Με διψήφιο ποσοστό «τρέχουν» οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις

Της Στεφανίας Σούκη

Mε διψήφιο ποσοστό «τρέχουν» στο πεντάμηνο του 2017 οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις για τον ελληνικό τουρισμό, φθάνοντας συνολικά τα 3,77 εκατ., έναντι 3,43 εκατ. διεθνών αφίξεων το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου του 2016.

Τα στοιχεία προέρχονται από τα νούμερα που καταγράφει, μέσα από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και σύμφωνα με αυτά η αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στο πρώτο πεντάμηνο του 2017 αντιστοιχεί σε ένα 10,1%. Στα αεροδρόμια που

καταγράφονται είναι αυτά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κώ, Κάρπαθο, Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ακτιο, Μύκονο, Σαντορίνη, Αραξο, Καλαμάτα, Σάμο, Σκιάθο, Καβάλα, Μυτιλήνη.

Αύξηση σημειώθηκε και για το μήνα Μάιο, αν και σε σαφώς χαμηλότερο ποσοστό έναντι του Απριλίου, οπότε είχε σημειωθεί αύξηση 28,7% στα βασικά αεροδρόμια της χώρας από το εξωτερικό, δεδομένου ότι περιελάμβανε και το Πάσχα Καθολικών. Το Μάιο, το αντίστοιχο ποσοστό της αύξησης ήταν στο 6,6% στα 1,92 εκατ. αφίξεις από 1,8 εκατ. πέρυσι το Μάιο.

Από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, η συμπρωτεύουσα σημειώνει στο πεντάμηνο αύξηση διεθνών αφίξεων κατά 17,1% (12,3% για το Μάϊο) στις 600 χιλιάδες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Αθήνα φθάνει το 5,9% με 1,43 εκατομμύρια διεθνών αφίξεων.

To ...comeback φέτος κάνει η Κως, με αύξηση κατά 20,9% στις διεθνείς αφίξεις του πενταμήνου, αν και οι επιχειρήσεις του νησιού μετρούν ακόμη τις πληγές τους από τις απώλειες της προηγούμενης διετίας λόγω προσφυγικού: Με βάση μάλιστα τις εκτιμήσεις της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων, η πτώση του 2015 ήταν στο 15% για τους τζίρους των επιχειρηματιών της Κω, ποσοστό το οποίο ανέβηκε το 2016 στο 30%.

Πλην της Αθήνας, τα περιφερειακά αεροδρόμια είχαν αύξηση στο πεντάμηνο κατά 14,1%, φθάνοντας συνολικά τα 2.346.566 διεθνείς αφίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα