Με ...αστερίσκους η άνοδος της ζήτησης για συνέδρια στην Ελλάδα

Της Στεφανίας Σούκη

Μητρώο Διοργάνωσης Συνεδρίων ώστε να υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής και «χαρτογράφησης» της αγοράς, ύπαρξη ανταγωνιστικότερων τιμών στα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και φυσικά το πάγιο αίτημα για τη δημιουργία μεγάλου και σύγχρονου Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου που εκκρεμεί από... τους Ολυμπιακούς του 2004.

Αυτοί είναι τρείς από τους μεγάλους «αστερίσκους» στο κομμάτι της διοργάνωσης

συνεδρίων, σε μία αγορά η οποία μπορεί να φέρει περισσότερα έσοδα στον ελληνικό τουρισμό, αν ληφθεί υπόψη ότι οι συμμετέχοντες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα ενισχύοντας την τοπική οικονομία και μάλιστα από 50% εώς 70% επιπλέον σε σύγκριση με τον απλό τουρίστα.

Το θετικό είναι ότι για την τριετία 2018- 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Σύνδεσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων - HAPCΟ και με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό, η διοργάνωση διεθνών συνεδρίων στην Αθήνα σημειώνει αύξηση 30% σε σύγκριση με την περασμένη πενταετία έως το 2017 και η ζήτηση είναι ανοδική, δεδομένης και της συνολικής ανόδου που παρουσιάζει ως προορισμός η ελληνική πρωτεύουσα. Σημειώνεται εδώ ότι τα συνέδρια, πέραν φυσικά της μεγάλης προβολής και αναγνωρισιμότητας σε ένα υψηλού επιπέδου κοινό, αποτελούν πηγή εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους, ενώ συμβάλλουν και στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και την αύξηση των θέσεων εργασίας αφού στην οργάνωση συνεδρίων εμπλέκονται άμεσα 40 τουλάχιστον επαγγέλματα και έμμεσα πάνω από 70.

Αρνητικό ωστόσο για τη χώρα μας παραμένει το γεγονός ότι η αγορά πλήττεται από χρόνια προβλήματα- αρκεί να αναφερθεί ότι το σύγχρονο Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο, η ...ανυπαρξία του οποίου αποτελεί αναμφίβολα ανασταλτικό παράγοντα στη διεκδίκηση και διοργάνωση σημαντικών διεθνών συνεδρίων αποτελεί και παραμένει μεταολυμπιακή εξαγγελία.

Αντίστοιχα, η τουριστική άνοδος της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχει αυξήσει τις τιμές των ξενοδοχείων και για τις επιστημονικές εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας να κινδυνεύουν να μήν είναι τόσο ανταγωνιστικά, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η πρόεδρος του HAPCO κ. Ειρήνη Τόλη. Στα αίτηματα του κλάδου, όπως αυτά περιγράφονται από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου είναι η προστασία του επαγγελματία οργανωτή συνεδρίων στους διαγωνισμούς Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα από εταιρείες που δεν διαθέτουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ, η δημιουργία Μητρώου Συνεδρίων (περιλαμβάνεται στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού που τέθηκε σε διαβούλευση), η υλοποίηση της πρότασης να διατίθενται οι αρχαιολογικοί χώροι για τις ανάγκες συνεδρίων- εκδηλώσεων, η εύρεση κοινής πολιτικής και εναρμόνιση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του συνεδιακού τουρισμού (ΣΦΕΕ, ΕΟΦ, Επιστημονικοί Φορείς Υγείας δεδομένου ότι τα ιατρικά συνέδρια αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70%) κ.α..

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι με βάση την κατάταξη της ICCA, της Διεθνούς Ενωσης Συνεδρίων η Ελλάδα σημείωση πτώση στη διοργάνωση συνεδρίων με βάση τα νούμερα που δίνουν τα μέλη της για το 2017 έναντι του 2016, οπως πτώση στη συνολική κατάταξη είχαν επίσης η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, για το 2017 η Ελλάδα κατατάσσεται στην 31η θέση της παγκόσμιας κατάταξης διοργάνωσης συνεδρίων (από 25η το 2016), και 19η στην ευρωπαϊκή κατάταξη (από 15η το 2016. Η Αθήνα βρέθηκε πέρυσι στην 26η θέση από 25η το 2016, ενώ η Θεσσαλονίκη έχασε έξι θέσεις διεθνώς και πανευρωπαϊκά και ήταν αντίστοιχα στο νούμερο 104 και 59.

Keywords
Τυχαία Θέματα