Βρετανία: Τι λένε οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης για το αποτέλεσμα της «κάλπης»

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βρετανικών εκλογών και των προβλημάτων που φαίνεται να δημιουργούν στη χώρα, οι οίκοι αξιολόγησης Moody's και Standard & Poor's έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι υπάρχει ισχυρός κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch σχολίασε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης δημιουργεί αβεβαιότητα για τη συνοχή και τη βιωσιμότητα της νέας κυβέρνησης.

Αξίζει

να σημειωθεί ότι ο Standard & Poor's ήταν αρκούντως πιο επιθετικός, ο οποίος άλλωστε ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που προχώρησε σε υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας αμέσως μετά το Brexit.

Αυτή τη στιγμή η αξιολόγηση της Βρετανίας από τους δύο οίκους βρίσκεται στον δεύτερο μεγαλύτερο «βαθμό», με τον Standard & Poor's να αξιολογεί το βρετανικό χρέος στο ΑΑ+ και τον Moody's στο Αa1.

«Εξετάζουμε τις προοπτικές της αξιολόγησής μας και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που είναι αρνητικοί και μπορούν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση», εκτίμησε ο Moritz Kraemer, επικεφαλής της μονάδας αξιολόγησης χρέους της S&P.

Από την πλευρά της η Kathrin Muehlbronner, κορυφαίο στέλεχος στη βρετανική θυγατρική του Moody's, υποστήριξε ότι «παρακολουθούμε τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης και θα αποφανθούμε για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην αξιολόγηση του χρέους. Η αξιολόγηση της Βρετανίας θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: α. Τη διαδικασία και του Brexit και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομία και β. Τη δημοσιονομική πορεία της χώρας».

Η αβεβαιότητα για την βιωσιμότητα της νέας κυβέρνησης καθιστά πιο πιθανή τη διενέργεια νέων εκλογών βραχυπρόθεσμα και την καθυστέρηση ή διατάραξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, σχολιάζει από την πλευρά του ο οίκος Fitch.

«Το "μετέωρο κοινοβούλιο" αυξάνει το εύρος των πιθανών αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων για το Brexit, μεταξύ των οποίων μια δυνητικά πιο "ήπια" συμφωνία και μια άτακτη έξοδο» προειδοποιούν οι αναλυτές του οίκου.

Και οι τρεις οίκοι διατηρούν αρνητικό το outlook για τη βρετανική οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα