Με απώλειες ξεκινά το νέο έτος η Wall Street

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Στα «κόκκινα» υποδέχεται ντυμένη (και) το νέο έτος η Wall Street.

Ο Dow Jones σημειώνει πτώση 0,7% στις 23.162 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,7% στις 2.489 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,7% χαμηλότερα στις 6.588 μονάδες.

Στο μεταξύ ράλι 1% καταγράφει το δολάριο έναντι ευρώ στο 1,135 EUR/USD, ενώ το αργό πετρέλαιο ανακάμπτει κατά 3% στα 46,80 δολ/βαρέλι, έχοντας κλείσει τη χρονιά με τις πρώτες ετήσιες

απώλειες των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

Υπενθυμίζεται πως η αμερικανική αγορά (αλλά και Ευρώπη-Ασία) αποχαιρέτησε το 2018 με απώλειες 6,2%, τις χειρότερες επιδόσεις της δεκαετίας, αλλά και ειδικότερα έναν Δεκέμβρη που ξύπνησε μνήμες Μεγάλης Ύφεσης του 1931.

Όμως και οι προβλέψεις για το 2019 είναι στην πλειοψηφία τους απαισιόδοξες, κυρίως λόγω μακροοικονομικών που προμηνύουν παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, εμπορικού πολέμου, πολιτικής αβεβαιότητας διεθνώς, καθώς και αρνητικών σινιάλων από τα αμερικανικά ομόλογα (μετά και την αντιστροφή καμπύλης αποδόσεων).

Το επενδυτικό κλίμα διεθνώς επιβαρύνουν σημερινά οικονομικά στοιχεία για την Κίνα, που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε 19 μήνες.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Caixin/Markit PMI Δεκεμβρίου υποχώρησε στις 49,7 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 50,2 μονάδες τον Νοέμβριο του 2018.

Τα χειρότερα από τα προσδοκώμενα στοιχεία έρχονται μάλιστα μετά από μια αδύναμη έκθεση για την εργοστασιακή παραγωγή, εντείνοντας τις ανησυχίες για μια οικονομική επιβράδυνση κατά το τρέχον έτος.

Στα του εμπορίου, δημοσίευμα των «The New York Times» ανέφεραν ότι ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου, Robert Lighthizer, έχει πει σε συνεργάτες του ότι θέλει να εμποδίσει τον πρόεδρο Τραμπ από το να δεχτεί «κενές υποσχέσεις» από την Κίνα στο εμπορικό «μέτωπο».

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο Lighthizer έχει προειδοποιήσει τον Τραμπ ότι ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετοι δασμοί προκειμένου να εξασφαλίσουν σημαντικές παραχωρήσεις από τους Κινέζους.

Οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών καταγράφουν ισχυρές απώλειες.

Η μετοχή της Netflix υποχωρεί κατά 3,6%, καθώς αναλυτής της SunTrust Robinson Humphrey ανέφερε πως η αύξηση των συνδρομητών της εταιρείας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018 ήταν κατώτερη των προσδοκιών.

Οι μετοχές των Nvidia και Advanced Micro Devices καταγράφουν απώλειες 0,9% και 1,3% αντίστοιχα.

Πιέσεις δέχονται και οι μετοχές των Apple (-1,8%), Amazon (-1,1%) και Alphabet (-1,1%).

Keywords
Τυχαία Θέματα