Με κέρδη αποχαιρετά... τους υπουργούς του Brexit το Λονδίνο

Η πολιτική αστάθεια στη Βρετανία μετά την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δεν έδειξε να «συγκινεί» τους επενδυτές, με τον FTSE στο Λονδίνο να κερδίζει σχεδόν 1%.

Το κλίμα είναι θετικό στις αγορές και λόγω ευνοικού «αέρα» εξ Αμερικής, καθώς η Wall Street ενισχύεται εν με΄σω θετικών μάκρο, ενώ έχουν υποχωρήσει και οι εμπορικές εντάσεις. Φυσικά ο εμπορικός «πόλεμος» παραμένει στο προσκήνιο, ωστόσο οι επενδυτές σήμερα εστίασαν στα ικανοποιητικά μακροοικονομικά στοιχεία τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Ευρωζώνη.

Την

ίδια ώρα το ευρώ κερδίζει έδαφος έναντι δολαρίου, ενώ η στερλίνα υποχωρεί στον απόηχο της παραίτησης Τζόνσον. Πρώτη καταγράφει και το πετρέλαιο μετά τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο αντέδρασε θετικά στις εξελίξεις, κλείνοντας με άνοδο 0,92% στις 7.687,99 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,58% υψηλότερα, στις 384,59 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,38% στις 12.543,89 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,42% στις 5.398,11 μονάδες.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 22.033,44 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημείωσε άνοδο 0,22% στις 9.927,00 μονάδες.

Μπαράζ παραιτήσεων στη Βρετανία

Στη Βρετανία, την παραίτησή του υπέβαλε αργά χθες ο υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, ενώ σήμερα ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον.

Όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η Μέι γνώριζε ότι ετοιμάζεται «ανταρσία» στην κυβέρνηση, ενώ προσπάθησε το τελευταίο διάστημα να εξομαλύνει την κατάσταση.
Κι αυτό διότι η Μέι έχει κατηγορηθεί ότι προσπαθεί να περιορίσει τον ρόλο του κοινοβουλίου, προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες του Brexit.

Ο Ντέιβις υπέβαλε την παραίτησή του διότι θεωρεί πως η πολιτική που προωθεί η πρωθυπουργός υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το βρετανικό κοινοβούλιο δεν θα ανακτήσει όντως τις εξουσίες του μετά την αποχώρηση.

Πάντως, σε σημερινές της δηλώσεις, η βρετανίδα πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί πως το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ είναι ανοιχτό.

Οι εξελίξεις σε οικονομία και εμπόριο

Στην υπόλοιπη ειδησεογραφία, η γαλλική κυβέρνηση τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναμένουν μία ισχυρή και ενιαία αντίδραση από την Ευρώπη σε περίπτωση περαιτέρω αυξήσεων δασμών. Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ προειδοποίησε ότι ο εμπορικός πόλεμος είναι ήδη σε εξέλιξη.

«Αν αύριο κάνουν αυξήσεις στους δασμούς, για παράδειγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία, η αντίδραση μας πρέπει να είναι ενιαία και ισχυρή για να δείξουμε ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη δύναμη», είπε ο Λεμέρ, την ώρα που η Γερμανία σημείωσε ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί.

Στο μέτωπο των δεδομένων, οι γερμανικές εξαγωγές κινήθηκαν 1,3% χαμηλότερα τον Μάιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Αιτία, το ισχυρό ευρωπαϊκό νόμισμα. Οι εισαγωγές εν τω μεταξύ ενισχύθηκαν 0,8% επίσης σε ετήσια μέτρηση.

Ενισχύθηκε το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, βάζοντας τέλος σε πέντε μήνες πτώσης, σύμφωνα με έρευνα του ομίλου Sentix. Η εταιρεία τονίζει πάντως ότι το φάντασμα του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ ενδέχεται να ρίξει ξανά το κλίμα.

Εταιρικά μάκρο

Στο εταιρικό μέτωπο, η Air France-KLM είχε μεγαλύτερη επιβατική κίνηση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Η μετοχή της κερδίζει 4,2%.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο όμιλος συνολικά - Air France KLM, Hop! καιTransavia – είχε 9,3 εκατ. επιβάτες τον Ιούνιο, σημειώνοντας αύξηση 3,7%, σε σχέση με πέρυσι.

Την κατηφόρα πήρε η μετοχή της Mothercare με βαριές απώλειες 9%, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει περισσότερα καταστήματα από τα αναμενόμενα, υπογραμμίζοντας τις «προκλητικές» συνθήκες στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan παραδέχθηκε σήμερα, πως τα περισσότερα από τα εργοστάσιά της στην Ιαπωνία είχαν χρησιμοποιήσει ακατάλληλες μεθόδους ελέγχου της ρύπανσης και της οικονομίας καυσίμου των οχημάτων. Η μετοχή της Renault χάνει 2%, υπό το βάρος της υπόθεσης.

Τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ έδωσαν ώθηση στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ στη βελτίωση του κλίματος συμβάλει και η γνωστοποίηση των σχεδίων της αρμόδιας επιτροπής κεφαλαιαγοράς της Κίνας να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις σε μετοχές εισηγμένων στα χρηματιστήρια της Σαγκάης ή της Σενζέν, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερα ξένα κεφάλαια και να στηρίξει την οικονομία.

Οι μετοχές της κινεζικής εταιρείας κατασκευής smartophones Xiaomi ξεκίνησαν trading χαμηλότερα κατά 2% στο ντεμπούτο τους στο Χονγκ Κονγκ σήμερα, φτάνοντας να χάνουν μέχρι και 5,88%, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Την ίδια ώρα, ο Hang Seng ενισχυόταν 1,32%. Η κινεζική εταιρεία, που ιδρύθηκε μόλις το 2010, είναι σήμερα η τέταρτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια smartphones παγκοσμίως, παρέχοντας οικονομικές συσκευές.

Keywords
Τυχαία Θέματα