Με εβδομαδιαίο ράλι «απάντησε» η Ευρώπη στην εκλογή Τραμπ

Ράλι για μετοχές τραπεζών, φαρμακευτικών ομίλων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο πρώτων υλών - Κέρδη 2,7% για τον Euro Stoxx 600 και «έκρηξη» ανόδου 3,9% για τον DAX 30 - «Αυτοσυγκράτηση» στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

«Το χρηματιστήριο θα βρίσκεται ψηλότερα σε 10, 20, 30 χρόνια από τώρα, αυτό θα συνέβαινε με την Χίλαρι και αυτό θα συμβεί με τον Τραμπ», δήλωσε ο γκουρού των αγορών Warren Buffett,

πληροφορώντας με αυτόν τον τρόπο -όποιον ενδιαφέρεται να μάθει- ότι η νίκη του Ντ. Τραμπ δεν πρόκειται να ταράξει κανένα.

Άλλωστε το αποδεικνύει και η πορεία των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, έστω και εάν είχαν να «αντιμετωπίσουν» την είδηση της νίκης του κ. Τραμπ για τρεις εκ των πέντε συνεδριάσεων.

Με μέση άνοδο που ξεπέρασε το 2,5%, οι ευρωπαϊκές αγορές ξεπέρασαν το σοκ της εκλογής Τραμπ, με πολύ μεγαλύτερη άνεση σε σύγκριση με το Brexit.

Ταυτόχρονα οι επενδυτές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Wall Street, φρόντισαν να προχωρήσουν και αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους, μειώνοντας την έκθεση σε κλάδους που θεωρούν ότι θα δεχθούν πλήγμα από την εκλογή Τραμπ και αυξάνοντας -εντυπωσιακά σε ορισμένες περιπτώσεις – αυτήν για κλάδους που θεωρείται ότι θα ευνοηθούν. Στους τελευταίους συμπεριλαμβάνονται: χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, φαρμακευτικοί όμιλοι, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις πρώτες ύλες και κυρίως στα μέταλλα.

Στο 2,7% έφθασαν τα κέρδη για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 -για το διάστημα 4-11 Νοεμβρίου- με τον δείκτη να κλείνει την εβδομάδα στις 337 μονάδες.

Πολύ πιο εντυπωσιακή η πορεία για τον γερμανικό DAX 30, με εβδομαδιαία άνοδο 3,9% και κλείσιμο στις 10.667 μονάδες, ενώ κατά 2,5% υψηλότερα κινήθηκε -για το ίδιο διάστημα – ο γαλλικός CAC 40. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ιταλική αγορά, με τον FTSE MIB να ενισχύεται 3%. Αντίθετα πιο συγκρατημένοι εμφανίστηκαν οι επενδυτές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς τα εβδομαδιαία κέρδη για τον FTSE 100 ήταν μόλις 0,5%. Μοναδική «παραφωνία» -η οποία, όμως, οφείλεται μάλλον σε εσωτερικούς λόγους και όχι στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ- το ισπανικό χρηματιστήριο, με τον IBEX 35 να υποχωρεί 1,7%.

«Σε επτά συνεδριάσεις οι αγορές κάλυψαν εντυπωσιακή απόσταση. Από το ξεπούλημα, πέρασαν στην κατακόρυφη αύξηση θέσεων. Ταυτόχρονα η Wall Street, κατόρθωσε να καλύψει όλες τις απώλειες που είχε μετά εννέα, διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών», τονίζει ο Adam Sarhan, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας 50 Park Investments.

Keywords
Τυχαία Θέματα