Μεγάλες οι ζημιές στις αυτοκινητοβιομηχανίες, παγκοσμίως, από την απόφαση του Τραμπ

Μπροστά σε μια μεγάλη απειλή βρίσκονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες, παγκοσμίως, μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα είδη από το Μεξικό.Ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί ότι θα επιβάλλει δασμούς ως 25% σε μια χώρα όπου μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Mazda και η General Motors έχουν εργοστάσια.

Το Μεξικό, μάλιστα, είναι η μεγαλύτερος προμηθευτής της αμερικανικής αγοράς σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά και η επιβολή δασμών θα αυξήσει τις τιμές τους για κάθε κατασκευαστή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τραμπ οι δασμοί θα ξεκινήσουν από το 5%, στις 10 Ιουνίου και θα φθάσουν το 25% ως τη 1η Οκτωβρίου, αν το Μεξικό δεν σταματήσει τις ροές παράνομων μεταναστών.

Τουλάχιστον δώδεκα από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων της Ford, της Toyota και της Volkswagen, έχασαν περί τα 18 δισ. δολάρια με την έναρξη των συναλλαγών, την Παρασκευή και μόνο στο άκουσμα της είδησης. Ο παγκόσμιος δείκτης Bloomberg για την αυτοκινητοβιομηχανία έκανε βουτιά 2,2% στα χαμηλότερα επίπεδα ημερήσιων συναλλαγών από τον Ιούλιο του 2016.
«Οι δασμοί σημαίνουν υψηλότερες τιμές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις», αναφέρει ο Σεικι Μιούρα, αναλυτής της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley.
Οι μετοχές της General Motors της GM, της Ford και της Fiat Chrysler στις αγορές της Νέας Υόρκης έχασαν 4% σε μια συνεδρίαση, κάνοντας μεγαλύτερη βουτιά από ότι οι μετοχ΄'ες των αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη.

Η Toyota και η νοτιοκορεάτικη Kia Motors παρουσάισαν μεγαλύτερη πτώση από ότι οι σχετικοί δείκτες. Οι μετοχές της Mazda, η οποία έχει την μεγαλύτερη εξάρτηση από το Μεξικό, είδε τις μετοχές της να φθάνουν σε χαμηλά επταετίας. Οι απώλειες στις τιμές των μετοχών της Toyota, της Honda, της Mazda και της Nissan έφθασαν στα 9,2 δισ. δολάρια.
Στην Γερμανία, η Volkswagen, η Daimler, κατασκευαστής της Mercedes-Benz και η BMW έχασαν 5,29 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή τους.
Σημαντικές απώλειες είχαν ακόμη η καναδική Magna International, η σουηδική Dometic Group AB, που κατασκευάζει κλιματιστικά αυτοκινήτων και η Autoliv που κατασκευάζει τιμόνια, ζώνες ασφαλείας και αερόσακους
Εκτός από την Mazda και την Toyota οι δασμοί θα επηρεάσουν και τους νοτιοκορεάτες κατασκευαστές που έχουν εργοστάσια στο Μεξικό, όπως η Kia Motors.

Η είδηση περί επιβολής δασμών, σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς αναμένεται να δημιουργήσει και νέα μέτωπα αντιπαράθεσης, με επόμενο πιθανό αυτό των ΗΠΑ - Ιαπωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα