Με Φλαμπουράρη το σχέδιο ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο

Πέντε υπουργοί υπογράφουν την ίδρυση της νέας ανώνυμης εταιρείας του Δημοσίου

Της Μαριάννας Τζάννε

Στον πιο έμπιστο συνεργάτη και μέντορά του αναθέτει ο πρωθυπουργός το όραμά του για την Αθήνα, με ένα εκτεταμένο σχέδιο δράσεων που θα ενσωματώσει εμβληματικές περιοχές και θα χαράξει την επόμενη μέρα στο κέντρο της Αθήνας.

Η δημιουργία χώρου πρασίνου στο Γουδί,

η ανάπλαση στα Προσφυγικά με την υπογειοποίηση της λεωφόρου Αλεξάνδρας που έχει βαλτώσει για πολλά χρόνια, η αναβάθμιση του Ελαιώνα και η αναμόρφωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, με επεμβάσεις στο τρίγωνο των οδών Σταδίου, Πειραιώς και Ερμού, εντάσσονται στο κυβερνητικό σχέδιο που φιλοδοξεί να θέσει σε τροχιά υλοποίησης η Πολιτεία. Σχεδόν έναν χρόνο μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα και την παρουσίαση του σχεδίου των μεγάλων παρεμβάσεων, η κυβέρνηση επανέρχεται με νέο φορέα που θα αναλάβει να υλοποιήσει το όραμα για την αναμόρφωση του κέντρου.

Η νέα ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου που θα αναλάβει να υπηρετήσει τον μεγάλο σκοπό της ανάπλασης θα αποτελέσει νομοθετική πρωτοβουλία πέντε υπουργών, με επικεφαλής τον Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος είναι και ο συντονιστής της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Εργων Υποδομής. Η συνθετότητα και η έκταση της παρέμβασης βάζουν στο παιχνίδι και άλλα υπουργεία, γι’ αυτό και τη σύσταση και τους σκοπούς της συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Αρμόδιες πηγές μιλούν για αναβίωση της ΕΑΧΑ, της εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις, την οποία σφράγισε η προηγούμενη κυβέρνηση προ τριετίας. Η ανώνυμη εταιρεία είχε ιδρυθεί στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και καταξιώθηκε με τη μεγάλη παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας που αφορούσε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και τη διαμόρφωση του «Μεγάλου Περιπάτου», από τη λεωφόρο Αμαλίας και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την Πειραιώς και τον Κεραμεικό. Η λειτουργία της διακόπηκε και το στελεχιακό δυναμικό της απορροφήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οσοι παρακολουθούν από κοντά το νέο εγχείρημα, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια φιλόδοξη δράση για την οποία κρατούν μικρό καλάθι σε σχέση με τα πρακτικά της αποτελέσματα. Αλλωστε οι επεμβάσεις που προβλέπει πατούν πάνω σε σχέδια του παρελθόντος και συνδέονται άρρηκτα με το παγωμένο σχέδιο της διπλής ανάπλασης στον Βοτανικό αλλά και τη μεταφορά της έδρας της ομάδας του Παναθηναϊκού από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας στο Γουδί. Παρά το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε το περασμένο καλοκαίρι μεταξύ του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, η αποστασιοποίηση της πλευράς Αλαφούζου από τη διαχείριση και τη χρηματοδότηση της ομάδας προκαλεί έντονους κλυδωνισμούς στην ΠΑΕ και βάζει άλλες προτεραιότητες στην ομάδα. Σίγουρα δεν ευνοεί την άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού. Ποιος θα είναι ο ρόλος της νέας εταιρείας και πώς θα στελεχωθεί;

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που έχει συντάξει η κυβέρνηση, η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., όπως είναι η επωνυμία του νέου φορέα, θα επικεντρωθεί σε ποικίλες δράσεις, δίνοντας όμως έμφαση σε τομείς που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη υποβαθμισμένων και εγκαταλειμμένων περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα Α.Ε. αποκτά τη δυνατότητα να αξιοποιεί κατά παρέκκλιση εγκαταλειμμένα, κενά ή ανενεργά δημόσια κτίρια. Μια πρώτη γεύση αυτών των σχεδίων αποτελεί η αξιοποίηση 34 ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων στο κέντρο της πόλης συνολικής επιφάνειας 35.000 τ.μ., η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Εργασίας. Η εταιρεία θα μπορεί επίσης να αποκαθιστά διατηρητέα κτίρια και νεότερα μνημεία, να αναλαμβάνει δράσεις για την ενίσχυση της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της αλληλέγγυας οικονομίας, για την ανάδειξη του τουριστικού χαρακτήρα των περιοχών, για την πολιτιστική αναβάθμιση, για τον αθλητισμό, καθώς και υπέρ των νέων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Παράλληλα, θα καταγράφει το κτιριακό και πολιτιστικό απόθεμα, καθώς και κάθε είδους κοινόχρηστες ή μη υποδομές και χώρους. Η εταιρεία συστήνεται με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 50.000 ευρώ και θα διοικείται από οκταμελές διοικητικό συμβούλιο και εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων και των δήμων της Αθήνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα