Με πρόστιμο από σήμερα η διακοπή για τα μπλοκάκια

του Κωστή Πλάντζου

Ακόμα και με τα πρόστιμα που από σήμερα αρχίζουν να επιβάλλονται, σπεύδουν να κλείσουν τα μπλοκάκια τους όσοι δεν πρόλαβαν μέχρι χθες να δηλώσουν διακοπή στην εφορία.

Η προθεσμία για τους «μπλοκάκηδες» να κλείσουν τα μπλοκάκια τους αναδρομικά, με ημερομηνία 31/12/2016, χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο έληγε χθες. Ο νόμος προβλέπει περιθώριο 30 ημερών εντός της οποίας μπορεί να δηλωθεί η διακοπή εργασιών. Για τον λόγο αυτό, στις 30 Ιανουαρίου παρατηρήθηκε τριπλάσια προσέλευση φορολογουμένων για δηλώσεις διακοπής, σε σχέση με την παραμονή Πρωτοχρονιάς,

ειδικά στις ΔΟΥ που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά ελευθέρων επαγγελματιών (γιατρούς, δικηγόρους κλπ).

Ακριβής καταμέτρηση των διακοπών στο Μητρώο των εφοριών δεν έχει υπάρξει ακόμα. Από σήμερα όμως, οι εφορίες βάζουν πρόστιμο εκπροθέσμου υποβολής δήλωσης (100 ευρώ για τους επαγγελματίες) εφόσον η διακοπή δηλωθεί αναδρομικά με ημερομηνία προ της 1ης Ιανουαρίου, επειδή παρήλθαν ήδη 31 μέρες μέσα στο 2017.

Πολλοί όμως δεν έσπευσαν ακόμα να κλείσουν επειδή ξέρουν ότι μπορούν να το κάνουν και αργότερα και αναδρομικά για το 2016, οποτεδήποτε το κρίνουν σκόπιμο, επωμιζόμενοι όμως το πρόστιμο των 100 ευρώ. Θα το πληρώσουν -και ασμένως ίσως- αν διαπιστώσουν ότι γλιτώνουν έτσι πολλαπλάσια από επιβαρύνσεις και χαράτσια του 2017 (τέλος επιτηδεύματος, ασφαλιστικές εισφορές κλπ).

Ωστόσο υπάρχει ένα «παράθυρο» να αποφύγουν και το πρόστιμο αυτό ακόμα, αν και εφόσον δεν έχουν κόψει κανένα δελτίο από τον Οκτώβριο του 2016 και μετά. Αρκεί να επικαλεστούν την εγκύκλιο ΠΟΛ 1009 του 2017 που προβλέπει ότι γίνεται δεκτή χωρίς πρόστιμο η εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής, εάν υπήρχε υποχρέωση δήλωσης πριν την 30η Σεπτεμβρίου 2016.

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να δηλώσει διακοπή μη ημερομηνία 30 Αυγούστου 2016, εάν δεν είχε κόψει άλλο δελτίο μετά την ημερομηνία αυτή, επειδή θα έπρεπε να είχε δηλωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου (όπως απαιτεί ο ν.4446/2016) αλλά δεν το έπραξε ως τότε που όφειλε ο φορολογούμενος.

Keywords
Τυχαία Θέματα