Με 10ετές ομόλογο ξαναβγαίνει η Ελλάδα στις αγορές

Η Ελλάδα θα δοκιμάσει τις ορέξεις των επενδυτών αυτή την εβδομάδα με τη δεύτερη προσφορά ομολόγων μέσα στη χρονιά, εκμεταλλευόμενη το χαμηλότερο κόστος δανεισμού μετά από την αναβάθμιση εκ μέρους της Moody's Investors Service.

Το κράτος αυτό έχει αναθέσει σε έξι τράπεζες ως επικεφαλής μάνατζερς την έκδοση ενός νέου 10ετούς ομολόγου, η οποία είναι

η πρώτη του έκδοση αυτού του ομολόγου αναφοράς μετά το 2017, σύμφωνα με το βιβλίο που άνοιξε τη Δευτέρα η Αθήνα. Ενώ το ελληνικό χρέος έχει συμπεριφερθεί καλύτερα από τη ζώνη του ευρώ φέτος, με αποδόσεις οι οποίες βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα 13 ετών, οι επενδυτές πιθανόν να προσελκύονται από την ελληνική προσφορά, αφού οι τίτλοι εξακολουθούν να προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην περιοχή.

Η τελευταία έκδοση σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στην αποκατάσταση της χώρας στα μάτια των αγορών, μετά από την κρίση χρέους της ζώνης του ευρώ, κι ακολουθεί μια κίνηση της Moody's να αμαβαθμίσει την Ελλάδα κατά δύο βαθμίδες σε Β1 με σταθερή προοπτική, την Παρασκευή. Η χώρα δέχθηκε παραγγελίες ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ (11,3 δισ. δολ.) για πώληση πενταετών ομολόγων ύψους 2,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, μετά την έξοδο από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσής της, τον Αύγουστο.

«Σε αυτό το στάδιο η Ελλάδα επωφελείται από μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα, οπότε η συμφωνία αφορά περισσότερο στην πρόσβαση στην αγορά, παρά στην κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών της αναγκών», δήλωσε ο Antoine Bouvet, στρατηγικός αναλυτής της Mizuho International Plc.

Η πώληση χρέους με 10ετή διάρκεια θα μπορούσε να φτάσει μεταξύ 2 και 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Danske Bank A/S, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος Arne Lohmann Rasmussen. Η Ελλάδα πώλησε για τελευταία φορά ως τώρα παρόμοιο χρέος, το Νοέμβριο του 2017 στο πλαίσιο ανταλλαγής ομολόγων συνολικού ύψους σχεδόν 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα