότι έχει καλυφθεί το προαπαιτούμενο θέλουμε να δούμε τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions), αλλά και πλειστηριασμών με φυσική μορφή για χρέη προς τις τράπεζες και προς το Δημόσιο. Και όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας». Προς αυτή την κατεύθυνση εξηγείται και η κίνηση του οικονομικού επιτελείου να ορίσει μέσω της σχετικής διάταξης στο πολυνομοσχέδιο ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου καταργούνται οι φυσικοί πλειστηριασμοί σε όλη τη χώρα και πλέον θα διεξάγονται μόνο ηλεκτρονικοί.

Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που θα επιχειρήσει να μεταφέρει σήμερα ο κ. Χουλιαράκης είναι πως από την ερχόμενη Τρίτη κιόλας, έχοντας υπερψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο μία ημέρα πριν, οι θεσμοί θα είναι σε θέση να συντάξουν και την λεγόμενη «Έκθεση Συμμόρφωσης« («compliance report») με την οποία θα πιστοποιείται ότι η ελληνική κυβέρνηση έπραξε όσα είχαν συμφωνηθεί προκειμένου να μπούμε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης.

Εφόσον το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου βάλει τη «σφραγίδα» του στην ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης τότε η εκταμίευση της δόσης προσδιορίζεται για τις αρχές Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα