Με Ασφαλιστικό ξεκινούν τα ραντεβού Τσακαλώτου με τους θεσμούς

To πρώτο ραντεβού της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου για το 2016 ξεκινά σήμερα το απόγευμα στις 5, με τα «αγκάθια» να είναι πολλά και μεγάλα.

Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και στο τραπέζι μαζί του θα καθίσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ΕΣΜ).

Η πρώτη συζήτηση θα είναι εισαγωγική για όλα τα θέματα που αφορούν στην αξιολόγηση, με το ασφαλιστικό όπως είναι αναμενόμενο να κατέχει περίοπτη θέση.

Το κουαρτέτο θα μείνει στην Αθήνα

ως το τέλος της εβδομάδας και το βασικό αντικείμενο των συσκέψεων θα είναι να προσδιοριστούν όλα τα μέτωπα της διαπραγματευσης που θα συνεχιστεί σε μια δεύτερη φάση όταν και πάλι επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Ασφαλιστικό, τα δημοσιονομικά του 2016, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2016 - 2018, τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, είναι μερικά από τα θέματα που θα μπουν στο τραπέζι. Στο πρώτο η κυβέρνηση δηλώνει πως έχει κόκκινες γραμμές και δεν θα προσωρήσει σε μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Εδώ έρχεται να αντιταχθεί η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η πρώτη μέρα των επαφών θα κυλήσει σε ήπιους ρυθμούς, οι οποίοι όμως θα... αγριέψουν στη συνέχεια, όταν οι δανειστές ανοίξουν τα χαρτιά τους επί των προτάσεων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης θα διαρκέσει μέχρι την μεθεπόμενη Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, ενώ μετά θα ακολουθήσει ένα μικρό διάλειμμα πριν οι διαβουλεύσεις με τους πιστωτές μπουν στην τελική ευθεία για το νέο «πακέτο» λιτότητας, περί τα τέλη του μηνός.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις σε ανεξάρτητες αρχές φέρεται να έχουν ενοχλήσει ιδιαίτερα τους δανειστές και να έχουν βαρύνει το κλίμα, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση παραβιάζει ένα κρίσιμο και ουσιαστικό μέρος της συμφωνίας του Ιουλίου 2015.

Η νομοθετική πρωτοβουλία που πήρε η κυβέρνηση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα, καθώς περιλαμβάνει φωτογραφικές διατάξεις (όριο ηλικίας και βαθμός συγγένειας) για να αντικατασταθούν στην Επιτροπή ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος, ο οποίος είναι σύζυγος της βουλευτή της Ν.Δ. Νίκης Κεραμέως.

Σε ό,τι αφορά στα κόκκινα δάνεια τρέχει η προθεσμία που είχε δοθεί από την προηγούμενη διαπραγμάτευση για τη διαχείρισή τους, προθεσμία που εκπνέει στις 15 Φεβρουαρίου.

Στα δημοσιονομικά η κυβέρνηση εμφανίζει ως επιτυχία την υπέρβαση κατά 1,9 δισ. ευρώ των εσόδων το 2015 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,4% του ΑΕΠ το έτος αυτό, παρά τον αρχικό στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία αυτά θα καταθέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εμμένοντας στη θέση ότι ο προϋπολογισμός του 2016 θα εκτελεστεί κανονικά με βάση τις προβλέψεις.

Τέλος σε ότι αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, σχετικά τη λειτουργία και τη δομή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα